Primul raport de la insolventa Tel Drum: Firma are 22 de proiecte contractate, in valoare de 70 milioane de euro

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 14 August 2018, ora 09:39
17184 citiri
Primul raport de la insolventa Tel Drum: Firma are 22 de proiecte contractate, in valoare de 70 milioane de euro
Foto: teldrum.ro

Societatea Tel Drum din Alexandria desfasoara in prezent activitati de constructii in 22 de proiecte contractate, avand o valoare totala de 319 milioane de lei, aproximativ 70,8 milioane de euro.

Compania are in vedere ofertarea pe alte 6 lucrari care totalizeaza 71 milioane de lei. Din acest total s-au depus deja oferte pentru 2 lucrari, care totalizeaza 19 milioane de lei, in timp ce pentru celelalte 4 ofertele sunt in lucru, cu data de depunere in luna august.

Datele apar in raportul de activitate al companiei din perioada 18 mai - 30 iulie 2018, realizat de administratorul judiciar CITR Filiala Ilfov SPRL, dupa ce Tel Drum a intrat in insolventa.

Practic, administratorul a realizat o radiografie a societatii. Documentul a fost prezentat de site-ul Supervizor.ro, care a facut si o analiza a societatii.

In plus, supervizor.ro a publicat si tabelul preliminar al creantelor in cazul companiei.

Cele mai importante informatii din raport:

- Actionarii companiei vor sa primeasca dividendele de pe anul 2017;

- Compania este implicata in doua dosare: unul aflat pe rolul instantelor si o ancheta la DNA. In dosarul de la DNA, procurorii sustin ca liderul PSD, Liviu Dragnea, este cel care a controlat societatea, acuzatii negate de politician;

- Administratorul a avizat plata a doua contracte de prestari servicii, privind realizarea unor expertize extrajudicare in dosarele in care este implicata firma. Expertiza din dosarul de la DNA priveste procedura de implementare a proiectului cu fonduri europene - achizitie statie mobile de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a Tel Drum SA;

- Cifra de afaceri realizata de Tel Drum in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018 a fost de 22 milioane lei, in scadere cu 40 milioane de lei (65%) fata de aceeasi perioada a anului 2017;

- Apele Romane a amendat societatea pentru modul in care a facut extractia de balast;

- Societatea a avut o pierdere in primele 6 luni ale anului de 9,2 milioane lei;

- Numerarul disponibil (cash) la 30 iunie este in crestere cu 6 milioane lei fata de disponibilul la 31 ianuarie;

- Creantele curente (inclusiv facturi de intocmit) ale Tel Drum scad cu 8 milioane lei, pe fondul contractiei cifrei de afaceri.

Actionarii vor profitul

Potrivit raportului de activitate, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor societatii Tel Drum a decis pe 26 mai 2018 ca "profitul net in suma de 4.544.138 lei sa se repartizeze pe dividende".

In acest moment, actionarii companiei sunt: directorul general al societatii, Petre Pitis (54,006%), Liviu Lucian Dobrescu (43,999%), Marinela Panaitov (0,665%), Florea Neda (0,665%) si Mirela Costache (0,665%).

Societatea si-a facut public actionariatul in decembrie 2017, iar anterior firma era controlata prin actiuni la purtator.

A scazut cifra de afaceri

Potrivit sursei citate, cifra de afaceri realizata de Tel Drum in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018 a fost de 22 milioane de lei, in scadere cu 40 milioane de lei (65%) fata de aceeasi perioada a anului 2017.

"Scaderea se datoreaza in cea mai mare parte impactului negativ rezultat de intrarea in insolventa, precum si neachitarii datoriilor bugetare si implicit imposibilitatii participarii la licitatii publice pentru contracte si lucrari noi", arata raportul.

Conform informatiilor puse la dispozitie de catre Tel Drum, numarul lucrarilor facturate in prima jumatate a anului a scazut de la 31 la 19, aceasta reprezentand o scadere a sumelor totale facturate de la 76 milioane de lei la 22 milioane de lei.

Apele Romane au penalizat compania

Alte probleme pentru companie: s-au inregistrat penalitati facturate de Apele Romane in cuantum de 412.000 de lei pentru inchiderea perimetrului unde Tel Drum a exploatat balast. Este vorba de o suprataxa pentru cantitatea de 9220.49 mc de balast, care a fost calculata la de 10 ori pretul acestuia.

In plus, o creanta de 2,2 milioane de lei, pe care Tel Drum o avea la societatea Trust Construct SA Rosiori de Vede, a fost trecuta la cheltuieli, dupa ce firma a intrat in faliment si a fost radiata.

Tel Drum a generat in prima jumatate a anului 2018 o pierdere operationala inainte de deprecieri, dobanzi si taxe (EBITDA) in cuantum de 6,7 milioane de lei, pe fondul contractarii cifrei de afaceri si implicit a imposibilitatii acoperirii costurilor fixe din marja generata.

Rezultatul net al societatii (pierderea), dupa primele 6 luni ale anului 2018, este de 9,2 milioane de lei.

Creste cash-ul, scad creantele

Numerarul disponibil (cash) la 30 iunie este in crestere cu 6 milioane de lei fata de disponibilul la 31 ianuarie, in corelatie cu o crestere de 5 milioane de lei a furnizorilor de plata, este una din concluziile raportului de activitate.

Creantele curente (inclusiv facturi de intocmit) ale Tel Drum scad cu 8 milioane de lei, pe fondul contractiei cifrei de afaceri.

CNAIR, buna de plata

Administratorul judiciar a prezentat si ce demersuri a facut in instanta pentru recuperarea unor sume de bani sau pentru continuarea unor procese. Intr-unul dintre procese, firma Tel Drum a castigat, impreuna cu societatea Teloxin Cons, un litigiu cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

In acest caz, penalitatile pe care compania de stat trebuie sa le plateasca, 1,4 milioane de lei, sunt aproape cat jumatate din datoria pe care CNAIR trebuie sa o achite: 2,5 milioane de lei.

"La termenul de judecata din data de 24 iulie 2018, instanta de judecata a admis actiunea astfel cum a fost modificata la data de 29 mai 2017 de reclamanta SC Tel Drum SA fiind obligata parata sa plateasca reclamantei SC Tel Drum SA suma de 2.519.954 lei, reprezentand debit neachitat, suma de 1.470.466 lei, reprezentand penalitati de intarziere, calculate conform contractului subsecvent de lucrari nr. 47/13.05.2015 pana la data introducerii actiunii 28 noimebrie 2016 si penalitati de intarziere de 0,2%/zi raportate la debitul principal, in continuare pana la achitarea debitului", se arata in raportul citat.

Decizia in acest caz a fost data de Tribunalul Bucuresti si nu este definitiva.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Dragnea Tel Drum, #tel drum insolventa, #raport Tel Drum, #tel drum dna , #Tel Drum