Cautarea unui loc de munca: Ce faci cand nu stii sa faci nimic

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Joi, 05 Mai 2016, ora 08:42
54803 citiri

Cautarea unui loc de munca nu este o joaca. Nu pot intelege de ce majoritatea celor care vor sa se angajeze si merg la interviuri dau vina pe recrutori, angajatori sau pe sistem atunci cand nu reusesc, dar nu se uita in propria ograda sa vada ce nu fac bine.

In cazul tinerilor la inceput de drum, le pot da urmatorul sfat, in linii mari:

Indiferent de ceea ce alegeti sa faceti in viata, faceti-o responsabil si pana la capat. Si chiar daca e o decizie mai putin buna, asumati-va asta si invatati din experienta. Si nu o repetati!

Daca nu va pricepeti la ceva, intrebati, cautati, documentati-va. Nu e nicio rusine in a recunoaste ca aveti nevoie de ajutor.

Pretuiti ceea ce aveti, indiferent ca e vorba de oameni sau de lucruri materiale. Ganditi-va ca totul a fost facut prin munca, ca cineva la un moment dat a contribuit la ceea ce aveti si la cine sunteti.

Invatati - din orice situatie, manual (oricat de anost ni s-ar parea), de la parinti, profesori, colegi, prieteni, angajatori etc. Zilnic putem invata ceva ce maine ne poate fi util.

Experimentati munca - la 10-11 ani vindeam inghetata, la 14-15 ani dadeam meditatii la engleza si faceam baby-sitting, la 16 ani am avut primul loc de munca cu contract, iar de doi ani am devenit antreprenor.

Dar nu am renuntat niciodata sa muncesc, in primul rand pentru ca mi-am dorit mereu sa fiu independenta, iar in al doilea rand pentru ca munca iti aduce, pe langa satisfactiile financiare, si un statut, recunoastere, experienta, prieteni noi, oportunitati de invatare, de crestere, expunere si multe altele. Iar cand munca inseamna sa faci ceea ce-ti place, poti spune ca esti un om fericit.

Aveti incredere in voi fara a fi aroganti sau lipsiti de bun simt. Respectul se castiga prin ceea ce faci, nu prin ceea ce spui.

Invatati limbi straine - Suntem miliarde de oameni pe planeta, Romania e in Uniunea Europeana, tindem catre globalizare, nu stiti niciodata ce va asteapta in viitor, de aceea, este indicat sa fim cat mai bine pregatiti. Iar asta implica sa stim foarte bine cel putin o limba straina, fara a ignora frumoasa limba romana, pe care multi o abandoneaza din motive doar de ei stiute. A scrie si a vorbi corect limba materna este nu doar o dovada de apartenenta culturala, ci si o dovada de mandrie nationala.

Respectati-va ca oameni, implicati-va in proiecte de voluntariat, faceti sport, mancati sanatos, socializati cu prietenii (nu doar pe Internet), toate acestea contribuie la o viata mai buna si mai frumoasa pentru voi.

Iar daca va cautati un loc de munca...

Definiti foarte clar ce stiti sa faceti, ce va place, care va sunt asteptarile - atat timp cat nu stiti cine sunteti si ce va doriti sa faceti, nu va veti putea prezenta onorabil la un interviu si prin urmare sansele de a obtine un loc de munca se vor micsora.

Munciti la CV - un CV standard nu mai e la mare cautare, dar un CV care sa reliefeze calitatile si competentele voastre cele mai importante, original, concis, corect scris, ordonat, care sa aduca in prim plan obiectivele voastre de cariera si ce stiti sa faceti cel mai bine, cu siguranta va fi mult mai atragator pentru angajatori. Iar daca nu stiti cum se face un astfel de CV, apelati la oameni care va pot ajuta.

Cautati targetat un loc de munca - faptul ca trimiteti haotic sute de CV-uri la sute de companii nu va ajuta deloc. Din contra, va crea frustrari si mereu va veti intreba de ce nu sunteti chemati la interviu. Trimiteti CV-ul doar in atentia companiilor sau joburilor care va intereseaza si vi se potrivesc.

Apelati la prieteni - spuneti-le prietenilor ca va cautati un loc de munca si rugati-i sa va ajute cu recomandari. Explicati-le foarte clar ce anume va doriti si care va sunt asteptarile.

Cautati zilnic - mereu apar noi oportunitati, prin urmare cautarea unui loc de munca necesita consecventa si implicare.

Prezentati-va la interviuri - mi se intampla si mie des si aud si de la alti recrutori ca nu se prezinta candidatii la interviu, desi au confirmat.

Si nu doar ca nu se prezinta, dar nici nu anunta acest lucru. Este lipsa de respect in primul rand pentru tine, ca om, si in al doilea rand pentru cel care te-a chemat si care te-a investit cu incredere. De ce confirmi ca te duci, daca ulterior te razgandesti? Si este de inteles ca pot aparea situatii extreme cand chiar nu te poti prezenta, dar da un mesaj, un e-mail sau chiar un telefon si anunta, eventual, reprogrameaza. Ganditi-va ca pe viitor sansele de a mai fi chemat de catre acel angajator sunt minime. Si in plus pentru a obtine un job trebuie sa te prezinti la interviu, nu-i asa?

Pregatiti-va pentru interviu - documentati-va despre angajator, pregatiti cateva intrebari referitor la jobul respectiv, la planurile companiei, la oportunitati de dezvoltare etc.

Imbracati-va si purtati-va profesionist - revin la respectul de sine, la imaginea care conteaza (desi nu este cea mai importanta componenta), la obiectivul final, respectiv acela de a va gasi un loc de munca. Si chiar daca nu reusiti sa treceti de etapa primului interviu, lasati loc de "Buna ziua" pentru oportunitati viitoare.

Nu va pierdeti entuziasmul si optimismul - s-ar putea sa iasa din prima sau s-ar putea sa aveti multiple incercari in acest proces. Nu abandonati, invatati din fiecare intalnire cum sa fiti din ce in ce mai pregatiti si cum sa faceti fata cat mai bine si celor mai grele situatii si intrebari. Analizati ce nu ati facut bine pentru ca la urmatorul interviu sa evitati situatii de acel gen.

Cereti feedback - este adevarat ca sunt mult recrutori care promit ca ofera feedback dupa interviu si nu o fac, dar voi cereti-l, totusi, explicand ca acesta este util pentru a sti ce aveti de imbunatatit.

Fiti deschisi, onesti - sunt foarte multi oameni care mint in CV sau la interviu, din diverse motive care nu fac obiectul acestui articol. Amintiti-va ca minciuna are picioare scurte, e pacat sa ratati sanse sau sa aratati ca nu sunteti cine pretindeti, mai ales ca puteti fi pusi in situatii penibile dupa ce deveniti angajati.

Zambiti - un candidat care zambeste si e stapan pe el denota incredere si confort.

Angajatorii asta "cumpara", in fond - incredere, inteligenta emotionala, atitudine si pe urma abilitati, competente, experienta. In ultimul timp, multi angajatori pun foarte mare accent pe potential si atitudine, mai ales cand e vorba de tineri fara experienta.

Tratati fiecare interviu cu aceeasi seriozitate si responsabilitate - chiar daca ati avut nenumarate interviuri, fiecare dintre ele merita aceeasi atentie, pentru ca nu se stie care va aduce oferta de angajare.

Si nu in ultimul rand, multumiti recrutorului/angajatorului.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#sfaturi interviu job, #sfaturi interviu loc munca, #locuri munca tineri, #sfaturi locuri munca, #cautare loc munca, #cautare joburi , #angajari