Ce ne mai streseaza la munca - mancatul la birou

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 21:23
9828 citiri
Ce ne mai streseaza la munca - mancatul la birou
Foto: Le Figaro

Ora pranzului poate aduce o adevarata dilema. Sa mancam singuri, in fata monitorului, ori sa mergem la bufet si sa luam masa alaturi de colegii de serviciu.

Oamenii de stiinta au analizat efectele conditiilor in care angajatii mananca la locul de munca, modul in care acestea le afecteaza capacitatile intelectuale si starea emotionala, potrivit Le Figaro.

Servirea mesei de pranz la locul de munca se pare ca are efecte negative, dar favorizeaza totusi unele capacitati intelectuale.

Cercetatorii de la Universitatea Humboldt din Berlin au dezvaluit in revista stiintifica "Plos One" obiceiurilor alimentare de la locul de munca: masa in fata monitorului ori la restaurant, alaturi de colegi.

Oamenii de stiinta au studiat 32 de femei pe care le-au impartit in doua grupuri: cele din primul grup au mancat la birou, intr-un interval de timp acordat (intre 15 si 20 de minute), pe cand cele din al doilea grup au profitat de o pauza prelungita intr-un restaurant italian. Dupa masa de pranz, femeile au ajuns in laborator pentru o serie de teste, pentru a li se "masura" emotiile si performantele intelectuale.

Primul test, care a vizat impactul emotional, a aratat ca angajatele care mancasera la restaurant in compania altor persoane, intr-un mediu deconectat de locul de munca, erau mai relaxate decat cele care au luat pranzul in fata computerului.

Pe de alta parte, a doua serie de teste, care a vizat capacitatile mentale, a relevat ca, pe mausra ce pauza era mai lunga, capacitatile intelectuale scadeau.

Potrivit oamenilor de stiinta, alternativa ar fi sa se varieze conditiile pauzei de pranz in functie de sarcinile ce trebuie efectuate dupa-amiaza. Astfel, daca relaxarea intelectuala este favorabila angajatilor care trebuie sa dea dovada de creativitate, acesta ii dezavantajeaza pe angajatii care trebuie sa monitorizeze performanta, sa detecteze erori sau in general sa lucreze cu numere si care au nevoie de rigoare.

Rezultatele studiului au fost, insa, criticate de expertii in nutritie.

"Participantele au fost plasate in situatii cu multi factori divergenti si este dificil de izolat elementul care ar provoca, pe termen scurt, un stres sau o performanta intelectuala in scadere", a precizat Gilles Fromentin, cercetator in fiziologia nutritiei la Institutul National de Cercetare Agronomica (INRA).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#stres loc munca mancat, #pranz birou stres, #masa loc munca stres , #angajari