Angajatii din Romania ocupa ultimul loc in UE la cursuri de pregatire profesionala

Luni, 05 Martie 2018, ora 12:25
2791 citiri
Angajatii din Romania ocupa ultimul loc in UE la cursuri de pregatire profesionala
Foto: Arhiva Ziare.com

Doar 8% dintre angajatii romani si greci au participat in 2016 la cursuri de pregatire legate de activitatea lor profesionala, comparativ cu o medie de 31,9% la nivelul Uniunii Europene.

In 2016, aproape o treime dintre angajatii din UE participau la cursuri de pregatire legate de activitatea lor profesionala. Pregatirea include educatie vocationala non-formala, cursuri si seminarii oficiale, care imbunatatesc competentele, cunostintele si calificarile din punct de vedere profesional.

Cel mai mare grad de participare la cursuri de pregatire profesionala s-a inregistrat in 2016 in Olanda (61%), Suedia (59%) si Finlanda (58%), iar cel mai scazut in Grecia si Romania (8% fiecare) si Italia (11%), arata datele publicate luni de Eurostat.

Participarea la cursuri de pregatire legate de activitatea lor profesionala tinde sa creasca odata cu cresterea gradului de educatie.

Gradul de participare la cursuri de pregatire profesionala este mai ridicat in randul persoanelor cu studii universitare (46%) decat pentru cei cu studii medii si primare (28%).

Cei care au un nivel mai scazut de educatie (mai putin de studii medii si primare) participa cel mai putin (16%) la cursuri de pregatire legate de activitatea lor profesionala.

Din perspectiva varstei, participarea la cursuri de pregatire profesionala este mai ridicata in randul angajatilor cu varste cuprinse intre 25-34 ani (36%) decat in cazul celor cu varste intre 19-24 ani (32%) si 35-64 ani (31%).

In majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, procentul femeilor care participa la cursuri de pregatire profesionala este mai ridicat decat in cazul barbatilor, cele mai mari diferente fiind inregistrate in Lituania (44% dintre femei comparativ cu 31% dintre barbati), Estonia (51% dintre femei comparativ cu 39% dintre barbati) si Letonia (39% dintre femei comparativ cu 29% dintre barbati).

Cel mai intalnit motiv pentru neparticiparea la cursuri este lipsa timpului.

In 17 state, acesta este principalul motiv, cel mai ridicat procent fiind in Marea Britanie (98%), Grecia (79%), Polonia si Slovenia (ambele cu 60%).

Lipsa interesului este principalul motiv in Letonia (32%), Austria (28%) si Spania (27%), in timp ce angajatii din Estonia (49%), Franta (41%) si Germania (25%) sustin ca angajatorii nu le-au oferit cursuri de pregatire profesionala.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#romani angajati cursuri profesionale, #angajati romani cursuri pregatire profesionala , #angajari