Pop vrea o noua Lege a Educatiei, mai scurta, pe care ministrul sa poata sa o schimbe direct, fara Parlament

Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 22:15
3295 citiri
Pop vrea o noua Lege a Educatiei, mai scurta, pe care ministrul sa poata sa o schimbe direct, fara Parlament
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Marian Pop

Ministrul Liviu Pop considera ca noua Lege a Educatiei ar trebui sa aiba cel mult 100 de articole, acum avand 365, iar ceea ce reprezinta legislatie secundara sa fie adoptat prin Hotarare de Guvern sau prin ordin de ministru.

In prezent, un articol din Legea Educatiei poate fi modificat doar printr-o lege adoptata de Parlament sau prin Ordonanta de Urgenta. Pop sustine ca jumatate din Legea Educatiei s-a modificat in ultimii sase ani.

Ministrul Educatiei a fost prezent vineri la Constanta, unde a participat la o intalnire cu inspectori scolari generali din mai multe judete, cu manageri ai unitatilor scolare si cadre didactice, el spunand intr-o conferinta de presa ca le-a transmis celor prezenti sa vina cu propuneri legate de noua Lege a Educatiei.

"I-am rugat sa vina cu propuneri vizavi de noua lege a educatiei nationale, acel proiect de lege pe care in septembrie vrem sa-l inaintam Parlamentului Romaniei, o lege pe care Academia Romana s-a angajat ca o concepe alaturi de Administratia Prezidentiala, Ministerul Educatiei si toate celelalte entitati", a spus ministrul.

"Avem astazi 365 de articole din legea Educatiei Nationale si vreo 1.500 de alineate. Daca vrem sa modificam un articol din Legea Educatiei ca vedem ca nu e bun, trebuie sa facem sau lege in Parlament sau Ordonanta de Urgenta. Daca vine un ministru si spune ca nu mai avem nevoie de calificative la nivelul primar, dau un exemplu, e nevoie de proiect de lege. (...)

Daca vrem sa nu mai dam note la educatie fizica, doar admis sau respins, trebuie sa venim cu lege in Parlament, pentru ca scrie in Legea Educatiei. Adica sa fie o lege care sa aiba cel mult 100 de articole si in care tot ceea ce este legislatie secundara sa fie adoptat la nivel de hotarare de Guvern sau prin ordin de ministru", a precizat Liviu Pop.

El spune ca jumatate din legea Educatiei s-a modificat in ultimii sase ani.

"E prea detaliata, s-a modificat jumatate din ea in sase ani de zile. Jumatate din Legea Educatiei Nationale s-a modificat in sase ani, ce sa mai inteleaga copilul?", a mai spus ministrul.

Ecaterina Andronescu vrea sa fie iar ministru al Educatiei si promite ca in 3 luni toate scolile vor avea grupuri sanitare si apa

Ce spune de profesorul de religie acuzat ca se masturba la ore

Referindu-se la cazul profesorului de religie acuzat de o eleva ce se masturba in timpul orei, Pop a insistat ca trebuie modificata Legea Educatiei astfel incat un profesor care este exclus din invatamant sa nu mai poata intra in sistem o perioada de timp.

"Sunt mai multe masuri pe care nu pot sa va spun acum care va fi finalul anchetei de la Sibiu. Este un caz greu, dar sunt convins ca alaturi de colegii mei putem sa rezolvam, modificand Legea Educatiei Nationale in asa fel incat un profesor care este exclus din invatamant sa nu mai poata intra in sistem o perioada de timp. Astazi, daca avem o situatie de violenta in scoala a unui cadru didactic, vine la concurs in toamna si poate sa ocupe acel post pentru ca nu are nicio interdictie, Codul Muncii spune ca dreptul la munca este unul garantat", a afirmat ministrul.

El a spus ca ministerul ar fi putut afla despre acest caz de joi, si nu vineri dimineata, daca ar fi fost o comunicare intre diriginta clasei respective si conducerea scolii.

Liviu Pop a mai fost intrebat si ce masuri va lua ministerul pentru combaterea cazurilor de violenta in scoli, cel mai recent inregistrandu-se la Calan, acolo unde un elev isi acuza invatatoarea ca l-a lovit in cap.

"Strategia privind combaterea violentelor in scoala este in implementare, trebuie updatata ori de cate ori apare o situatie de genul acesta. Am redus in ultimii trei ani cu peste 60 la suta cazurile de violenta, mai avem mult de facut din punctul acesta de vedere, fapt pentru care avem un set de masuri pe care le luam zi de zi, in asa fel incat sa eliminam pe cat posibil catre zero toate aceste cazuri izolate de violenta scolara", a spus Liviu Pop.

El a mai fost intrebat daca este oportuna interzicerea telefoanelor mobile in timpul orele de curs, in conditiile in care elevii pot filma astfel de derapaje sau acte de violenta ale cadrele didactice, ministrul spunand ca telefoanele nu sunt interzise in totalitate in scoala.

"Nu sunt interzise telefoanele in unitatea scolara. Cu acordul cadrului didactic se pot chiar folosi aceste telefoane, inclusiv in procesul instructiv-educativ. Strategia privind combaterea violentei in scoala are si alte elemente care vor fi introduse in perioada urmatoare, in asa fel incat sa nu mai avem nevoie ca un elev sau un profesor sa filmeze acte de violenta, sa avem alte metode mult mai clare", a explicat ministrul.

Intrebat care ar fi aceste metode, Liviu Pop a afirmat: "Supravegherea video, consilierea, prezenta unui cadru didactic suplimentar, a unui parinte, sunt foarte multe lucruri care se pot face".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Pop modificare Legea Educatiei, #Pop comentarii profesor religie masturbat , #ministrul Educatiei