Liviu Pop, un genunche in gura Educatiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 12:56
18157 citiri
Liviu Pop, un genunche in gura Educatiei

Nu pot spune ca exista vreun ministru al acestui Guvern pe care sa-l socotesc un real castig pentru domeniul respectiv. Dar consider ca, de departe, cel mai toxic este Liviu Pop, o nenorocire care a lovit Educatia ca un uragan si ameninta sa lase urme la fel de adanci si la fel de greu de reparat ca un autentic cataclism.

In primul rand, dl Pop, un semiagramat, avand in vedere repetatele greseli gramaticale si de ortografie pe care le comite, mi se pare o rusine pentru Educatia din Romania. O rusine pentru profesorul lui de limba romana care pare sa nu-l fi invatat ca ultimul "i" din "copiii" se numeste articol hotarat, care nu l-a invatat ca locul de la mijlocul piciorului se numeste genunchi, nu "genunche", care nu l-a invatat cum sa faca acordurile.

Ce exemplu este pentru copii prezenta in fruntea Ministerului Educatiei a unui om care stie mai putina gramatica decat un elev mediu de clasa a VII-a?

Imi amintesc ca in primul mandat s-a poticnit si la o problema simpla de matematica. Ce autoritate reala, nu obtinuta prin amenintari si represalii, poate avea un asemenea ministru asupra corpului profesorilor din Romania? Cat de teribil este mesajul de incurajare a mediocritatii pe care il transmite?

Ca Liviu Pop nu are niciun fel de ierarhie valorica o demonstreaza si intentia de a remunera mai bine profesorii colegiilor cu vechime peste 150 de ani doar pe acest criteriu al apartenentei.

Vechimea scolii nu are cum sa fie unitate de masura a performantei individuale. Un profesor slab dintr-o scoala veche trebuie platit mai bine decat un profesor bun dintr-o scoala mai noua? Si oare ce e mai greu, sa faci performanta cu copiii din familii la medie si peste, majoritari in colegiile cu traditie la care se refera dl Pop, sau sa ridici copii defavorizati din scolile necajite de prin cartiere sau de la tara?

Numai vinul e cu atat mai valoros cu cat e mai vechi. Nu stiu daca asta l-o fi inspirat pe dl Pop sau faptul ca din aceasta toamna domnia sa si-a mutat fiica in clasa a VIII-a a unei scoli cu vechime de peste 150 de ani (nu o mentionez pentru ca elevii si profesorii de acolo nu au nicio vina pentru ceea ce i-a lovit).

Si, la fel ca in mai toate cazurile, mediocritatea lui Liviu Pop este una extrem de agresiva, la fel ca in primul mandat al carui punct culminant a fost distrugerea, peste noapte la propriu, a doua organisme esentiale din invatamant, pentru a-si salva seful de atunci, Victor Ponta, de un verdict de plagiat.

In acest mandat, dl Pop a declansat prapadul in invatamantul preuniversitar. Dupa ce a pus gand rau manualelor alternative, mentalitatea comunista si centralista a dat o lovitura materialelor auxiliare care au fost interzise in bloc printr-un ordin de ministru, nr.4576/2017, urmat de o nota cu accente amenintatoare catre profesori.

Ce sunt auxiliarele? Sunt acele carti cu exercitii suplimentare care le permit profesorilor sa ridice nivelul elevilor, sa treaca de strictul necesar al manualului. Deci dl Pop da o lovitura exact acelor profesori si acelor elevi care incearca sa ridice stacheta, cu mai mult efort desigur.

Exista auxiliare proaste? Daca da, de vina e ministerul, pentru ca, potrivit art. 69 din Legea educatiei: "in unitatile de invatamant de stat sau particulare se utilizeaza manuale scolare si alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. (...) Auxliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin continut, sunt in conformitate cu prevederile legale in vigoare si pe care cadrele didactice le pot selecta si utiliza la clasa, in baza libertatii initiativei profesionale, in scopul imbunatatirii calitatii procesului educational."

Deci profesorii alegeau din ceea ce ministerul aviza. Acum ministerul isi retrage propriul aviz. Ceea ce poate fi legitim cu trei conditii: sa nu o faca in bloc, adica daca nu lasa vid in zona "imbunatatirii calitatii procesului educational", sa nu o faca nici individual inainte, ci numai dupa o evaluare, si nu la inceput de an scolar.

Putea sa purceada din vreme, metodic, la o analiza a auxiliarelor deja avizate, celor gasite necorespunzatoare sa le retraga avizul, iar la inceput de an scolar profesorii sa aiba de unde alege.

Cum sa interzici Gazeta Matematica? Cum sa insulti profesorii atat de grosier acuzandu-i in bloc ca atunci cand le propun elevilor un auxiliar ori nu au niciun fel de discernamant, ori sunt manati de interese obscure de care ministerul trebuie sa-i salveze pe copii?

In plus, ministrul da o lovitura economica acelor edituri care au tiparit auxiliare avizate pe care nu le va mai cumpara nimeni, deci o paguba. Nu plang de mila nimanui, dar principial, intr-o economie de piata, asa ceva nu este admisibil, indiferent despre ce afacere vorbim.

La felul in care a inceput operatiunea, de ce ne-am mira ca la finalul evaluarii in stil Pop sa ne trezim ca vor primi aviz doar auxiliarele editurilor prietene PSD? Este intr-adevar o afacere de zeci de milioane de euro si tot circul ar putea avea ca scop dirijarea banilor in directia pusculitelor de partid.

Si nu numai, pentru ca, dupa cum remarca fostul ministru Daniel Funeriu, in procesul de avizare au fost introduse si sindicatele. Fostii colegi ai dlui Pop, adica, vajnic sindicalist in urma cu niste ani.

De ce e nevoie de sindicate in avizarea unor auxiliare?

Vrea dl ministru ghiozdane mai usoare? Sa revizuiasca programele scolare, sa permita reformarea corecta si din temelii a Educatiei cu ajutorul unor autentici specialisti care poate il vor invata inclusiv sa vorbeasa si sa scrie corect romaneste.

Dl Pop a lasat un vid abuziv si, pentru ca altfel nu se poate impune, o face prin amenintare si teroare. Faptul ca profesorii vorbesc doar sub anonimat, ca se simt in pericol spune totul despre metodele acestui ministru.

Fara indoiala ca starea invatamantului romanesc era proasta si inainte de venirea lui Liviu Pop. Dar cataclismul Pop distruge si ce mai era bun. Pune ciomagul si pe ceea ce mai functiona. De ce?

Nu stiu daca o face voluntar, constient, programat. Este posibil, avand in vedere ca PSD are oroare de educatie si de oamenii care cu cat au mai multa scoala cu atat mai greu inghit sarlataniile electorale. Dar eu suspectez si ca dl Pop atata poate, atata stie, incearca sa croiasca educatia dupa chipul si asemanarea sa, ceea ce e cutremurator.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#manualoe auxiliare, #Liviu Pop manuale alternative , #ministrul Educatiei
Comentarii
Poza roion
roion
rank 5
„Acolo unde se ard cărți se vor arde, până la urmă, și oameni”
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Doamna Dogioiu a gresit. Nu se scrie Pop, se scrie Poop.