Daca ai facut facultatea, ai slabe sanse sa te angajezi in Canada

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 20:14
6102 citiri
Daca ai facut facultatea, ai slabe sanse sa te angajezi in Canada
Foto: 1235

Imigrantii cu studii superioare intampina dificultati in a-si gasi un loc de munca in Canada, sustine un nou raport, aparut in The Canadian Press editia online de luni.

Rata somajului pentru acest grup de imigranti a fost de aproape 14% anul trecut, comparativ cu 3,4% pentru lucratorii nativi, cu studii superioare, se sustine in raportul publicat marti de catre Community Foundations of Canada, o organizatie umbrela pentru 170 de fundatii ale comunitatilor care sustin ONG-urile.

Raportul citeaza estimarile nepublicate inca ale sondajului Statistics Canada Labour Force.

Situatia locurilor de munca s-a inrautatit pentru imigrantii cu studii superioare comparativ cu 2006, in timp ce absolventii de facultate nativi si-au mentinut slujbele, sustine Monica Patten, presedinte si CEO al grupului care a lansat Canada Vital Signs 2010, un raport anual despre calitatea vietii in aceasta tara.

"Asa cum ne spun datele si raportul nostru, cu cat ai mai multa educatie cu atat iti este mai greu", a declarat Patten, din Ottawa.

"Este usor sa obtii un loc de munca in comert sau in servicii, astfel incat imigrantii acapareaza aceste munci... Este mult mai dificil sa obtii un loc de munca in Canada intr-o profesie pentru care ai fost instruit in afara tarii", explica ea.

Romanca Cristina Popescu, de 34 de ani, este in aceasta situatie, dupa ce a sosit in Canada cu aproape doi ani si jumatate in urma. Femeia a lucrat ca profesor de matematica in Romania timp de aproximativ 12 de ani si are un master in matematica.

In prezent, Cristina da echivalarile necesare pentru a putea preda in sistemul de invatamant public din Calgary unde locuieste alaturi de sotul ei. Romancei i s-a spus ca trebuie sa obtina 40 de credite - aproximativ 13 cursuri, fiecare in valoare de trei credite.

Patten subliniaza faptul ca programe cum ar fi Immigrant Access Fund din Alberta, pot ajuta prin oferirea de imprumuturi mici, cu dobanda mica, pentru ca acesti imigranti cu studii superioare sa obtina acreditarea si trainingul necesar pentru a putea lucra in Canada.

Popescu a solicitat si a primit un imprumut de 5.000 de dolari canadieni, care i-a permis sa inceapa sa participe la cursurile post-liceale.

Pe de alta parte, desi Popescu isi doreste sa fie profesor in sistemul public din Canada fara a urma cursuri suplimentare, ea nu se plange.

"Stim ca trebuie sa muncim din greu pentru a dovedi ca nou-venitii merita sa fie angajati", a marturisit ea.

Sotul Cristinei Popescu, tot roman, este angajat ca softist pentru o companie de asigurari si a primit cetatenia canadiana luni.

Potrivit lui Patten, Canada accepta in medie peste 240.000 de imigranti pe an, insa de multe ori aceste persoane nu au acces la retelele care sa ii ajute sa gaseasca un loc de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#facultate angajare studii superioare angajare , #angajari
Comentarii