Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta lui Pop privind scolile doctorale: Ce critici dure ii aduce Ciorbea Ministerului Educatiei

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 15:14
4884 citiri
Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta lui Pop privind scolile doctorale: Ce critici dure ii aduce Ciorbea Ministerului Educatiei
Foto: Facebook / Liviu Marian Pop

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta de urgenta adoptata anul acesta de Guvernul Tudose prin care se mentine acreditarea scolilor doctorale autorizate provizoriu pana la 1 octombrie 2019, apreciind ca prevederile ei sunt neconstitutionale.

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la OUG 54/2017, apreciind ca ea contravine dispozitiilor constitutionale privind regimul ordonantelor de urgenta, afecteaza principiul securitatii raporturilor juridice, principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale si principiul suprematiei legii, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, presei.

Citeste mai multe despre: Guvernul pasuieste "fabricile de diplome" - Scolile doctorale scapa inca 2 ani de evaluare

Sursa citata reaminteste ca, inca de anul trecut, Guvernul Romaniei, condus la acea vreme de Dacian Ciolos, a constatat "expirarea termenului pentru care scolile doctorale au autorizatii provizorii" si a intervenit pentru deblocarea situatiei adoptand ordonanta de urgenta nr. 96/2016.

Aceeasi solutie a fost gasita si anul acesta de noul Guvern, in mandatul de ministru al Educatiei detinut de Liviu Pop, care "a promovat o noua ordonanta de urgenta de prorogare a termenului pana la care scolile doctorale autorizate provizoriu sunt considerate acreditate".

"Avocatul Poporului observa faptul ca motivarea situatiei extraordinare si a urgentei ordonantei de urgenta din anul 2017 este identica cu cea din anul 2016. Totodata, rezulta ca, de la intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011 si pana in prezent, nu a fost realizata evaluarea scolilor doctorale de catre institutiile indrituite de lege cu aceasta sarcina.

Prin urmare, circumstantele pentru care legiuitorul delegat (Guvernul) a actionat in anul 2016 au ramas neschimbate, dar pierd caracterul de noutate, specific unei situatii extraordinare", se arata, printre altele, in comunicatul citat.

Totodata, Avocatul Poporului apreciaza ca nu exista o "situatie extraordinara" care poate fi invocata de Ministerul Educatiei, pentru ca acelea erau "obligatiile legale" ale ministerului.

Pe de alta parte, nu sta in picioare nici "justificarea privind nevoia urgenta de asigurare a calitatii in procesul de invatamant", Avocatul Poporului apreciind ca acest lucru se realizeaza tocmai "prin efectuarea evaluarii scolilor doctorale, nicidecum prin amanarea acesteia", or, dupa cum reiese din notele de fundamentare ale celor doua ordonante, "evaluarea nu a fost efectuata in ultimii 6 ani", desi metodologia a fost adoptata inca din anul 2012.

"Se constata astfel ca asigurarea calitatii invatamantului superior este doar proclamata ca prioritate si principiu de guvernare, in realitate este amanata sine die", sustine sursa citata.

De asemenea, "din analiza situatiei expuse nu se constata existenta unui pericol public major care sa nu poata fi evitat decat pe calea emiterii unei ordonante de urgenta", mai spune Avocatul Poporului, care subliniaza faptul ca ordonanta de urgenta emisa anul acesta "nu contine masuri urgente pentru salvarea unui interes public aflat in pericol, aceasta cuprinzand un articol unic".

"Mai mult, Avocatul Poporului apreciaza ca interesul public care trebuie protejat este chiar asigurarea unui invatamant de calitate, cu atat mai mult cu cat emiterea diplomelor de doctor in lipsa aplicarii legislatiei nationale si internationale cu privire la standardele de calitate a facut obiectul a numeroase critici, atat pe plan intern cat si la nivel international", se mai arata in comunicatul citat.

Avocatul Poporului acuza Guvernul ca a recurs la ordonante de urgenta, in loc sa isi exercite "atributiile directe in materie", masura care este, pe de o parte, "artificiala", iar pe de alta parte reprezinta o "interventie nejustificata in activitatea legislativului".

"Se constata, astfel, ca, prin nerespectarea normelor legale imperative din domeniu, este afectat principiul suprematiei legii si totodata cel al securitatii raporturilor juridice (...)

Analizand prevederile europene si internationale in materia asigurarii calitatii in invatamantul superior, Avocatul Poporului constata si faptul ca actul normativ criticat incalca prevederile Constitutiei referitoare la obligatia statului roman de a-si indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile asumate prin documentele internationale la care este parte", se mai arata in comunicatul citat.

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ciorbea CCR ordonanta scoli doctorale , #ministrul Educatiei