Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bac-ul s-ar putea schimba din nou - propunerea, discutata in Guvern

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 18:22
3342 citiri
Bac-ul s-ar putea schimba din nou - propunerea, discutata in Guvern
Foto: Arhiva

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, spune ca, saptamana viitoare, se va discuta in Guvern propunerea ca examenul de Bacalaureat din 2013 sa se modifice, iar absolventii sa sustina probele diferentiat, in functie de profil.

Desi Legea Educatiei mentioneaza ca Bac-ul diferentiat se aplica generatiei de elevi care intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012 - 2013, deci examenul diferentiat sa fie sustinut in 2016, Pop spune ca a gasit solutia pentru ca testarile sa se modifice de anul viitor.

"Actualul tip de Bacalaureat se va face cu elevii care intra in clasa a IX-a. Daca schimbam a IX-a cu a XII-a, nu modificam mare lucru", a declarat ministrul, la Romania Tv.

Totusi, Legea prevede ca fiecare scolar are dreptul sa stie, de la inceputul ciclului, ce examene are de sustinut si cum se va finaliza ciclul de invatamnt in care a intrat.

Daca regulamentul se va modifica si Bac-ul se va sustine diferentiat, pe profil si filiera, singura proba comuna va fi cea de Limba si Literatura Romana, a explicat seful de la MECTS.

In opinia acestuia, aceasta proba pune cele mai mici probleme elevilor. "La Limba si Literatura Romana nu au fost probleme majore, nu s-a prea cazut", a mentionat Pop, desi in 2011, anul in care s-au inregistrat cele mai proaste rezultate la Bac, cei mai multi elevi au picat tocmai la proba scrisa de Limba si Literatura Romana.

Pop a mai sustinut ca timpul dedicat acestor schimbari este suficient, iar cu ajutorul unor dezbateri eficiente rezultatele nu vor mai fi dezastruoase, cum s-a intamplat in ultimii ani. "Structura este foarte clara si foarte aplicata pe elevi. (...) Vom avea dezbateri cu elevii care sunt acum in clasa a XI-a", a completat Pop.

"Daca tot am de aplicat o lege a Educatiei peste trei ani de zile, de ce sa astept trei ani? Mi-as dori o Lege a Educatiei care sa nu poata fi modificata 20 de ani, pentru ca stabilitatea e cheia invatamantului, iar elevii de acum fac sacrifici inumane pentru a se pregati pentru Bacalaureat", a conchis ministrul.

Cum s-ar putea schimba examenul de Bacalaureat in 2013

In discutie a intervenit, telefonic, si Mihaela Guna, presedintele Asociatiei Parintilor.

"Am sustinut de la bun inceput aceasta propunere de schimbare a bacalaureatului. Din pacate, vechea conducere a Ministerului Educatiei nu a tinut cont de aceste propuneri, iar acest lucru s-a vazut in rezultatele dezastruoase de anul trecut de la bacalaureat. Inainte de a lua o decizia despre modul de desfasurare ar fi bine sa avem un dialog cu reprezentantii din Educatie", a comentat aceasta, precizand ca "fiecare lege poate fi imbunatatita, atata timp cat ii ajuta pe elevi".

Federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar cer, intr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat. Sindicalistii propun ca din 2013 sa existe probe scrise diferentiate la matematica si stiinte, in functie de profil si filiera.

Conform Legii educatiei nationale, cele doua probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferentiate in functie de profil si filiera.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica, acestea sunt matematica si proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie).

Elevii de la profilul umanist din filiera teoretica ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane.

Pentru filiera tehnologica, vor fi o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala - o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Pop ministru bac schimbat, #Bacalaureat diferentiat Legea Educatiei , #ministrul Educatiei