Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Strainii nu se mai pot angaja in Romania fara un aviz - proiect de lege

Vineri, 01 August 2014, ora 08:29
4136 citiri
Strainii nu se mai pot angaja in Romania fara un aviz - proiect de lege

Strainii vor putea fi angajati sau detasati in Romania in baza unui aviz, care trebuie obtinut de angajator de la Inspectoratul General pentru Imigrari, potrivit unui proiect de lege comun al ministerelor de Interne si Externe.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Lege privind incadrarea in munca si detasarea strainilor (cetateni ai altor state decat Romania, celelalte state membre UE, statele din Spatiul Economic European si Elvetia, n.red.) pe teritoriul Romaniei, initiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si avizat deja de Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii (SRI).

Conditii si avize

Strainii cu sedere legala pe teritoriul Romaniei pot fi incadrati in munca in baza avizului de angajare, obtinut de angajatori.

Si strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung, ai dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei, ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi angajati fara obtinerea avizului.

In aceeasi situatie mai sunt titularii dreptului de sedere temporara pentru strainii victime ale traficului de persoane sau ale altor infractiuni, cei care au beneficiat anterior de un drept de sedere cel putin trei ani in calitate de mebri de familie ai unui cetatean roman, cei care au dobandit o forma de protectie in Romania, solicitantii de azil dupa un an de la depunerea cererii si strainii tolerati pe teritoriul Romaniei.

Strainii tilulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi incadrati in munca fara aviz de angajare numai cu contract individual de munca cu timp partial, cu durata muncii de maxim 4 ore pe zi.

Pentru incadrarea in munca a unui strain cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe durata nedeterminata sau determinata, angajatorul trebuie sa obtina avizul de angajare pentru lucratori permanenti.

Pentru aceasta, angajatorul trebuie sa depuna mai intai diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, un cetatean dintr-un stat membru al UE sau al Spatiului Economic European (SEE), de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei,

Pentru incadrarea in munca cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe durata nedeterminata sau determinata, a unui strain dintr-un stat cu frontiera comuna cu Romania si care locuieste la frontiera, intr-o localitate de frontiera de pe teritoriul Romaniei, se elibereaza un alt aviz, pentru lucratori transfrontalieri, de asemnea fara a mai fi indeplinita conditia de mai sus.

Acelasi lucru este valabil si pentru incadrarea in munca a strainilor ca lucratori inalt calificati. Acestia pot fi angajati pe durata nedeterminata sau pe durata determinata de cel putin un an.

Pentru detasarea pe teritoriul Romaniei a unui strain, angajatorul din Romania trebuie sa obtina avizul de detasare, emis in conditii similare celor care trebuie indeplinite pentru avizul de angajare.

Tarife si contraventii

La eliberarea avizului de angajare/ detasare, angajatorul plateste un tarif in lei echivalent a 200 de euro. Pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri, incadrarea in munca a unui strain titular al dreptului de sedere temporara pentru studii dupa absolvirea acestora sau titular al dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei, ca si pentru eliberarea unui nou aviz de angajare in cazul unui strain care a mai fost angajat cu aviz in Romania, tariful este de 50 de euro.

Neindeplinirea obligatiilor legale privind angajarea sau detasarea strainilor se sanctioneaza cu amenzi de la 700 la 3.000 de lei.

Totodata, in functie de gravitatea contraventiilor savarsite, angajatorii pot fi sanctionati si prin interzicerea unor drepturi, recuperarea totala sau partiala a prestatiilor, ajutoarelor sau subventiilor publice, inclusiv din fonduri UE, atribuite pe o perioada de pana la 12 luni inainte de constatarea faptei si inchiderea temporara sau definitiva a punctului sau punctelor in care s-a savarsit contraventia.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#angajati straini Romania, #Romania angajare straini , #angajari