De ce are Dragnea acces la secrete de stat, desi e condamnat penal

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 13:48
25354 citiri
De ce are Dragnea acces la secrete de stat, desi e condamnat penal
Foto: Arhiva PSD

Legea interzice persoanelor cu antecedente penale accesul la informatiile clasificate secret de stat, subiectul intrand in atentia internautilor in contextul in care numele lui Liviu Dragnea e vehiculat pentru pozitia de premier. Totusi, demnitarii au un regim special, asa ca liderul PSD nu este vizat de restrictii.

In Romania, accesul la informatii secrete de stat este permis doar persoanelor care detin certificat de securitate sau autorizatie de acces, facandu-se distinctie intre informatiile nationale clasificate si informatiile NATO clasificate.

Conform procedurilor prezentate pe site-ul ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat), antecedentele penale ale unei persoane constituie "elemente de incompatibilitate pentru accesul solicitantului la informatii secrete de stat".

Cu alte cuvinte, condamnatii penal nu au acces la secrete de stat. Daca Liviu Dragnea a fost condamnat penal in dosarul Referendumul, va putea el avea acces la informatiile clasificate si va putea participa la sedintele CSAT, din care face automat parte conform legii, in cazul in care va fi numit premier?

Ziare.com a adresat cateva intrebari ORNISS pe acest subiect, iar raspunsul a fost unul favorabil liderului PSD.

Astfel, in cazul unei persoane obisnuite, incompatibilitatile privind accesul la informatii clasificate, prevazute la art.160 din H.G. nr.585/2002, "sunt investigate in cadrul procedurii de vetting care este derulata de autoritatea desemnata de securitate competenta", iar dupa finalizarea procedurii, autoritatea competenta transmite un aviz de securitate "in care sunt evidentiate eventualele incompatibilitati relevate".

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul demnitarilor de rang inalt.

Conform art. 7 din Legea nr.182/2002, accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, "este garantat, sub conditia validarii alegerii sau numirii si a depunerii juramantului, pentru urmatoarele categorii de persoane: a) Presedintele Romaniei; b)prim-ministru; c) ministri; d) deputati; (...) care, in concordanta cu atributiile specifice, sunt indreptatiti sa aiba acces la informatiile clasificate fara indeplinirea procedurilor (...) ", precizeaza ORNISS.

Astfel, membrii Guvernului sunt supusi unor "proceduri interne ale institutiilor din care fac parte" si avizati de ORNISS "dupa ce au luat cunostinta de responsabilitatile ce le revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat angajamentul scris de pastrare a secretului".

"Avand in vedere ca membrii Guvernului participa la sedintele CSAT in aceasta calitate, dispozitia citata mai sus se aplica in consecinta", se mai arata in raspunsul primit la redactie din partea ORNISS.

Prin urmare, un politician condamnat penal poate avea acces la secrete de stat pentru ca a fost girat de cetateni, care l-au votat la alegeri.

Liviu Dragnea a demisionat din Guvernul Ponta chiar in ziua in care a fost condamnat in prima instanta in dosarul Referendumul, in mai 2015, dar in prezent nu considera ca pedeapsa definitiva primita - condamnare la 2 ani de inchisoare cu suspendare - ar putea constitui o piedica in desemnarea sa ca premier al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dragnea condamnat certificat ORNISS , #vicepremier