Vanatul lui Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 08:53
22821 citiri
Vanatul lui Dragnea

Cel mai sintetic comentariu despre remanierea Guvernului Dragnea mi se pare un banc celebru despre viata din armata (pe vremea cand era obligatorie) . Comandantul le spune recrutilor: "am o veste buna si una rea. Cea buna: astazi schimbati ciorapii. Cea proasta: intre voi".

Au fost luati cu furca niste ministri si bagati altii in loc, dupa voia si socotelile lui Dragnea, fara nicio explicatie care sa stea cat de cat in picioare. Din start, nimeni nu a explicat de ce au fost necesare schimbarile?

Cand ajungi la peste 50 de remanieri si 3 guverne in nici doi ani de guvernare, induci o imensa instabilitate, care nu are cum sa nu afecteze si bunul mers al institutiilor, si relatiile externe, cred ca esti obligat o data in plus sa dai explicatii.

Asadar, ce au gresit remaniatii?

Doamna Dancila nu a precizat. Pana acum nu s-a discutat decat despre comunicarea deficitara. Deci dl Andrusca sau dl Sova au fost foarte buni pe fond, doar ca nu s-au stiut exprima. Si daca tot vorbim despre vicii de comunicare, cred ca prima pe lista cu "predilectii" ar trebui sa fie chiar Viorica Dancila.

Premierul explica mutarea Olgutei Vasilescu de la Munca la Transporturi prin faptul ca a gestionat proiecte importante la Munca si are experienta in administratie. De parca infrastrctura si pensia sunt intersanjabile.

Daca e asa buna la munca, Lia Vasilescu nu trebuia lasata sa isi duca proiectele la capat? Pentru ca Legea pensiilor e inca proiect si pana la implementare e cale foarte lunga. Daca proiectele de la Munca au fost ratate, de ce sa ii dai si altele pe mana?

Culmea ironiei este ca revin in Guvern ministri care au fost evacuati de-a lungul vremii din cabinete precedente, tot fara cine stie ce explicatii, precum Ilan Laufer, profesorul de sport care devine ministrul Dezvoltarii. Atunci nu erau buni, acum sunt buni? De ce?

Viorica Dancila spune ca avea nevoie de ministri cu experienta in locul unor novici. O flotare logica desavarsita. Dl Stanescu este ministru de la alegeri si a fost inlocuit pe criterii de experienta de dl Laufer, care a mai fost ministru cateva luni in Guvernul Tudose? Iar din experienta dlui Laufer mai face parte si ratarea "start-up nation".

De fapt, nu dl Laufer a primit perla coroanei, nici nu e vorba despre vreun preferat al americanilor, dupa cum lasa propaganda sa se inteleaga. A luat potul baronul de Neamt, Ionel Arsene, care-si adjudeca ce a pierdut Stanescu.

Filologul antropolg Mihai Fifor nu ar fi trebuit sa fie ministrul Apararii din start, ar fi trebuit apoi schimbat atunci cand a "mutat" rachete balistice la Deveselu, dar sa sustii acum ca a renuntat de buna voie, fericit chiar, la pozitia de ministru pentru o functie absolut simbolica in partid mi se pare o insulta adusa inteligentei.

Probabil ca dl Les e mai calificat pentru Aparare, dar atunci de ce l-ai schimbat de acolo la demiterea Guvernului Grindeanu?

Liviu Dragnea a iesit la o vanatoare guvernamentala, a doborat capete puse in functie de propriile interese politice, a recompensat tradarea lui Badalau, a pedepsit tradarea lui Stanescu, in fata unei camarile care il urmeaza orbeste cu orice pret.

Spectacolul conferintei de presa a dat masura bolii grave, terminale, in care a ajuns PSD. Viorica Dancila recita formule standard total lipsite de sens si substanta cu un aer sedat, Codrin Stefanescu isi savura intrarea oficiala la masa puterii cu satisfactia slugii primite la ospatul visat, iar Mihai Fifor isi etala spasit umilirea.

Daca spectacolul s-ar fi consumat in atmosfera sterila a unui studiou de televiziune aservit, in fata unor moderatori cu ochi umezi, ar fi fost unul desavarsit. Dar el a avut loc in fata unor ziaristi obisnuiti sa puna exact intrebarile pe care Liviu Dragnea nu le primeste niciodata acolo unde se duce.

Admirabil felul in care Madalina Mihalache de la Realitatea TV si Anca Suciu de la Digi24 l-au incoltit pe tema vanatorilor dezvaluite de Rise Project. Aroganta nerusinata si agresivitatea de vataf cu care le-a tratat, fara sa reuseasca sa le intimideze insa, au aratat un dictator de carton, mincinos si inabil, incapabil sa se mai controleze.

Liviu Dragnea nu a putut raspunde decent la o intrebare simpla: cum se face ca apare in filmarile de la vanatoare din 2013, in conditiile in care acum cateva zile spunea ca nu l-a mai vazut pe Petre Pitis de 10-15 ani? Si de aici tot restul.

Atitudinea lui Liviu Drangea din conferinta de presa a rimat cu imaginile de la vanatoare, incarcate de primitivism arogant, cruzime si dispret pentru orice nu face parte din grupul cu pusti in mana. Am avut sentimentul acut ca Dragnea se uita la cele doua reporterite care nu-l slabeau ca la mistretii care trebuiau doborati.

A invins Liviu Dragnea din nou? Nu acum. El a invins Romania cand presedintele Iohannis i-a pus-o premier pe Viorica Dancila. Tot ceea ce am trait anul acesta si tot ce va urma este consecinta directa a acelei inimaginabile si impardonabile greseli a presedintelui.

De aceea, ca sa fiu sincera, putin imi pasa ce va face dl Iohannis in cazul acestei remanieri, mai ales ca m-am saturat de stropsiri neacoperite de fapte.

Dar cu fiecare asemenea victorie, Liviu Dragnea se rupe tot mai mult de realitate, retragandu-se in iluzia puterii absolute. Si dovada sunt chiar reactiile tot mai agresive fata de cei care tulbura cat de putin mirajul. Dar el nu are cum sa tina la infinit si cand realitatea ii va exploda in fata, nu va mai fi nimic de facut nici pentru el, nici pentru PSD. Totul e sa mai fie ceva de facut pentru Romania.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dragnea remaniere Guvern Dancila , #PSD