Cine isi mai permite sa spuna "Sa traiti bine!" (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 26 August 2014, ora 23:59
9786 citiri
Cine isi mai permite sa spuna "Sa traiti bine!" (Opinii)

Am curiozitatea asta: in campania prezidentiala din toamna, vreun candidat, oricare ar fi, va mai avea curajul sa rosteasca o idee-urare-speranta atat de puternica, asa cum si-a permis luxul sa o faca Traian Basescu in 2004?

Puterea incearca astazi, asa cum s-a intamplat si in urma cu 10 ani, sa demonstreze ca ofera deja o viata mai buna decat ce a oferit presedintele. De cealalta parte, opozitia face eforturi disperate sa arate ca lucrurile stau exact pe dos si oferta lor e mai buna.

Electoratul e astfel constrans, asa cum pare sa fi fost dintotdeauna, prin insasi oferta pe care o primeste - alegerea raului cel mai mic.

Cum se poate iesi din pesimismul maxim care se naste dintr-o astfel de idee? Printr-o oferta atat de generoasa pe cat a fost acel "Sa traiti bine" - care se adreseaza tuturor, fie el electoratul din mediul rural, mai putin educat si mai aplecat spre o anumita politica mai frusta, fie el modelul cetateanului de la oras, cu o educatie ceva mai buna si o altfel de privire si conceptie asupra politicii si vietii sociale.

E si normal sa fie asa, din moment ce o vizita intr-unul din miile de sate ale tarii te lamureste imediat cat de rupta este viata din mediul rural de cea din mediul urban, dar si cat de restransa e proportia mediului urban cu un nivel mediu de prosperitate - un pic in Bucuresti si alte cateva mari orase ale tarii.

Oferta lui Traian Basescu din 2004 a prins si l-a ajutat sa ajunga presedinte si pentru ca viza ambele categorii, incluzand si o mare parte din intelectualitate, dar si destul de mult din mediul rural. Altfel, acele alegeri nu ar fi fost castigate niciodata de candidatul Aliantei D.A. Lectia din 2004 a fost invatata perfect, insa, de PSD si mai ales de Victor Ponta si oamenii din jurul sau.

Acesta e si motivul pentru care partidul lucreaza pentru Ponta atat in tara si mai cu seama in mediul rural, prin ordonanta pe care vicepremierul Dragnea a anuntat-o pentru primari si consilieri, la pachet cu ideea manipulatoare ca Opozitia, prin mainile lungi ale lui Blaga si Iohannis, au blocat tara si toate proiectele taman pentru categoria cea mai defavorizata si mai putin modernizata a tarii - ruralul.

Ordonanta lui Dragnea e presupusa atat pentru a mai aduce unele voturi din comune si sate, dar e foarte buna si pentru propaganda care mai are putin si sustine ca ramasitele USL care au trecut la ACL nu lasa Guvernul sa lucreze nici la nivel central. Iar daca romanii astazi nu traiesc bine - si adevarul e ca nu traiesc deloc bine! - asta se intampla din cauza regimului Basescu si a urmasilor care vor sa ii ia locul la Cotroceni.

Grosso modo, ideea de campanie a PSD se incadreaza singura la alegerea "raului cel mai mic" in comparatie cu mostenirea lasata poporului de autorul urarii "Sa traiti bine!" Singura diferenta fata de anul 2004 e ca astazi nimeni din randul Opozitiei nu mai are nici forta, nici curajul sa isi propuna sa uneasca voturile cu o astfel de oferta. Si ei sunt obligati de imprejurari si fortati de contextul politic sa spuna acelasi lucru, respectiv ca PSD si Victor Ponta sunt raul cel mai mare pentru Romania.

Pe de alta parte, nu stiu ce alt proiect national ar mai putea uni si atrage mai mult decat ideea din 2004. Poate doar catusele si condamnarile marilor controversati ai tranzitiei, insa oferta e una periculoasa, care poate sa derapeze, daca pedala scapa de sub control.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#campanie prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale 2014, #candidati prezidentiale 2014, #Sa traiti bine slogan , #vicepremier
Comentarii