Ziare.com

Situatie deplorabila pentru tinerii din Romania si restul UE in privinta joburilor - Batranii sunt la putere

Luni, 09 Mai 2016, ora 10:59

   

Situatie deplorabila pentru tinerii din Romania si restul UE in privinta joburilor - Batranii sunt la putere
Rata de activitate in Uniunea Europena a crescut constant, chiar si in anii de criza, insa acest avans este datorat in special persoanelor in varsta.

Potrivit Raportului Comisiei Europene (CE) privind ocuparea locurilor de munca in primul trimestru al anului, aceasta crestere s-a produs gratie persoanelor in varsta care au ramas pe piata muncii - rata de activitate a celor peste 55 de ani a crescut in UE cu 10 puncte procentuale, comparativ cu 2008.

Romania nu face nici ea exceptie: ratele de ocupare au crescut, in ciuda crizei, la persoanele de peste 45 de ani, in timp ce la tineri a scazut semnificativ.

La nivelul UE, participarea mai mare a lucratorilor in varsta a compensat scaderea de aproximativ 3 puncte procentuale inregistrata in randul tinerilor (15-24 ani) si stagnarea ratei de activitate a principalei surse a fortei de munca (populatia apta de munca cu varste intre 25 si 54 de ani).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Cresterea se observa la ambele subgrupuri de angajati in varsta (55 - 59 ani si 60 - 64 ani).
In randul persoanelor intre 60 - 64 de ani, cresterea a fost modesta pana in 2011, dar s-a accelerat ulterior, depasind in ultimii ani cresterea inregistrata de grupul cu varste intre 55 si 59 ani.

Cei intre 5 si 59 ani au acum aceeasi rata de participare ca si populatia apta de munca totala (15 - 64 ani).

Crestere rapida a ratelor de activitate ale lucratorilor in varsta este o veste buna pentru sistemele de protectie sociala, sistemele publice de pensii, daca acestia sunt angajati si nu someri.

Potrivit Raportului, rata de ocupare a UE pentru lucratorii in varsta (peste 55 de ani) a crescut cu mai mult de sase puncte procentuale, pana la 51,8%, incepand cu anul 2008.

Romania: Scaderi ale ocuparii la grupele de sub 44 de ani, crestere la grupele de peste 45 de ani
In Romania, lucrurile nu stau chiar asa de bine. Dar exista si la noi o majorare a ratelor de ocupare in randul persoanelor de peste 55 de ani.

Impactul crizei, la fel ca si varful acesteia, s-au resimtit mai tarziu in Romania, cele mai mici rate de ocupare inregistrandu-se in 2013. Ocuparea pe toate grupele de varsta nu-si revenise in 2014 - cand a ajuns la 61,0, fata de 2008 -cand fusese de 62,2.

Trendul european s-a manifestat si aici, insa: din cele cinci grupe principale de varsta, doar pe doua intervale, 45 - 54 si 55- 64 de ani, a fost depasita rata din 2008. In rest, in 2014 existau inca distante mari de recuperat:

  • 15 - 24 de ani: de la 28,2% in 2008, ocuparea era de doar 22,5% in 2014
  • 25 - 34 ani: 80,0% in 2008, a coborat la 75,1% in 2014
  • 35 - 44 de ani: de la 83,3% a ajuns in 2014 la 80,1%
  • 45 - 54 ani: a urcat de la 73,5%, la 75,6% in 2014
  • 55 - 64 ani: 42,4%, in 2008, a ajuns la 43,1% in 2014.

Tendintele divergente urmate de grupa tinerilor si cea a salariatilor in varsta a facut ca rata ocuparii a persoanelor de peste 55 de ani sa fie aproape dubla fata de cea a tinerilor - 43,1%, comparativ cu 22,5% in 2014.

Este vorba de un cumul de factori care s-a manifestat: de la faptul ca in criza este greu sa patrunzi pe piata muncii daca nu ai experienta, pana la reformele din domeniul pensiilor.

Citeste mai departe despre Piata muncii pentru tineri in UE si Romania: Rata de ocupare a crescut numai la persoanele de peste 45 de ani in timpul crizei pe CursDeGuvernare.ro.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2262 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tineri - IT - Cariera, Scoala ...Directii perpendiculare

tineri
...cariera tehnica ...top-ue-vest ...job 5-10.000 euro/luna
... ...Invatati programare : java, retea, grafica 3d ...la gimnaziu
... ...activitati extraScolare ...ing. it ...invatati ceva util

... ...examene treapta, licee de elya ...spala creiere

La Microsoft ...nu se mai vorbeste romaneste ...
...felicitari ..kk-vianu & Co
...doar boschetraii din rValcea duc mai departe brandul it-mioritic

adaptare realitate ...secol xxi ...schimbati mentalitatea
...votati cu oftica ...:)
...

 

"Este vorba de un cumul de factori care s-a manifestat:"- generați

de o guvernare, de peste 26 de ani, in cel mai fericit caz - proastă, dacă nu este vorba chiar de o trădare față de cetățenii romani și Romania.
Azi, cand am ajuns cu toții intr-o STARE-LIMITĂ, este o atitudine firească a oricărui pensionar să ințeleagă că nu are altă șansă pentru a putea face față nevoilor, decat de a munci pe mai departe, dar și a invăța, pană in ultima zi de viață. Conducerile post-decembriste ale statului au avut grijă să topească in varii interese, in intregime capitalul productiv, dar și banii pe care-i stranseseră oamenii pentru atunci cand urmau să iasă la pensie. Ba mai mult, prin mirajul consumatorist și o inflație planificată pe măsură, nu numai că i-au secătuit de resursele puse la adăpost, i-au determinat să facă inprumuturi prin ademenire, mulți dintre cei care au căzut in plasă pierzandu-și dreptul de a avea o casă, unde să poată pune capul pe pernă. Pierduți in miraj și manipulați interesat de noi conducători, au lăsat sarcina de a pregăti pe tineri intr-o meserie sau alta pe cei care s-au erijat in adevărați "comisari...", de data, după ei occidentali, care le-au infuzat tinerilor un comportament consumatorist, ca și cum totul s-ar obține cat ai face un clik, că au drepturi și totul li se cuvine, chiar gratis, fără a ști că cineva trebuie să muncească și să plătească traiul pe vătrai, fie pe banul public, fie din munca părinților și bunicilor. Legiuitorii, mai cu moț, adevărați feudali vătafi pe banul public, in loc să-i incurașeze pe tineri să dorească și să fie interesați in pregătirea lor pentru a fi activi și utili in campul muncii, au desfințat școlile profesionale, mărind pe măsură locurile in facultăți de unde ies șomeri in toată regula, ce imediat cum termină facultatea, aleargă să-și i-a ajutorul de șomaj, după care se inscrie pe căi generate de tineri ca ei, cu experiență in a se trăi fără a avea un servici, dar cu alternative de venituri de ei știute și practicate, care se invață unul pe altul să-și trăiască viața in felul acesta, pană pe la 30 de ani, după care așa invățați cu greu mai vor dori o muncă salariată. Ăștia suntem și asta ne este modul de a trăi, dacă am acceptat modele, inainte de vreme, iar speranța noastră că avem tineri cărora să le predăm ștafeta este deșartă, in aceste condiții, pentru că nu poți invăța și ajuta pe cineva, cu atat mai mult pe tineri, dacă ei nu vor.
Nu aș vrea să se ințeleagă că generalizez și că dau vina numai pe tineri. De vină, in primul rand suntem noi, cei care din 1989 nu am făcut ce trebuie și cum trebuia, pentru fructifica bine oportunitățile ce ni s-au deschis in cale, odată cu trecerea la noua societate.
Azi, copiii manancă, nu mai ce le dau părinții !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor