Presa de azi: Ministrii Guvernului care nu este

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 07:25
2128 citiri
Presa de azi: Ministrii Guvernului care nu este

La nici o saptamana dupa ce Parlamentul a dat aviz negativ Guvernului propus de Lucian Croitoru, premierul desemnat de Traian Basescu, Liviu Negoita, noua propunere a sefului statului pentru postul de prim ministru, vine in fata natiunii cu un Executiv aproape identic cu cel al predecesorului sau.

Ba, mai mult, edilul Sectorului 3 mai isi declara si speranta si mai ales increderea ca acest guvern va trece de votul Parlamentului.

"PD-L sfideaza cu Croitoru", "Guvern facut pe coltul mesei", "Pleaca ai nostri, vin ai nostri" sau "Cine este in Guvernul care nu este" au strigat ziarele.

Sub titlul "Independentii PD-L", Cotidianul ii ataca pe membrii grupului independentilor din Parlamentul Romaniei.

"Suntem cei 20 de parlamentari care vom vota pentru interesul national un guvern competent. (...) Romania se afla in criza politica si economica. Singura solutie este un guvern viabil. (...) Nu avem legatura cu nici un partid politic...", sunt cateva dintre declaratiile din ultimele zile ale deputatului Gabriel Oprea, liderul asa-zisului grup parlamentar al independentilor din Camera Deputatilor si Senat.

Asa-zisa independenta a grupului senatorilor si deputatilor condusi de Gabriel Oprea este insa contrazisa flagrant de fapte, spune Cotidianul, care arata ca toti asa-zisii independenti sunt fosti liberali sau social-democrati care au plecat din partidele lor de buna voie sau exclusi si s-au indreptat catre PD-L.

Mai mult, surse democrat-liberale au declarat pentru publicatia citata ca multi dintre acestia au primit "indicatii de la partid" ca in Parlament sa activeze in grupul independentilor. "Grupul independentilor urmeaza sa creasca si sa devina o forta politica ce sa ajute la formarea unei majoritati in jurul PD-L", au mai afirmat sursele citate de Cotidianul.

Evenimentul Zilei prezinta piesa de tearu "Ne jucam de-a guvernele". Desi boicotat de partidele politice, democrat-liberalul Liviu Negoita continua sa isi joace rolul de premier desemnat in deja celebra piesa "Ne jucam de-a guvernele".

El a prezentat astazi lista candidatilor pentru posturile de ministru, lista pe care pozitiile cheie le ocupa aceiasi democrat-liberali din Cabinetele Boc I si II ca si din tentativa de guvern Croitoru.

Singura noutate este prezenta in guvern a democrat-liberalului Valeriu Tabara, nominalizat pentru Agricultura, a "independentului" Gabriel Oprea, desemnat pentru Interne si a lui Cristian Irimie propus pentru Sanatate.

Scenariul ce este dat cel mai probabil de mai toata presa, dar, mai ales, clasa politica este prezentat in Adevarul. Premierul desemnat, Liviu Negoita, a trimis ieri Parlamentului un cabinet care seamana izbitor cu cel propus de Lucian Croitoru. Singurele diferente: trei ministri. Lista de ministri nu este singurul lucru imprumutat de la fostul premier desemnat, Lucian Croitoru. Si programul de guvernare pe care Negoita il va prezenta va fi cel propus deja de Croitoru.

Negoita se bazeaza doar pe sprijinul parlamentarilor PDL si pe cel al independentilor. Reprezentantii PSD au declarat ca iau in calcul amanarea votului, fiind putin probabil ca Guvernul Negoita sa fie analizat de Legislativ pana la sfarsitul saptamanii. In cazul in care si Guvernul Negoita va pica, presedintele ales ar putea dizolva Parlamentul dupa 6 decembrie sau ar putea propune un nou premier.

Gandul ne prezinta ministrii Guvernului care nu este si arata cum majoritatea va face tot ce va putea pentru a tegiversa votul din Parlament. Pentru inceput, prin vointa partidelor majoritare, conducerea Legislativului nu a stabilit, in sedinta de ieri, data la care premierul desemnat sa-si prezinte lista de ministri in plenul celor doua Camere, pe motiv ca aceasta nu fusese inca anuntata si depusa la Parlament.

Totodata, insa, chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a precizat ca o noua sedinta a Birourilor Permanente se va convoca in functie de programul "incarcat" al parlamentarilor, care "in ultima saptamana inainte de primul tur vor fi prezenti in colegii, in teritoriu, nu in Parlament".

Vicepresedintele PSD, Ion Stan, a explicat, pentru Gandul, ca se apropie sfarsitul perioadei de interimat a lui Boc, iar in lipsa unui vot favorabil asupra Guvernului, presedintele e obligat sa desemneze un alt premier din randul ministrilor interimari: "Basescu nu are voie sa convoace alegeri anticipate fiind inaintea alegerilor prezidentiale, asa ca trebuie sa desemneze un alt premier din randul ministrilor interimari. Noi vom accepta pe oricare dintre acestia. Va incepe o noua perioada de interimat de 45 de zile".

Romania Libera spune ca Executivul prezentat luni este unul "facut pe coltul mesei" si aminteste, in special, istoria lui Gabriel Oprea, propus pentru Ministerul Internelor.

Acest portofoliu nu ii este insa strain, Oprea ocupand aceasta functie in timpul Guvernului Boc 1, timp de doua saptamani, demisionand in urma dar a demisionat in urma scandalului numirii lui Virgil Ardelean la DGIPI. Instalarea "Vulpii" in fruntea serviciului "Doi s'un sfert" fara aprobarea lui Mircea Geoana a fost si prima fisura in coalitia de guvernamant. Oprea a renuntat la carnetul de membru PSD si a infiintat in Parlament grupul independentilor. Impreuna cu fostul fotbalist Anghel Iordanescu a anuntat recent ca il sustine pe seful statului in campania electorala si la scurt timp Basescu l-a ridicat in grad.

Si Ziua prezinta scurta aventura a lui Oprea de la Interne si spune ca prin propunerea acestuia pentru acest portofoliu este o noua sfidare adusa de PD-L. De asemenea, este adus si un element nou: votul ar putea fi amanat pana dupa alegeri.

Pesedistii nu mai par dornici sa aplice aceeasi reteta ca la Lucian Croitoru, vicele Liviu Dragnea anuntand ca se ia serios in calcul posibilitatea de a amana votul pana dupa al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

"Nu, nu votam. E o mascarada, episodul doi. (...) Nu cred ca se va ajunge la anticipate, nu cred ca domnul Traian Basescu va merge pana acolo", a spus liderul din Teleorman.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#guvern Negoita, #Cabinet Liviu Negoita, #lista ministri Negoita, #vot Parlament Guvern Negoita , #Traian Basescu