Ziare.com

Revolutia robotilor: Angajatii care vor supravietui - te regasesti printre ei?

de Camelia Sisea
Luni, 26 August 2013, ora 07:25

   

Revolutia robotilor: Angajatii care vor supravietui - te regasesti printre ei?
Consecintele dezvoltarii tehnologice asupra angajatilor traditionali este un subiect dezbatut cu multa seriozitate in prezent.

Exista doua teorii cu privire la acest aspect. Astfel, multi sustin ca, desi muncitorii sunt atinsi in prima faza de aceste schimbari, ei se vor orienta catre noi domenii si productivitatea va creste la nivel general.

Cei mai pesimisti insa argumenteaza ca situatia este diferita de aceasta data, iar avansul tehnologic va afecta angajatii pe termen lung.

Profesorii David H. Autor si David Dorn sustin in New York Times, preluata de Business Insider, ca tehnologia loveste in clasa de mijloc.

Locurile de munca nu sunt preluate neaparat de roboti, insa utilizarea din ce in ce mai frecventa a acestora in diferite domenii de activitate duce la dezvoltarea a doua tipuri de locuri de munca: cele superioare, care necesita creativitate si cunostinte temeinice pentru a dezvolta puterea calculatoarelor, si cele inferioare, care presupun activitati ce nu pot fi controlate cu usurinta de computere (condusul unui camion sau curatarea unei camere de hotel).

Ce locuri de munca pentru clasa de mijloc vor supravietui revolutiei robotilor?

Potrivit celor doi profesori, este vorba de locuri de munca ce necesita o combinatie modesta intre abilitati tehnice si flexibilitate.

Asadar, sunt in siguranta persoanele care desfasoara activitati ce necesita un amestec de sarcini tehnice cu sarcini abstracte si sarcini manuale, unde angajatii umani au un avantaj - interactiune interpersonala, adaptabilitate si capacitatea de a rezolva probleme.

Pe langa personalul auxiliar din medicina, aceasta categorie include meserii precum cele de instalatori, constructori, electricieni, instalatori de aparate de aer conditionat, de sisteme de ventilatie si de incalzire, tehnicieni auto, reprezentanti ai departamentului de relatii cu clientii, dar si functionari care indeplinesc si sarcini administrative.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1261 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

IT, electronica ...deficit de personal

Ai carte ai parte ...invata programare ...vei supravietui ...te regasesti in top ...undeva in UE.
Depaseste limitele programei scolare ...cauta alte surse de informare.

O sursa posibila ...http://oportun.3x.ro

Daca stiti alte surse puteti recomanda.
Este o informare la obiect.

votati cu spor
...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor