Guvernul vrea sa acopere deficitul prin taxa pe lacomie, efectele vor fi devastatoare - studiu BNR

Sambata, 09 Martie 2019, ora 21:06
8533 citiri
Guvernul vrea sa acopere deficitul prin taxa pe lacomie, efectele vor fi devastatoare - studiu BNR
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Banca Nationala a Romaniei a analizat efectele pe care OUG 114/2018 le-ar avea, aplicata in forma actuala, asupra baniclor, creditarii si economiei Romaniei.

Ordonanta adoptata de Guverul la finalul anului trecut si publicata in Monitorul Oficial cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare contine si ceea ce PSD si ALDE au numit "taxa pe lacomia bancilor".

Expertii de la Banca Nationala au realizat mai multe scenarii posibile in urma aplicarii acestei taxe, insa niciunul nu este roz: bancile pierd miliarde de lei, accesul mult ingreunat la creditare pentru firme si populatie, scaderea indicatorului de solvabilitate si, per total scaderea cresterii economice.

Senatorul PNL Florin Citu anuntase vineri ca documentul i-a fost prezentat lui Liviu Dragnea joi de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. Liberalul a povestit ca in momentul in care seful PSD a fost pus fata in fata cu cifrele i-a chemat de urgenta in birou pe Eugen Teodorovici si Darius Valcov, cei care au anuntat ordonanta si, in ciuda avertismentelor repetate de toti cei implicati in ultimele luni, au anuntat de fiecare data ca nu renunta la masuri. Cei doi ar fi dat insa acum vina pe Comisia de Prognoza sustinand ca institutia i-a asigurat ca efectele ordonantei vor fi doar pozitive.

Cert este ca doua zile mai tarziu, Dragnea a lasat sa se inteleaga ca masurile OUG 114, in special taxa pe activele bancare, sunt la acest moment refacute, urmand ca o modificare a actului normativ sa fie facuta pana la finalul lunii.

Avertismentele BNR

G4Media a intrat in posesia raportului BNR. In el se arata ca impactul va fi unul masiv in 2019 si se va accentua in 2020.

"BNR a realizat un studiu de impact cu privire la implicatiile pe care OUG 114/2018 le poate genera asupra sistemului financiar si asupra perspectivei de dezvoltare a economiei nationale. Impactul estimat conform scenariului de baza (taxa de 1,2% pe toate activele financiare) este:

Pentru anul 2019:

  • rezultatul financiar net al sectorului bancar ar fi o pierdere de 1,2 miliarde lei.
  • indicatorul de solvabilitate ar scadea cu aproximativ 2 puncte procentuale (pana la 17,9%) .
  • 7 banci dintre care 2 institutii de importanta sistemica ar consemna deficit de capital, necesitand majorari in suma de 0,6 miliarde lei.
  • reducerea creditarii ar fi de 6 miliarde lei (din care 3,3 miliarde credite acordate sectorului real) .
  • cresterea economica ar scadea cu 0,64 puncte procentuale.

Pentru anul 2020

  • rezultatul financiar net al sectorului bancar ar fi o pierdere de 1,2 miliarde lei.
  • indicatorul de solvabilitate ar scadea cu aproximativ 1,2 puncte procentuale (pana la 16,7%) .
  • 14 banci din care 4 institutii de importanta sistemica ar consemna deficit de capital, necesitand majorari in suma de 1,6 miliarde lei.
  • reducerea creditarii ar fi de 10,9 miliarde lei (din care 5,9 miliarde credite acordate sectorului real) .
  • cresterea economica ar scadea cu 1,07 puncte procentuale".

BNR: Taxa are ca scop acoperirea deficitului bugetar

BNR face si o analiza comparativa cu situatia din alte tari care au implementat taxe similare si arata de ce cazul Romaniei ar fi mai grav

"Taxa pe activele financiare implementata in Romania se incadreaza in categoria taxelor ce au ca scop acoperirea deficitului bugetar, similar unor tari precum Polonia, Ungaria, Slovacia, Marea Britanie si Austria.

Polonia a instituit in anul 2016 o taxa asupra activelor sectorului bancar, dar din baza de impozitare au fost excluse expunerile aferente titlurilor de stat. De asemenea, cota de taxare este mult mai redusa in comparatie cu Romania (0,44% in Polonia, fata de 1,2% in Romania) si nu este conditionata de un indicator economic. Taxa se aplica bancilor, companiilor de asigurari si institutiilor financiare nebancare cu active in valoare de peste 4 miliarde de zloti polonezi (prag redus care include aproape intreg sectorul bancar polonez).

Conform raportului de stabilitate al Bancii Centrale din Polonia, aceasta taxa a afectat capacitatea bancilor de a genera capital pe termen lung prin acumulare de profit, dar si prin emisiune de actiuni, intrucat atractivitatea investitionala in sistemul bancar s-a redus semnificativ.

Totodata, bancile au diminuat ratele de dobanda la depozitele noi si au majorat portofoliile de titluri de stat datorita tratamentului fiscal preferential aplicat acestora.

Ungaria a instituit in anul 2010 o taxa ce se aplica totalului activelor bancare, exceptand activele interbancare. Cota de taxare este mult mai redusa comparativ cu Romania si este diferentiata in functie de marimea bazei de calcul. Taxa a fost introdusa cu titlu temporar. Ca urmare, baza taxabila a fost fixata la nivelul activelor din 2009. Initial, cota de taxare era 0,15% pentru o baza taxabila mai mica de 50 de miliarde de forinti si 0,53% pentru institutiile mari, cu o baza taxabila care depaseste aceasta suma.

Ulterior, cota de 0,53% a fost redusa la 0,21% in 2017 si la 0,20% in 2019. Taxa bancara nu tine cont de profitabilitatea bancilor individuale, astfel incat si institutiile care inregistreaza pierderi sunt supuse aceleisi taxe.

Ca urmare a introducerii taxei, bilanturile si ratele de adecvare a capitalului aferente bancilor mari s-au diminuat semnificativ, exceptie facand banca de stat OTP si filiala maghiara UniCredit. Totodata, activitatea de creditare a bancilor s-a diminuat de la un trimestru la altul, fiind acompaniata de o deteriorare a calitatii portofoliilor (situatia creditelor neperformante s-a dublat din 2009 pana in 2013), in conditiile in care, pana in anul 2014, economia maghiara se indrepta catre recesiune.

O alta consecinta a fost reducerea prezentei pe piata a creditorilor straini (in 2014 bancile germane MKB Bank si GE Capital's Budapest Bank au fost vandute statului), sporind astfel riscul de concentrare al sectorul bancar maghiar", explica BNR.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#studiu impact BNR taxa lacomie, #studiu BNR OUG114 , #Viorica Dancila