De ce va fi tot mai greu sa ne gasim un loc de munca

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 07:30
6876 citiri
De ce va fi tot mai greu sa ne gasim un loc de munca

Europenii se chinuie sa isi gaseasca un loc de munca, in conditiile in care batranul continent abia isi revine dupa o perioada de recesiune adanca, noteaza Bloomberg.

Increderea in economie va atinge in aceasta luna cel mai scazut nivel din ultimul an, iar somajul va ramane sub 11,5% in zona euro, anticipeaza analistii.

In plus, rata inflatiei ar urma sa nu depaseasca nivelul de 1%, adica de doua ori mai putin decat isi doreste Banca Centrala Europeana (BCE).

Pe de alta parte, presedintele BCE, Mario Draghi, a precizat ca lipsa locurilor de munca este o problema omniprezenta in zona euro, aminteste Bloomberg.

Somajul a depasit in Franta, Italia si Spania pragul de 10%. Comparativ, acest indice este mai mare decat media de 7,3% a statelor care fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

"Cresterea economica a zonei euro este infima. Insa adevarata intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este daca aceasta crestere economica este suficienta pentru a crea locuri de munca, iar raspunsul este negativ, din pacate", a explicat Holger Sandte, analist la firma Nordea Markets din Copenhaga.

Germania da semne de slabiciune

Cresterea anemica din zona euro a tras inapoi si Germania, care pana nu demult era motorul regiunii. In aceasta luna, increderea in economia nemteasca a atins cel mai scazut nivel din 2012, iar banca centrala (Bundesbank) a avertizat ca avansul produsului intern brut va fi slab in a doua jumatate a anului.

Iar daca tendinta va persista, atunci rata somajului va creste si in cea mai mare economie a continentului, care s-a mentinut pe perioada crizei la un nivel inferior decat cel inregistrat in Italia si Spania.

Pe de alta parte, companii precum Bosch Rexroth AG si-au scurtat programul pentru a putea rezista in aceste conditii. Din cei 6.000 de angajati pe care ii are aceasta comapnie in Lohr am Main din landul Bavaria, 180 au lucrat mai putine ore in aceasta luna.

"Am luat aceasta masura din cauza situatiei economiei. Comenzile au scazut", a spus Jana Benzinger, un purtator de cuvant al firmei.

Economistul Alexander Koch, care lucreaza la Raiffeisen Schweiz in Zurich, sustine ca exista nori negri deasupra Europei. Mai mult, el este pesimist: "Nu cred ca lucrurile se vor rezolva prea curand", a opinat acesta.

Situatia din Romania

Rata somajului inregistrat la nivel national la sfarsitul lunii august a fost de 5,12%, mai mare cu 0,03 puncte procentuale decat cea din iulie, dar cu 0,23 puncte procentuale decat cea din august 2013, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca in perioada mentionata a fost de 463.865 de persoane, cu 2.875 mai multe persoane comparativ cu datele de la sfarsitul lui iulie.

ANOFM arata ca cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse in judetele Vaslui (10,75%), Teleorman (10,26%), Buzau (9,63%), Mehedinti (9,61%), Galati (9,44%), Dolj (8,55 %), Olt (7,70%), Gorj (7,50%), urmate de judetele Dambovita (7,28%) si Giurgiu (7,18%).

Nici datele despre cresterea economica nu sunt mai optimiste. Institutul National de Statistica a aratat ca tara noastra a intrat in recesiune tehnica, dupa doua trimestre de incetinire economica (-0,1%, respectiv -0,9%). Mai mult, Fondul Monetar International a inrautatit prognozele de crestere economica de la 2,8% la 2,4% pentru tot anul 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#somaj Europa, #somaj Romania, #locuri munca Romania, #crestere economia Romania , #angajari