Ponta vs Dragnea, vremea razbunarii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Februarie 2017, ora 07:14
20166 citiri
Ponta vs Dragnea, vremea razbunarii

Exista o vorba care spune ca, daca ai suficienta rabdare sa stai pe marginea unui rau, mai devreme sau mai tarziu vei vedea adus de apa cadavrul dusmanului tau. Si, pe undeva, cred ca este ceea ce experimenteaza acum, din punct de vedere politic, cu nedisimulata satisfactie, Victor Ponta.

Este evident ca Liviu Dragnea se afla intr-o situatie politica proasta si in pierdere de viteza. La doua luni de la castigarea puterii, strict ca urmare a erorilor sale, partidul este unde nu-si imagina nici in cele mai negre cosmaruri.

A reusit sa provoace cele mai ample proteste de dupa 1989, a bagat spaima in investitorii straini care se uita numai la coruptia din Romania, dupa cum marturiseste chiar fostul ministru al Finantelor Ioana Petrescu, este privit cu suspiciune de la Bruxelles, a fost nevoit sa faca o remaniere destul de consistenta, chiar mai rapida decat a guvernului tehnocrat, care ma indoiesc ca este insa o solutie pentru lipsa de credibilitate a guvernarii PSD.

Iar cand seful comisiei SRI, pus de tine si care pana acum iti manca din palma, isi permite sa te puna la punct in fata presei, eu cred ca nu ti-e deloc bine.

Ca sa faca un exercitiu de forta, dl Dragnea l-a sanctionat pe Mihai Chirica si a constatat tarziu excluderea lui Catalin Ivan, care nu ar mai fi membru PSD din 2015, informatie contrazisa insa din chiar organizatia unde dl Ivan e membru.

E chiar ridicol cum dl Dragnea nu si-a amintit de aceasta excludere, cat timp dl Ivan a facut cu sarg campanie pentru PSD inainte de europarlamentare. Asta e, daca n-a mai fost dl Geoana la-ndemana pentru excludere, au exclus si ei ce au avut.

Si gata, unanimitate, liste cu semnaturi, pupaturi.

Dar cea mai mare problema a dlui Dragnea nu sunt dl Chirica si cu atat mai putin dl Ivan. Marea problema cred ca este Victor Ponta, care a lansat cele mai aprige atacuri impotriva lui Liviu Dragnea si a Guvernului Grindeanu pe toate fronturile: calitatea guvernarii, OUG 13, partajarea puterii.

Atacuri de o asemenea gravitate, cu mult mai mare decat in cazul celor sanctionati, atat prin substanta cat si prin anvergura celui care le-a lansat, fost presedinte PSD si fost premier, au ramas complet in afara discutiei partidului.

Dl Dragnea a incercat o replica palida, dupa care, la Antena 3, s-a grabit sa-si reafirme prietenia pentru Victor Ponta.

Cand un lider pana mai ieri stapan absolut reactioneaza in felul acesta la provocarea marelui sau rival, in timp ce isi arata muschii cu liga mica, transmite un urias semnal de nesiguranta si vulnerabilitate. Pentru ca provocarea mi se pare evidenta.

Victor Ponta simte slabiciunea celui care i-a tras de sub picioare si presul guvernarii si pe cel al partidului, l-a umilit repetat si cu sete, probabil ca l-a si tradat, si se asaza intr-o situatie de tip win-win.

Daca Dragnea nu reactioneaza, asa cum se intampla acum, nu face decat sa ii accentueze criza de putere, sa-i erodeze autoritatea si imaginea in partid. Daca Dragnea reactioneaza si il da afara din partid, ii face un mare serviciu. Victor Ponta a si spus ca, daca i se arata usa, el pleaca, asa cum a plecat si de la Guvern.

Fostul premier stie bine ca fractura din partid nu e intre baroni. Aceia pot fi cumparati cu pixul dnei Shhaideh, cu reimpartiri de functii, cum am vazut si la remaniere. Fractura este intre varful partidului si baza lui, aceea care resimte acut si dureros impactul episodului OUG 13. Acolo, la baza, pesedistii inteleg cel mai bine, dincolo de cifrele din sondaje, dimensiunea prejudiciului.

Asa ca, daca va fi exclus, Victor Ponta stie ca va pleca victimizat si probabil cu o halca de partid, care isi aduce acum aminte de el ca de omul care, desi a pierdut prezidentialele, nu a impins PSD intr-o asemenea nenorocire.

Deja vedem ca dl Ponta isi aduna aproape ostentiv fosta echipa la o reuniune semiprivata la munte, ca un fel de constituire a guvernului din umbra, de opozitie, la Guvernul Grindeanu. Marcheaza polul de putere. Din interiorul echipei, dsoara Petrescu critica bugetul.

Va fi foarte greu pentru dl Dragnea, tot mai innegurat, tot mai crispat in aparitiile publice, sa iasa din aceasta capcana in care il atrage Victor Ponta, caruia este foarte posibil ca in interiorul PSD sa i se mai aplice o zicere: ce nu te omoara te face mai puternic.

In poza mare, insa, batalia aceasta interna, ca dintre doi scorpioni inchisi intr-un borcan, nu e niciun castig pentru scena politica si pentru societate, cat timp nu cred ca Victor Ponta poate fi considerat un reformist si nici macar un rau mai mic. Este doar o alta fateta a aceluiasi rau structural si de mentalitate pentru care inca in PSD eu nu vad o alternativa reala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dragnea Ponta PSD , #Victor Ponta