Cum (nu) ne dorim un loc de munca: De ce nu sunt chemat la interviuri? De ce nu am noroc? Si CV-ul?

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 08:38
13237 citiri

Din ce in ce mai multi oameni, in special tinerii, au dileme existentiale de genul: am trimis CV-ul la sute de companii si nu ma cheama nimeni la interviu, am fost la nenumarate interviuri si nu am primit nici feedback, nici oferta, de cateva luni bune imi caut de lucru si nu am deloc noroc, nu stiu sa-mi fac CV-ul si nici sa ma prezint la interviu. Si acestea sunt doar cateva dintre ele.

Se poate observa un paradox. In perioada comunismului te duceai la scoala, la liceu, la facultate, unii la scoala profesionala si aveai asigurat un serviciu. Nu aveai tentatii, nu aveai tehnologie, nu aveai deschidere si expunere internationala, nu aveai optiuni.

Dupa Revolutie, lucrurile s-au schimbat dramatic si in 2016, daca ai studii, nu ai nicio garantie ca vei obtine un loc de munca. Dar nici daca ai studii si experienta acumulata in proiecte, voluntariat si internship-uri, nu ai nicio siguranta ca vei obtine un job.

Daca ai studii, experienta, cunosti limbi straine, ai diverse abilitati si competente speciale, nu exista din nou nicio certitudine. Daca mai ai si peste 40 de ani, atunci devine din ce in ce mai greu sa gasesti un loc de munca, iar pentru unii e chiar imposibil.

Tipuri de tineri

De foarte multe ori, primesc la interviu tineri care ies de pe bancile scolii nestiind sa faca nimic. Dar vor toti salarii bune si pozitii importante. Nu e nimic rau in a-ti dori asta, dar in majoritatea cazurilor de succes intalnite de mine in companiile in care am lucrat sau la clientii mei am constatat ca pentru a ajunge in varful piramidei trebuie sa urci niste trepte (in acest articol nu tratam exceptiile).

Este perfect adevarat, pe de o parte, ca sistemul nostru educational este unul rigid si perimat, care ne vrea pe toti la fel. Pentru generatia digitala, acest sistem este un chin.

Multi tineri nu au chef sa invete, pentru ca ei considera ca gasesc absolut toate informatiile de care au nevoie pe Net. Scopul educatiei nu este suficient pentru a le trezi interesul, cand stiu ca se poate si altfel. Si la ce sunt bune toate materiile acelea aride, cand ei stiu clar ca nu le vor folosi la nimic in viitor? Ca se descurca ei cumva, ca sunt destepti.

Pe de alta parte, exista si tineri cu foarte mare potential, din toate punctele de vedere. Tineri seriosi, dornici sa munceasca, sa invete, sa aiba succes. Succesul pentru multi dintre ei nu inseamna neaparat bani, ci recunoastere, sa faca ceva bine, sa se afirme, sa se vorbeasca despre ei. Banii vin ca o consecinta. Sunt tineri care-si cunosc valoarea si o pun in slujba unor fapte marete. Devin antreprenori, se implica in proiecte sociale, au idei, au initiativa. Sau pleaca din Romania.

Din pacate, avem si rateuri. Un procent urias. Analfabetism, droguri, furt, violenta, alcool, toate acestea fiind o plaga a unei societati care nu stie sa-si creasca, sa-si educe, sa-si motiveze, sa-si promoveze copiii si valorile, acelea multe sau putine, cate sunt.

Si nu in ultimul rand, avem olimpicii, acei 1% care nu ne reprezinta, din pacate, dar pe care-i felicitam de fiecare data, cu mandrie nationala, cand mai aduc cate o medalie acasa.

Acesti tineri sunt viitorii nostri angajati. Asta daca se prezinta la interviu. Este la moda acum sa nu raspunzi la mailuri, la mesaje, sa confirmi ca vii la interviu si sa nu te prezinti, sa nu oferi feedback candidatilor cand le-ai spus clar la interviu ca o vei face.

Pentru ca e la moda sa nu fii educat, sa nu ai cei 7 ani de acasa, sa nu te intereseze cei din jur, sa nu respecti deontologia profesionala, indiferent de profesia aleasa.

Eu cred sincer ca loc pe piata are toata lumea, ca toti putem deveni parteneri, invata unii de la altii si mai ales invata din greselile trecutului, pe care le tot repetam. Nu pot intelege insa cum ne dorim sa avem rezultate diferite, mai bune, aplicand aceleasi comportamente si reguli in procesul de recrutare.

Sa ne amintim ca ne adresam unei generatii cu alte nevoi si motivatii, alte instrumente si alte cerinte

Daca ar fi sa recomand cuiva ceva, as incepe cu:

Parintii - Copiii au nevoie de dragoste, de intelegere, de sprijin neconditionat, de indrumare, de rabdare si de dedicare, interes si timp petrecut cu ei. Au nevoie sa fie ascultati si incurajati si au nevoie de recunoastere. Copiii au un potential urias, talente nedescoperite care mor daca nu sunt exploatate si au nevoie sa experimenteze.

Insultele, presiunea, agresivitatea fizica sau verbala nu au ce cauta in viata si educatia unui copil. Iar cand vine vremea deciziilor de cariera, adolescentii trebuie indrumati corespunzator si profesionist, pentru ca ei nu trebuie sa reflecte frustrarile si dorintele parintilor care nu au facut ce si-au dorit in viata, ci pasiunile si talentele proprii, care-i reprezinta cu adevarat.

Profesorii - Copiii au nevoie de mentori, de oameni pasionati de ceea ce fac, de oameni care sa-i provoace si sa-i determine sa iubeasca sa invete si sa gandeasca, sa caute solutii, sa inventeze, sa fie creativi si sa-si doreasca sa vina la scoala. De drag, nu din obligatie. Copiii trebuie sa vada in scoala un etalon al unei societati in care se simt in siguranta, un instrument util pentru viitor, si nu un obstacol in calea fericirii lor.

Copiii, adolescentii, tinerii - Am trait intr-o perioada grea, cu invatat la lumanare, am avut materii care mi-au placut si pe care le-am studiat cu mare drag, dar si materii pe care le-am invatat doar pentru ca trebuia sa le invat si sa iau nota de trecere, nu am avut tentatii, nu am avut tehnologie, nici prea multe optiuni. Dar am facut sport, am ales sa citesc, sa invat, sa ma joc, sa traiesc fiecare experienta la maxim, fara a ceda teren lucrurilor care-mi puteau face rau. E doar o chestie de alegere si de asumare care se educa in timp.

Societatea de azi va ofera toate instrumentele ca sa reusiti, dar va pune si multe obstacole care va pot abate din drum. De aceea, educatia va poate aduce un plus de valoare atunci cand e vorba de viitorul vostru. Nu o ignorati, mereu vor exista in viata lucruri pe care nu le vom face cu placere, si incercati sa luati ce este mai bun si mai frumos din tot ceea ce aveti de facut si de invatat, din toate experientele zilnice, din familie, de la cei din jur. Faceti tot ceea ce tine de voi, pentru ca maine sa fiti mai buni si mai bine pregatiti decat azi.

Accesul la informatie este mult mai usor azi, este pacat sa nu folositi aceasta oportunitate in favoarea voastra.

Viitorul este al celor care actioneaza, care indraznesc sa-si depaseasca limitele, al celor care au curaj, nu al celor care-si plang de mila, se plafoneaza si se complac.

Si as incheia cu:

Autoritatile - Avem sisteme educationale, si nu numai, perimate, depasite, greoaie si lipsite de utilitate. Uitati-va in jur, consultati-va cu oameni cu vocatie pedagogica, care pun mai presus de toate interesele copiilor, analizati nevoile societatii actuale, creati un echilibru intre nevoie si oferta, dati-ne dreptul la mai multe optiuni, incurajati tinerii sa intre in invatamant, sa-si doreasca sa predea la catedra, sa formeze oameni, incurajati profesorii sa fie deschisi la schimbare, sa se reinventeze, sa invete ce este nou si sa se adapteze.

Educatia este singurul lucru care ne ramane, daca ni se ia totul. De la educatie pornesc toate reusitele, dar lipsa educatiei duce la esecuri individuale, in comunitate, in societate.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#angajari tineri Romania, #locuri munca tineri Romania, #tineri locuri munca , #angajari