Liviu Negoita, politicianul antisistem?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Iulie 2008, ora 22:16
5498 citiri
Liviu Negoita, politicianul antisistem?

Instalarea lui Liviu Negoita la sefia organizatiei PD-L Bucuresti poate fi considerata, cu optimism, un prim pas catre reforma interna. Este, desigur, doar un inceput, nicidecum o garantie a reusitei, nici pentru partid, nici pentru Liviu Negoita insusi.

Primarul sectorului 3 a intrunit unanimitatea conducerii democrat-liberale, o unanimitate care, pentru prima data, nu starneste suspiciuni. Intr-adevar, e greu de crezut ca liderii PD-L puteau gasi pe cineva mai potrivit pentru sefia filialei dintr-un fief portocaliu puternic zguduit de curand.

Si totusi, Liviu Negoita a acceptat, se pare fara prea mare entuziasm, noua postura, pe care pare sa nu si-o fi dorit deloc. Este a doua ezitare majora a sa din ultima vreme.

Refuz inexplicabil

Refuzul candidaturii la primaria Capitalei este si acum inexplicabil, in conditiile in care, odata intrat in cursa, ar fi fost probabil invingator chiar din primul tur de scrutin. Si atunci, de ce se straduieste Negoita din rasputeri sa ramana intr-o pozitie cat mai discreta cu putinta?

Liviu Negoita este un politician roman atipic. A intrat in PD in 1997, iar dupa 4 ani ajungea, fara surle si trambite, vicepresedinte al partidului. A fost 8 ani deputat pentru ca, in 2004, sa devina primar al sectorului 3.

In ambele functii, Negoita s-a dovedit tipul rar de om care tace si face. Eu nu-mi amintesc de vreun razboi mediatic, vreo telenovela sau vreo declaratie sforaitoare care sa-i fie atribuita.

Ca urmare, a obtinut al doilea mandat la primaria sectorului 3 fara emotii, nu numai din primul tur, ci si cu scor zdrobitor si aproape fara campanie. Sloganul sau, "Stii de ce!", spune totul despre pozitia lui Negoita in sectorul 3.

Intrebarea este de ce nu vrea mai mult. E tanar, carismatic, ambitios, si-a creat deja o legenda, iar problemele de sanatate, despre care s-a speculat atat de mult, nu sunt atat de grave incat sa justifice atitudinea de neimplicare pe care o are in fata provocarilor din ultima vreme.

Mai degraba pare ca Liviu Negoita nu are incredere in mecanismele pe care le cunoaste foarte bine, atat in partid, cat si la primarie.

Primaria Capitalei are prea multi functionari "cu spate"

Exista varianta ca primarul sectorului 3 a fugit cat a putut (si pana la urma chiar a scapat)de primaria Capitalei, din cauza sistemului clientelar din aceasta institutie, in fata caruia nu prea avea cum sa iasa invingator si cu care n-a conceput sa pactizeze.

Sunt in primaria generala multi functionari cheie, care nu pot fi schimbati pentru ca, la randul lor, au reusit sa-si asigure "un spate" foarte tare. In plus, actuala legislatie il leaga de maini si de picioare pe primarul general.

Asadar, de ce sa-si paraseasca sectorul 3, unde facuse deja curatenie si pusese lucrurile in ordine, si sa se adanceasca in namolul de la "Capitala"?

Apoi, Liviu Negoita stie ca nu toata lumea moare de dragul lui in partid. Popularitatea si rezultatele lui fara "gargara" sunt un precedent periculos pentru armata de nulitati de care nici PD-L, ca toate celelalte partide, nu duce lipsa.

Ei ar fi dispusi sa-l saboteze oricand si oricat pe Negoita pentru a scapa de exemplul incomod. Cu siguranta ca va simti acest lucru la sefia organizatiei Bucuresti.

Despre relatia primarului sectorului 3 cu Traian Basescu nu se stie mare lucru cu certitudine. Exista varianta potrivit careia presedintele l-ar vrea urmas la Cotroceni in 2014 si chiar premier din toamna.

Se vehiculeaza si varianta, foarte putin probabila totusi, potrivit careia Basescu s-ar teme de popularitatea in crestere a lui Negoita, un lucru de care primarul sectorului 3 ar fi constient, asa ca s-ar pazi de capcane.

Un lucru pare insa cert: Liviu Negoita este, de fapt, un politician antisistem, nedeclarat ca atare si neangajat, inca, din plin in lupta cu el. Aceasta ar putea fi, de fapt, limita lui si reprezinta cu siguranta marea problema a politicii romanesti.

Oamenii valorosi nu se inghesuie in prima linie sau abandoneaza rapid in fata nulitatilor agresive. Liviu Negoita si cei ca el ar trebui totusi sa inteleaga ca sistemul nu se va reforma niciodata de la sine, iar nulitatile nu se vor da de bunavoie la o parte coplesite de rusine si remuscari. E nevoie de lupta, misiune menita, ce-i drept, numai celor, cu adevarat, puternici.

Mai de mila, mai de sila, iata ca Negoita a intrat intr-o prima confruntare. Totul e acum sa nu ramana singur pe front. Infrangerea n-ar fi doar a lui, ci a intregului partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în legătură cu cererea de liberare condiţionată formulată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Primul termen...
#primar, #Liviu Negoita, #politician, #prezidentiabil , #stiri Liviu Negoita