Suprataxarea companiilor de gaze: Cati bani merg la familiile sarace si cat creste pretul

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 22:45
2200 citiri
Suprataxarea companiilor de gaze: Cati bani merg la familiile sarace si cat creste pretul
Foto: TVR

O parte dintre veniturile obtinute din suprataxarea companiilor de gaze va fi folosita pentru subventionarea consumatorilor vulnerabili, restul banilor urmand sa fie folositi pentru investitii si finantarea deficitului, a precizat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

De asemenea, taxa de 60% aplicata la veniturile suplimentare obtinute de aceste companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sector nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra preturilor, estimeaza acesta.

"Statul nu va mai subventiona pe toata lumea prin pret, ci va subventiona individual gospodariile cu venituri reduse. Ca sa faca acest lucru, ia 60% din venitul suplimentar", a explicat Liviu Voinea, marti seara, la TVR.

Consumatorul vulnerabil va fi definit ca nivel al veniturilor pana la 1 aprilie.

Guvernul estimeaza ca masura va aduce venituri suplimentare de 400 miloane de lei, din care 150 de milioane vor primi consumatorii vulnerabili, restul banilor fiind alocati pentru investitii si finantarea deficitului, a precizat ministrul delegat.

In ceea ce priveste posibilitatea ca suprataxarea companiilor se se reflecte la nivelul pretului final pentru consumator, Liviu Voinea apreciaza ca este o "chestiune de moralitate".

"Calculele noastre arata ca aceasta taxa ar putea duce la cresterea pretului la consumator cu 0,2%, ceea ce nu este mult", a precizat Voinea.

Guvernul va suprataxa cu 60% veniturile suplimentare obtinute de companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Masura face parte dintr-un pachet amplu de modificari fiscale, care ar urma sa aduca la buget venituri suplimentare cumulate de 2,9 miliarde de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Liviu Voinea suprataxare companii gaze, #taxe companii gaze crestere preturi, #subventii consumatori vulnerabili , #ministru delegat pentru buget