Ministrul Dialogului, Liviu Pop: Marele sac e gol. Propun audit incrucisat - Interviu

Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:41
9936 citiri
Ministrul Dialogului, Liviu Pop: Marele sac e gol. Propun audit incrucisat - Interviu
Foto:Adevarul

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Guvernele Boc si Ungureanu au lasat Cabinetului Ponta "gauri" la buget si ca actualul Executiv a trebuit sa faca un efort extraordinar chiar si pentru marirea salariilor bugetarilor cu 8% si pentru returnarea sumelor retinute ilegal pensionarilor.

Pop a spus ca au inceput deja auditele interne in ministere si ca el va propune Guvernului ca acestea sa se desfasoare "incrucisat", cu oameni din anumite ministere care sa faca audit la altele.

El a acuzat fosta guvernare de faptul ca "a umilit" bugetarii prin reducerea salariilor si cresterea TVA, dar si pentru faptul ca a eliminat, practic, dialogul social. Fostul sindicalist a dat de inteles ca vor exista schimbari in Codul Muncii.

Oricum, si chestiunea aceasta cu cei 8% pentru bugetari si cu pensiile e un efort extraordinar pe care il facem. Marele sac plin pe care trebuia sa-l gasim nu l-am vazut nicaieri plin, e cat se poate de gol.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social:

Domnule Pop, in primul rand, de ce credeti ca era nevoie de un minister al Dialogului Social, ce lipsea?

E o necesitate in societatea romaneasca un dialog social. Cand ma refer la dialog social nu spun doar sindicate si patronate, spun si societate civila. Ultimele evenimente, ma refer la Piata Universitatii, sunt dovezi ca societatea civila incepe sa se miste, fapt pentru care trebuie sa aiba o reprezentare clara in cadrul unei structuri organizate a dialogului social.

Al doilea motiv e lipsa acestui dialog social in ultimii doi ani, doi ani si jumatate, in sensul in care nici macar la nivel institutional - sindicate, patronate - nu a existat in toate institutiile statului care erau obligate sa faca acest dialog.

In al treilea rand, Consiliul Economic si Social, forul suprem de conducere a dialogului social e blocat in momentul de fata, in conditiile in care de la Uniunea Europeana ni s-a transmis procedura de infrigement pentru ca nu am reusit sa-l facem functional.

Patru - Legea Dialogului Social, care, paradoxal, a ajuns sa fie angajata prin raspundere guvernamentala. Daca am ajuns si Legea Dialogului Social sa o facem prin raspundere, cred ca avem o problema majora.

Acestea sunt motivele majore pentru care cred ca e necesara infiintarea Ministerului Dialogului Social. Dialogul social trebuie sa ajunga cat mai jos in societatea civila. Cu cat ajungem mai jos cu acest dialog, pe vreme de criza, vom reusi sa deblocam cat mai multe lucruri.

Daca fosta guvernare - nu vreau sa o spun ca o chestiune politica, fiind tehnocrat, avea o comunicare mult mai buna, exista un dialog mult mai sanatos, sunt convins ca nu exista atata suspiciune, atata durere si atata framantare in societatea civila.

Dumneavoastra v-ati autosuspendat din calitatea de sindicalist. Cat ati activat in aceasta calitate, v-ati simtit "umilit", cum spunea domnul Ponta ca s-a simtit ca parlamentar?

Nu pot sa spun ca eu, personal, m-am simtit umilit, nici institutional, ca federatie pe care am reprezentat-o. Dar am simtit ca oamenii, membrii de sindicat, sunt umiliti de fostul guvern. Cel putin pe domeniul bugetar am fost afectati de 2 ori - o data cu reducerea salariilor, a doua oara cu marirea TVA. Cred ca acolo a fost umilinta cea mai mare.

Las la o parte domeniul din care am venit, al invatamantului, unde am avut o Lege a Educatiei Nationale care a venit peste cele 2 legi, a salarizarii si Codul Muncii, acolo putem spune cu siguranta ca s-au simtit umiliti colegii nostri.

Ca sindicalisti, nu ne-am simtit umiliti, dovada ca in instanta am reusit sa batem Guvernul Boc cu 2 legi ale lui, de salarizare unitara, pe care le-am intors impotriva Guvernului.

Schimbati Codul Muncii adoptat de guvernarea Boc?

Exista in scrisoarea de intentie cu FMI, semnata anul trecut, 2 modificari in Codul Muncii pe care trebuie sa le discutam obligatoriu cu partenerii sociali si se va intampla de saptamana viitoare. Mai exista o initiativa a USL care a fost dusa in Parlament, dar a "murit" acolo si mai exista un proiect foarte interesant al unei confederatii sindicale vizavi de Codul Muncii, toate trebuie puse pe masa si analizate si discutate.

Ce prevad acestea, ce schimbari ar aduce?

Pe Codul Muncii se pot discuta multe, inclusiv perioada de proba, inclusiv perioada contractelor, sunt multe lucruri si detalii pe care nu vreau sa le fac publice dintr-un singur motiv - eu stiu ca asupra mea, cel putin din partea societatii civile si a patronatelor se spune "a venit unul de la sindicate care a venit sa faca dialog social". Prefer sa ies din sfera aceasta, de a fi lider de sindicat, sa ma pun intr-o situatie neutra si sa las societatea civila, patronatele si sindicatele, sa vina cu propuneri, sa nu-mi impun punctul meu de vedere, care poate fi sub apanajul sindicalismului.

O sa punem documentele pe masa, in baza dialogului social, in baza deciziilor luate de patronate, sindicate si societatea civila cu siguranta vom analiza la nivelul Guvernului.

Avem insa o mare problema pe societatea civila - e provocarea mea principala in mandatul meu de 6 luni - solutii pentru a gasi mecanismele ca societatea civila sa-si delege reprezentantii, sa o aducem la masa dialogului. Nu vrem sa organizam societatea civila, dar trebuie niste mecanisme clare. O sa incercam sa luam si modelele europene, sa apelez la expertiza ONG-urilor recunoscute in Romania. Guvernul trebuie sa se retraga din Consiliul Economic si Social. Acest CES e alcatuit din patronate, sindicate si Guvern, Guvernul trebuie sa se retraga de acolo si sa vina societatea civila. Am nevoie sa stiu cine din societatea civila. Numesc eu ca Minister al Muncii pe A, B si C, dar pe ce baza numesc? Atunci, e normal si logic ca societatea civila sa vina cu formula prin care Ministerul Muncii sa gaseasca acele persoane care sa hotarasca ele cum isi gasesc structurile reprezentative.

Ati vorbit recent ca nu toti bugetarii vor primi majorarea salariala de 8% incepand cu 1 iunie...

Si mai recent a aparut o lege, votata in Parlamentul Romaniei, de amnistie fiscala. Acum nu mai pot sa spun ca nu toti bugetarii vor primi 8%, pot spune ca toti vor primi. Eu ma refeream la exact acei bugetari care fiind afectati de Curtea de Conturi, aveau o problema pe salariul de baza - pe ce calculezi, pe ce i s-a dat sau pe ce i-a spus Curtea de Conturi ca taie?

Am spus-o pentru ca stiam ca sunt 200.000 de procese pe rol, stiam ca e o problema de salarizare intre ce i s-a dat omului in mana si ce a constatat Curtea de Conturi. Cui ii aplic 8%? Si eram obligat sa nu amagim bugetarii din Romania. In momentul in care Parlamentul Romaniei a votat legea de aministie, pot spune ca toti bugetarii vor lua cei 8%.

Masurile fostului Guvern au afectat mai multe categorii sociale - ce vreti sa inversati?

Nu va pot spune in totalitate de masurile sociale, e o decizie a Guvernului. Totul depinde de cum aducem banii - daca economia se va misca ceva mai bine, daca organele statului isi vor face treaba ceva mai bine in domeniul evaziunii fiscale, cu siguranta se va veni inspre mediul social cu alte masuri.

Ce va pot spune e ca suntem obligati, in octombrie-noiembrie, sa negociem acel regulament pentru sporurile bugetare. In momentul de fata, in sistemul bugetar nu mai exista niciun spor, daca discutam de salarizare.

Acea negociere a regulamentului de sporuri, in concordanta cu Legea Salarizarii, cu care va trebui sa intram in dezbatere in octombrie-noiembrie, va putea aduce o chestiune pe mediul salarial in anul 2013.

In cealalta parte, a protectiei sociale, nu putem discuta, nu vreau sa arunc afirmatii care sa duca la ingrijorare. Situatia e mai rea decat ne-a fost prezentata. In momentul de fata, la nivelul Trezoreriei, la nivelul Ministerului de Finante, al Economiei, lucrurile sunt mai grele si mai rele decat ne-am fi asteptat.

O sa terminam auditul si la Ministerul Muncii, si la alte ministere si o sa vedem ce putem ajusta, pentru ca suntem intr-un buget votat. Cred ca ne vom misca foarte bine si vom gasi resurse sa acoperim necazul, ma refer la agricultori, la ce inseamna micii intreprinzatori. Trebuie gasite solutii si acolo, pana la urma, am vazut ca in 2 ani de zile s-au luat niste masuri prin care nimic nu mai mergea in Romania.

Schimbati Legea salarizarii unice?

Legea salarizarii unice suntem obligati sa vedem ce facem cu ea. Pana la 31 decembrie 2012 nu se intampla nimic cu ea. La final de an discutam pentru 2013, sa vedem ce resurse avem, cum stam, ce se poate face in interiorul acestei legi, pentru ca sunt posturi blocate, sunt institutiile sanitare, de invatamant, care nu pot functiona.

Schimba acest guvern indemnizatiile pentru mame?

Nu ne-am gandit asa departe, in momentul de fata. Ce va pot spune, pe ministerul meu, incercam sa bagam in dezbatere Legea zilierilor, acolo vor fi cateva modificari, nu mai spun de Legea lobby-ului, care sta pe loc de multa vreme.

Facem orice, dar sa vedem de unde aducem banii, domnul Georgescu (ministrul de Finante - n.red) e foarte exact.

Oricum, si chestiunea aceasta cu cei 8% pentru bugetari si cu pensiile e un efort extraordinar pe care il facem. Marele sac plin pe care trebuia sa-l gasim nu l-am vazut nicaieri plin, e cat se poate de gol.

Spuneati ca situatia in ministere era grea si ca a fost demarat un audit - ati primit o "mostenire grea?"

In conditiile in care nu ai bani, vin datorii din spate, esti incorsetat intr-un buget, suntem legati de maini si de picioare.

In conditiile in care marele sac este gol, noi suntem incorsetati cu Legea bugetului, e foarte greu. Prima masura e retragerea banilor dati din Fondul de rezerva al guvernului.

Singurul nostru balon de oxigen e agricultura si fondurile europene.

La Ministerul Muncii ati gasit probleme?

La Munca am inceput auditul de ieri (miercuri - n.red.), doamna ministru Campeanu pe problema ei, eu pe Dialog Social am mai putine probleme din punct de vedere financiar.

Cine face auditul?

Se face audit intern, cu oameni din minister. Orice om din exterior ar necesita cheltuieli suplimentare. Eu o sa propun in prima sedinta de guvern sa incercam sa facem un audit incrucisat, in sensul in care auditorii de la un minister sa faca auditul la alt minister. Cheltuielile ar fi tot zero - detasezi auditorii de la Ministerul Educatiei la Ministerul Muncii, de exemplu, ca sa nu planeze ideea "cum sa se auditeze intern, sa spuna ca e o problema in interiorul ministerului?". Cifrele se vor vedea, contractele ies la iveala.

A fost decredibilizat mediul sindical, si-a pierdut din putere in ultimii ani?

Nu stiu daca putem spune ca si-au pierdut din putere. Miscarea sindicala are o problema, trebuie sa se reinventeze. Chiar daca fosta guvernare isi dorea sa inchida sindicatele, a avut probleme din cauza societatii civile, reinventarea depinde de membrii de sindicat, trebuie facuta de jos in sus.

Trist pentru miscarea sindicala sunt exemplele care s-au vazut, cu acei lideri care au fost patati.

Trebuie gasita si o lege de organizare a sindicatelor si patronatelor mult mai aplecata pe necesitatile societatii.E clar ca undeva va fi nevoie de o reforma puternica si in miscarea sindicala si in societatea civila.

Apropo de sindicate, ce parere aveti despre masura fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, in privinta cotizatiei pentru sindicate, prin care nu se mai ia automat aceasta, ci trebuie platita doar de cei care doresc?

Nu vreau sa comentez ideile fostului ministru al Educatiei, supararile le stiu de unde sunt - faptul ca sindicatele din invatamant au castigat procese de 7-8 miliarde de lei cu doua legi ale domnului Boc au dus la suparari.

Nu mi se pare normal ca in tot sistemul bugetar cotizatia sa se poata retine in baza angajamentului scris al membrului de sindicat, doar in sistemul preuniversitar nu se poate. A fost un orgoliu al fostului ministru care avea o problema, poate, cu cei care il chemau in instanta, avea zeci de mii de procese. A fost o razbunare. Faptul ca la Ministerul Educatiei din august anul trecut nu a functionat dialogul social, nu treci ordine prin dialogul social - spunea noul ministru ca nu sunt programe pentru clasa a cincea si copiii sunt in clasa a sasea - chestiunea asta cu cotizatia e minora, sindicatele au supravietuit.

Problema majora e Legea Educatiei. Bun, ne-am razbunat pe sindicate, le-am scos afara ca ministru al Educatiei, nu mai vreau sa discut cu ele.

Stiti de ce s-a scos chestiunea asta? Pentru ca, in instanta, sindicatele reprezinta membri de sindicat. In 2008 a fost acea lege de majorare cu 33% a salariilor. In 2009 si 2010 Guvernul Boc a dat 2 legi ale salarizarii universitare prin care se dorea sa se puna capat celebrei legi de crestere a salariilor profesorilor cu 50%.

Sindicatele, in instanta, au castigat cu aceasta lege. Incepand cu august-septembrie, deja incepeam sa inaintam in instanta procese cu aceasta lege. Cumulat, reprezentau 300.000 de procese, care castigau in jur 5,5 salarii. Atunci trebuia restructurat cerand in instanta sa arate ca sunt membri de sindicat. Atunci, ganditi-va scolile izolate, unde sa mearga omul sa plateasca? Cam 20-30% dintre oameni nu se mai regasesc in procese. S-a facut o usurare a efortului bugetar al Guvernului pentru ca nu se mai duc in instanta sa castige.

Am discutat cu ministrul Justitiei, o sa am intalnire cu reprezentantii federatiilor din invatamant, o sa-i rog sa faca un memorandum catre ministrul de Justitie pentru a vedea cum punem capat proceselor. Pentru 10 lei castigati ajungem sa cheltuim 1.000 de lei.

Problema majora e pe metodologie. Pana in august trebuiau sa fie finalizate metodologiile, nu avem finalizate nici jumatate din metodologii.

Parintii si copiii au de suferit, nu ne putem bate joc de educatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Pop sac gol audit, #Liviu Pop audit incrucisat ministere , #ministru delegat pentru Dialog social