Respinsii de la Bac, mana cereasca pentru patroni. Multumim, domnule Funeriu! (Opinii)

Autor:
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 10:24
4533 citiri
Respinsii de la Bac, mana cereasca pentru patroni. Multumim, domnule Funeriu! (Opinii)
Foto: Arhiva

Odata cu aparitia crizei, forta de munca din Romania nu a devenit mai bine pregatita sau mai responsabila. Nici salariile mai mici, nici cautarile mai lungi dupa un loc de munca nu au schimbat atitudinea angajatilor.

Dupa 20 de ani de explozie a diplomelor fara valoare, rezultatele de la ultimul bacalaureat au creat o oportunitate majora pentru angajatori. Astfel, peste 100.000 de tineri, majoritatea provenind de la licee teoretice, au ajuns in lumea reala.

Scolile profesionale, adevaratele incubatoare de meseriasi din "epoca de aur", pot redeveni ceea ce au fost odata. Romania poate cunoaste o noua (re)evolutie sociala si profesionala.

Dupa Revolutie, invatamantul romanesc s-a degradat de la an la an. Aparitia universitatilor particulare a indus ideea falsa ca, avand o diploma, toti oamenii pot deveni sefi. Multi au uitat ca dintr-o meserie oarecare, practicata cum trebuie, se poate trai decent.

Dovezile lipsei de meseriasi adevarati sunt indubitabile si se manifesta in prezent la toate nivelurile de activitate. Oare cati zidari, tamplari, cismari sau electricieni profesionisti lipsesc acum pe piata muncii? De cate ori o persoana care a renovat un imobil nu s-a lovit de incompetenta meseriasilor de pe santier? Serviciile deplorabile din turism nu sunt oare o consecinta a neprofesionalismului cauzat de o scolarizare superficiala?

Cati dintre noi nu a trebuit sa ne informam temeinic pentru a rezolva o problema tehnica pentru simplul motiv ca "specialistii" din domeniu nu generau incredere? Cati buni meseriasi au plecat deja in strainatate pentru salarii mult mai mari? Lipsa scolilor de meserii si-a pus amprenta pe calitatea vietii fiecarui roman.

Printr-o simpla decizie, care putea fi luata cu multi ani inainte, copiatul la examene a disparut si patru din cinci absolventi nu au trecut proba bacalaureatului de toamna. Acestia nu se vor putea se inscrie la nicio facultate!

Vi se pare ceva anormal? Trist era pana acum, cand orice absolvent de liceu se ducea linistit la examen, copia sau dadea spaga pentru a afla subiectele. Ulterior, pentru ca a facut dovada "cunostintelor" din liceu, avea toate atuurile in fata parintilor sa le ceara dreptul de a se inscrie la o facultate. Si, hai sa fim seriosi, ce parinte nu incurajeaza un copil sa mai stranga o diploma la CV? Povara financiara asupra familiei palea in fata mandriei ca "plodul" a ajuns student.

Paradoxul situatiei este tocmai faptul ca, si dupa ce absolvea cu "brio" facultatea, devenea automat posesorul unei diplome fara valoare. Era doar inca o diploma! Atat! Valoarea lui pe piata muncii era aceeasi ca inainte de bacalaureat.

In schimb, pretentiile financiare si de statut ale unui absolvent de invatamant superior sunt cu totul altele! Asta in conditiile in care multi intrusi cu diplome au intrat in sistemul bugetar sau in companii private, urmare a metodelor practicate anterior. Asa am ajuns sa ne miram de ce gasim atatia incompetenti in posturi importante.

Cand s-au dat rezultatele finale si la sesiunea din toamna a bacalaureatului, toata presa a explodat: "dezastru la Bac", "invatamantul romanesc e la pamant" etc. Crin Antonescu s-a repezit sa-i ceara demisia ministrului invatamantului, dand dovada de o lipsa crasa de viziune antreprenoriala!

Cu cine ar trebui sa faca patronii de IMM-uri productie si prestari servicii? Cu politicieni sau cu meseriasi? De aceea, in scolile de meserii nu s-au mai format meseriasi adevarati de cateva generatii, iar forta de munca specializata este foarte slab reprezentata.

Bucurati-va, patroni! In urmatorii ani, vom avea sansa sa primim la interviuri oameni care nu-si doresc financiar mai mult decat pot demonstra si vor avea poate cunostinte temeinice in meseria pentru care au aplicat. Nu trebuie o facultate pentru a fi un bun meserias! Mai mult, respinsii de la bacalaureat au o sansa extraordinara! Pot intra pe cateva nise de pe piata muncii unde au ocazia sa castige mai mult decat orice absolvent de facultate, posesor de diploma fara valoare.

Ce patron credeti ca nu ar plati bine un bun meserias, fie el tamplar, otelar, fierar betonist etc, daca in urma activitatii acestuia beneficiarii ar fi multumiti si profitul firmei ar creste? Ce antreprenor roman nu ar aprecia munca unui tanar specializat intr-o meserie de care el are nevoie ca sa-si extinda activitatea? Faceti un sondaj de opinie printre intreprinzatorii privati si veti avea o mare surpriza!

Nu in ultimul rand, parintii copiilor respinsi pot sa se relaxeze. Cheltuielile vor fi mai mici, odraslele lor se vor apuca mai repede de treaba si vor trai pe propriile forte, in lumea reala. Cine isi va dori mai mult va invata in paralel cu slujba, poate deveni sef peste alti meseriasi, poate face o facultate care sa-i aduca plusvaloare reala, nu numai o diploma de doi bani.

Cati dintre noi nu am mers la facultati, impinsi de la spate de parintii nostri, de frustrarile sau dorintele lor si au ajuns sa profeseze in alt domeniu?

Societatea civila, statul, mediul privat nu trebuie sa se ingrijoreze de rezultatele de la ultimul Bac. Normalitatea in licee a reaparut dupa 21 de ani de framantari inutile ale ministrilor din educatie care s-au perindat prin Piata Victoriei. Mai multe sanse au unii din cei 100.000 de respinsi la Bac sa devina intreprinzatori fata de absolventii de facultati din anii anteriori. Multumim, domnule Funeriu!

Dragos Dragoteanu,

presedinte Euroest

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#bacalaureat 2011 toamna, #bacalaureat 2011 piata muncii , #angajari