Ziare.com

Somajul in orasele din Romania: Cati someri sunt in orasul tau Harta interactiva

de Camelia Sisea
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 07:49

   

Somajul in orasele din Romania: Cati someri sunt in orasul tau Harta interactiva
In opt orase din Romania ponderea somerilor este de sub 1%, in timp aceasta depaseste 10% in alte trei asezari urbane.

Otopeni - judetul Ilfov, si Jimbolia - judetul Timis, sunt orasele cu cea mai scazuta pondere a somerilor din populatia stabila, fiecare cu 0,75%.

Mai precis, in Otopeni erau inregistrati in luna august a acestui an 61 de someri, dintr-o populatie stabila de 8.144 locuitori, iar in Jimbolia 59 de someri din 7.838 de locuitori, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) la solicitarea Ziare.com.

Ponderea somerilor este sub 1% si in Cajvana - judetul Suceava (0,80%), municipiul Satu Mare (0,83%), in municipiul Sighetu Marmatiei - judetul Maramures (0,85%), in Voluntari - judetul Ilfov (0,87%), in Techirghiol - judetul Constanta (0,95%), in Chitila - judetul Ilfov (0,98%).

La polul opus, in urmatoarele trei orase ponderea somerilor depaseste 10% din populatia stabila: Pogoanele - judetul Buzau (11,41%), unde in luna august erau inregistrati 494 de someri din cele 4.330 de persoane care reprezentau populatia stabila, Budesti - judetul Calarasi (10,80%) si Ulmeni - judetul Maramures (10,08%).

ANOFM calculeaza rata somajului inregistrat, pentru fiecare luna calendaristica, la nivel de tara si judet, iar la nivel de localitate calculeaza ponderea somerilor.

Ponderea somerilor reprezinta procentul somerilor din populatia stabila cu varsta intre 18-62 ani din localitatea respectiva. Populatia stabila reprezinta populatia alcatuita din persoanele care locuiesc in acea localitate la momentul respectiv.

Rata somajului inregistrat se determina ca raport intre numarul somerilor inregistrati la ANOFM (indemnizati si neindemnizati) si populatia activa civila. Populatia activa civila cuprinde persoanele de peste 16 ani, apte de munca.

La nivel national, la sfarsitul lunii august 2013, rata somajului a fost de 5,03%, iar numarul total de someri a fost de 443.610 persoane. Din acestia, 136.546 au fost someri indemnizati si 330.386 neindemnizati.

In functie de mediul de rezidenta, 173.663 de someri provin din mediul urban si 269.947 din mediul rural.

Diferente intre somajul calculat de ANOFM si cel calculat de INS

In datele furnizate lunar de catre ANOFM nu sunt cuprinse persoanele care nu sunt inregistrate la agentiile de ocupare, nici cele care au terminat perioada in care au primit o forma de protectie sociala si ulterior au iesit din evidentele agentiilor respective.

De aceea, rata somajului calculata de ANOFM este mai mica decat cea stabilita dupa metoda de calcul a Biroului International al Muncii - BIM (care este folosita in toate statele membre ale Uniunii Europene). Metoda BIM este utilizata de Institutul National de Statistica, care calculeaza somajul pe baza datelor culese din anchetele facute in gospodarii.

Astfel, potrivit INS, rata somajului a fost de 7,5% in trimestrul al doilea al acestui an. In aceasta perioada, populatia activa a Romaniei era de 10.103 milioane persoane, din care 9.345 milioane persoane erau ocupate si 758.000 persoane erau someri. Totodata, 8 milioane de romani cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani sunt populatie inactiva (casnici, elevi, studenti, pensionari).

Cheltuielile pentru ajutorul de somaj majorate, indemnizatia medie ramane 487 lei

Mii de absolventi de liceu vor indemnizatie de somaj

Ministrul Muncii: Sunt locuri de munca, dar multi prefera sa stea in somaj decat sa le accepte

Pe harta de mai jos pot fi consultate datele ANOFM privind somajul in orasele din Romania, valabile la sfarsitul lunii august 2013:


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cati someri sunt ci cati au ramas fara nici un venit, asta ar

trebui studiat pentru ca cei care isi termina somajul nu mai sunt monitorizati de nimeni si ajung ai nimanui.

 

S-au cei cu ajutoare sociale

oricum Vasluiul este pe primul loc la somaj si pe ultimul la economie.Marlanii ii voteaza pe psd-isti de 23 ani si astia au furat tot.Ca de condus nu se pricep.

gramatica

S-au cei cu ajutoare sociale.
Atata se stie ,atata scrie

...

Somajul inregistrat nu are nicio legatura cu realitatea, e un indicator pe care il manipuleaza guvernantii ca sa dea bine la popor. Realitatea e ca multi au terminat ajutorul de somaj sau nu s-au inscris sa-l primeasca la fel cum multi din cei care iau ajutor de somaj sunt angajati la negru sau zilieri. E imposibil sa calculezi o rata reala a somajului

 

Dai 1 litra ulei si 1 kg de zahar moaca.........

Si calculezi rata somajului in proportie de peste 80%...............

asta cu somajul e relativ in romania

pai ma uit de exemplu pe la ora 12 la pranz ,frate ,sunt mai multi masini care circula decat pietoni pe trotuar ,unde nai ba lucreaza oamenii aia sa nu ziceti ca sunt toti agenti comerciali,hahahaha, se plimba cu masini relativ scumpe toata ziua ,teoretic sunt someri ,dar se ocupa cu mici smecherii,mici afaceri la negru si furtisaguri,banul sa iasa,asta e in romania,sunt milioane de oameni asa,asta e "somajul" de la noi,daca nu ar fi economia neagra subterana,tara asta s ar parbusi in doua zile

 

si imigrantii

Unde sunt romanii care nu vor sa se umileasca pentru niste salarii de mizerie? Cand stai in somaj un an mai bine pleci in strainatate sa muncesti, asa ies statisticile bine, putini someri, politicieni fericiti...tara merge in directia buna !!!

 

multumim usl ,romanii votati usl tine de foame jos basescu ?

hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tara de miorite beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 

Somaj sub 2% in Bucuresti?!?!? Excelent, mai bine ca in Elvetia!

Ma intreb de ce mai pleaca atitia oameni ca caute de lucru in strainatate? Au totul acasa, sub nas!
Cine este sursa acestor statistici "mirobolante"? Ponta, din intimplare? Ahaaa!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor