Viitorul fortei de munca din Romania: Cat conteaza salariul pentru tineri si echilibrul intre job si viata personala

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 10:45
4484 citiri
Viitorul fortei de munca din Romania: Cat conteaza salariul pentru tineri si echilibrul intre job si viata personala
Foto: Pixabay

Tinerii au alte asteptari de la locul de munca fata de parintii lor, astfel ca angajatorii sunt nevoiti sa-si schimbe modul de abordare daca vor sa ii atraga.

Cei din generatia Millennials, nascuti in perioada 1980-2000, sunt interesati de bani, insa isi doresc sa imbine viata profesionala cu cea personala, asa ca accepta mai greu un job cu program fix si orele suplimentare.

Mai mult, isi doresc sa avanseze repede si sunt dornici sa se implice in proiecte noi, potrivit unei analize remisa Ziare.com, care a fost realizata de Smartree, o firma ce se ocupa cu externalizarea proceselor legate de Resurse Umane (HR).

Asa arata viitorul fortei de munca din Romania: Ce pretentii au tinerii de la un job

Salariul nu este pe primul loc in asteptarile tinerilor legate de un nou job

Salariul nu este cel mai important si, de departe, nici singurul aspect pe care cei din generatia Millenials il iau in considerare in alegerea unui loc de munca.

In primul rand, tinerii au dorinta de a promova cat mai repede si nu au rabdarea necesara parcurgerii tuturor etapelor de evolutie profesionala. In acelasi timp, isi manifesta dorinta de a dezvolta abilitati de lideri. In al doilea rand, sunt cu un pas in fata comparativ cu generatia anterioara, datorita familiaritatii Internetului si a canalelor de socializare online, cu care practic au crescut, potrivit analizei citate.

"Accesul la mediul online le permite sa fie mult mai informati despre companiile din piata, sa fie mai comunicativi si creativi decat generatiile anterioare. In plus, cei mai multi dintre ei sunt deschisi la noi provocari si isi asuma fara rezerve implicarea in proiecte pentru care inca nu sunt pregatiti professional", a explicat Raluca Penes, HR Coordinator, Smartree.

Cea mai potrivita formula de abordare din partea angajatorilor

Tinerii au o viziune complexa asupra vietii in general si a carierei in particular. Pe de o parte, pentru ei ideea de echilibru ocupa un loc de cinste, timpul liber si posibilitatea de a practica hobby-urile fiind foarte importante.

Pe de alta parte, isi doresc sa lucreze in companii cu a caror cultura si valori sa se poata identifica, pentru a simti ca efortul lor are un sens. De aceea, companiile angajatoare trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte in strategia lor de recrutare, potrivit datelor Smartree.

"In procesul de angajare este important ca cei care fac recrutarea sa mentioneze aspecte legate de mediul organizational, pachetul de beneficii extrasalariale, flexibilitatea programului de lucru, existenta oportunitatii de a evolua profesional cat mai rapid, distanta fata de domiciliu, lucruri foarte importante pentru candidatii care fac parte din generatia Millennials", subliniaza Raluca Penes.

Pachetul salarial si cel de beneficii trebuie sa fie unul destul de motivant si complex. In afara de salariu, tinerii isi doresc multe alte beneficii, precum asigurare medicala, abonament la o sala de sport, zile libere, carduri de reducere.

Ei intreaba chiar in cadrul primului interviu de recrutare care sunt beneficiile asigurate de compania respectiva, potrivit datelor Smartree.

Hobby-urile, mai importante decat o casa sau o masina

Pentru generatia Millennials este foarte important sa aiba un job flexibil, care sa le permita sa poata valorifica timpul liber cat mai mult.

"Comparativ cu generatia X, tinerii Millennials pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Desi valorile lor nu constau neaparat in achizitionarea unei case sau a unei masini, doresc sa aloce mai mult timp familiei, hobby-urilor sau altor activitati care tin de dezvoltarea personala", explica Raluca Penes.

Potrivit informatiilor Smartree, exista domenii in care tinerii solicita la interviul de angajare un program de lucru flexibil, deoarece notiunea de pontaj sau program fix la birou poate reprezenta pentru ei un fel de constrangere a activitatii si, implicit, a rezultatelor.

Daca generatia anterioara este una adepta a programului fix la birou, inclusiv a orelor suplimentare, noua generatie prefera in mod evident flexibilitatea progamului de munca.

Luand in considerare toate aceste aspecte, rolul departamentelor de HR din cadrul companiilor devine mult mai important.

"Cei care se ocupa de recrutare trebuie sa cunoasca si sa inteleaga foarte bine profilul tinerilor Millennials - nevoile lor, dorinta de promovare, abilitatile si creativitatea lor. Rolul pe care HR-ul trebuie sa-l aiba acum intr-o companie este acela de a identifica si implementa, impreuna cu factorii decizionali, programe de dezvoltare profesionala si sisteme de beneficii care sa atraga si sa motiveze aceasta generatie", conchide Raluca Penes.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#tineri loc munca, #tineri salarii loc munca, #tineri joburi asteptari, #beneficii salarii loc munca , #angajari