Aberatia zilei: Jos labele de pe Gazeta Matematica!

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 13:00
19673 citiri
Aberatia zilei: Jos labele de pe Gazeta Matematica!
Foto: captura video Facebook / Ministerul Educatiei

Ministrul Educatiei, Liviu Pop (foto), este autorul unei premiere rusinoase in istoria Romaniei: a reusit, printr-o masura absurda, sa interzica prezenta in scoli a Gazetei Matematice, publicatie cu o traditie de peste 120 de ani, pe care nici macar comunistii nu au avut curajul sa o anihileze.

Nu stim daca e vorba despre intentie (poate ca pentru profesorul de matematica Liviu Pop celebra Gazeta a fost un cosmar, la fel ca si pentru elevii sai corigenti) sau doar despre o eroare de gandire, ca sa nu folosim vorbe mai grele, dar acesta a fost efectul ordinului dat de ministrul Educatiei, care a interzis orice fel de material auxiliar in scolile de stat si i-a amenintat cu sanctiuni dure pe profesorii care folosesc astfel de materiale, de orice fel, de la gradinita si pana la clasa a XII-a.

Victima colaterala a ordinului de ministru a cazut si celebra Gazeta Matematica.

"E o gafa de neconceput ca acest ministru a reusit sa faca ceea ce nici razboiul si nici comunismul n-au reusit sa faca. Revista apare din 1895 neintrerupt, a prins cele doua razboaie mondiale, care nu i-au tulburat aparitia. Numara peste 120 de ani de aparitie neintrerupta, fiind astfel cea mai longeviva revista de matematica din lume. Nu se poate da cu piciorul unei asemenea traditii. Asta daca vorbim de Gazeta de la Bucuresti. Noi pe plan local, avem o Gazeta matematica infiintata cu ajutorul unui secretar de partid comunist, in 1985. Deci numara si ea peste 30 de ani de aparitie, motiv pentru care nu e corect sa i se dea cu piciorul!", a declarat Constantin Ursu, unul dintre profesorii de matematica din Galati ai carui elevi au castigat premii la olimpiadele internationale, scrie Viata Libera.

Cu surprindere si indignare a primit vestea si prof.dr. Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de Matematica al Romaniei si presedintele Societatii de Stiinte Matematice.

" (...) Generatii intregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au facut si fac fala Romaniei, au facut primii pasi spre stiinta cu Gazeta alaturi. Pot sa ii spun domnului Pop ca in SUA, Moldova, Germania, Franta ca si in multe alte tari este folosit ca material auxiliar la matematica. Din pacate, cativa inspectori generali si directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, desi exista un protocol intre Societatea de Stiinte Matematice si minister in acest sens", a postat pe Facebook prof. Radu Gologan.

Ulterior, prof. Gologan a revenit cu cateva comentarii suplimentare.

"Nu inteleg cum un om al scolii poate cere dascalilor sa semneze declaratii cu trimitere la pedepse, cum ca nu aduc materiale auxiliare in scoala. Ma intreb cum privesc o astfel de actiune, parca ireala, acei buni profesionisti, caci sunt destui, ce coordoneaza activitatile scolare in judete si sunt obligati sa transmita astfel de ordine", a mai scris, printre altele, prof. dr. Gologan pe reteaua de socializare.

Contactat de Ziare.com, prof. dr. Radu Gologan a explicat cat de absurda este masura luata de ministrul Educatiei si ne-a dezvaluit ca Liviu Pop l-a sunat pentru a face cateva lamuriri.

Fara Gazeta Matematica, fara culegeri

"Nota prevedea initial, fara niciun fel de explicatii, ca niciun material auxiliar nu are voie sa intre in scoala. Gazeta Matematica este si ea 'material auxiliar', de 122 de ani. La rugamintea colegilor mei, pentru ca eu sunt si presedinte al Societatii de Matematica, am facut o interpelare domnului ministru, dar, va spun ca cei mai multi dintre colegii mei sunt dispusi ca, in orice conditii, sa foloseasca in continuare Gazeta Matematica, pentru ca nu isi poate permite un ordin de ministru (cat o fi el de legal) sa interzica asa ceva.

Domnul ministru m-a sunat ieri (joi - n.red.), incercand sa imi explice despre ce e vorba. M-a asigurat ca Gazeta Matematica nu va avea de suferit si a incercat sa imi explice cam ce se va intampla. Din ce am inteles, CNEE (Centrul National de Evaluare si Examinare - n.red.) va fi cel care va aviza sau nu manualele.

Sigur ca, deja, dupa parerea mea, e o chestiune destul de complicata pentru ca, intr-adevar, 90% din materialele care circula pe piata ca auxiliare nu au ce cauta acolo. Dar a da totul pe mana unui consiliu care nu are oameni si suficienta experienta pentru asa ceva nu este o solutie", ne-a declarat prof. Gologan.

Intrebat daca la ora actuala chiar si culegerile clasice, din care au invatat generatii intregi de elevi, sunt interzise, acesta a raspuns: "in momentul de fata, da!".

"Si fiecare dintre ele trebuie sa reia circuitul (de avizare - n.red.), iar asta va naste birocratie mare. Si i-am spus asta ministrului Pop cand am discutat. A spus ca va face in asa fel incat lucrurile sa se petreaca rapid. In Romania?! Nu prea cred asa ceva. In momentul in care introduci o functie noua si cativa oameni noi, ei incearca sa isi arate competenta marind birocratia. Oricum, regula e absurda pana la un punct", a completat Radu Gologan.

De asemenea, intrebat daca nici macar lotul national de matematica nu are voie sa se pregateasca folosind Gazeta Matematica sau culegerile care duc la performanta, Radu Gologan a ras, dar a recunoscut: "Putem ajunge la tot felul de speculatii pe tema asta".

"E absurda chestiunea si e clar ca e o problema care a fost abordata gresit", a completat acesta.

Care ar fi solutia corecta a problemei

Conform declaratiilor facute de ministrul Pop si relatarilor din presa, toata tevatura a fost generata de calitatea indoielnica a unor manuale auxiliare, dar si de faptul ca editurile ar "mitui" profesorii cu comisioane serioase pentru a-i convinge pe parinti sa cumpere asemenea carti.

"Intr-adevar, unele materiale auxiliare nu sunt 'cusere', ca sa folosesc un termen biblic si sigur ca trebuie facuta ordine, dar toata povestea a fost putin exagerata. S-a ajuns pana acolo incat anumiti inspectori si directori sar peste cal si, sub amenintarea cu darea in judecata sau cu alte sanctiuni, ii pun pe profesori sa semneze o hartie cum ca nu vor folosi niciun alt material.

Eu as merge mai degraba pe ideea ca profesorii sa fie lasati, pe raspunderea lor, ca impreuna cu parintii, cu scoala sa aleaga materialele, iar pe de alta parte sa fie urmarita situatia care este, intr-adevar, grava pentru ca uneori unii profesori, unele scoli iau comisioane mari de la edituri.

Dar piata trebuie lasata libera, in schimb, verificarile sa se faca cu mare atentie. Profesorii si-au asumat o meserie, care inseamna sa nu conditioneze cu bani anumite lucruri. Ei ar trebui sa nu accepte decat prin calitate materialele auxiliare. Daca un profesor crede ca la nivelul clasei are nevoie de un material, il cumpara sau il recomanda comitetului de parinti, iar acesta decide", si-a exprimat prof. Gologan punctul de vedere.

Comunismul n-a murit

Ministrul Liviu Pop a decis insa ca va ingadui existenta unor manuale alternative, insa ele ar fi elaborate de o editura unica, ceea ce este destul de indoielnic, teoretic si practic.

"Da, dansul a mers pe ideea editurii unice, dar nu a manualului unic. Editura unica la care sa fie ministerul proprietar. Si asta e putin aberant.

Cum faci dintr-o editura cu cativa oameni, care e falita in ultimii zece ani, o editura care sa se ocupe de asa ceva? Va spun ca un editor pentru manualul de clasa a V-a de acum a lucrat toata vara si toata primavara numai pentru asta. Ganditi-va ce se intampla daca vrei mai multe variante de manual, 2-3-5? Desfiintam toate celelalte edituri si mutam toti editorii la Editura Didactica?!", a intrebat retoric Radu Gologan.

Intrebat daca aceste decizii, gen editura unica, manual unic sau, de ce nu, partid unic, nu ii amintesc de perioada comunista, Radu Gologan a reactionat: "Aoleu, cum sa nu!".

Masura luata de Liviu Pop nu este singura din ultima perioada care ne aminteste de epoca Ceausescu, multe dintre deciziile recente ale guvernarii PSD-ALDE ducandu-ne cu gandul la perioada comunista, de exemplu trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei. Dar pana si atunci exista Gazeta Matematica. Stiu, pentru ca am lucrat multe probleme din ea. Si chiar mi-a placut.

UPDATE 15:14 - Inspectorul scolar general al Capitalei, Florian Lixandru, a sustinut ca interdictiile introduse de minister nu vizeaza Gazeta Matematica sau culegerile de probleme.

"Nu impiedica nimeni pe profesor sa foloseasca la clasa culegeri sau sa vina cu fise de acasa. Gazeta Matematica este o revista a Societatii de Stiinte Matematice din Romania. Auxiliarele sunt altceva, chiar asa se numesc, trebuie sa aiba avizul Ministerului pe ele", a declarat Lixandru pentru Hotnews.ro.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Liviu Pop manuale auxiliare, #Liviu Pop Gazeta Matematica , #ministrul Educatiei