Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului

Luni, 12 Mai 2014, ora 15:16
3296 citiri
Vor exploda preturile dupa intrarea Romaniei in zona euro? Ce spune ministrul Bugetului

Preturile nu vor creste odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

"Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor", a sustinut Voinea.

Romania a anuntat oficial la Bruxelles cand introduce moneda euro

Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca.

"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetara. Romania nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil. Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.

Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si la Consiliul Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, evenimente care s-au desfasurat saptamana trecuta la Bruxelles.

Isarescu: E nevoie de consens politic

In context, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, tot pe 6 mai, ca obiectivul de adoptare a monedei unice europene in 2018 - 2019 nu este in afara realitatii, dar are nevoie de un consens politic puternic si de evaluarea consecintelor, in special a celor legate de alinierea preturilor.

Poate Romania sa adopte moneda euro in 2019? Ce cred Ponta si Isarescu

"Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, intr-o maniera consensualizata, il va stabili si ne vom spune parerea daca este realist sau nu. Despre 2018 - 2019 eu nu cred ca este in afara de o anumita realitate, dar este bine, daca ne ancoram la acest obiectiv, sa punem niste termene intermediare, pentru ca nu se va intampla asa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata, ati intrat in zona euro. Trebuie sa stie oamenii despre ce este vorba", a precizat seful bancii centrale.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#crestere preturi Romania zona euro, #crestere preturi Romania euro, #preturi Romania euro , #ministru delegat pentru buget