Somajul in orasele din Romania: Cati someri sunt in orasul tau Harta interactiva

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 07:49
13524 citiri
Somajul in orasele din Romania: Cati someri sunt in orasul tau Harta interactiva

In opt orase din Romania ponderea somerilor este de sub 1%, in timp aceasta depaseste 10% in alte trei asezari urbane.

Otopeni - judetul Ilfov, si Jimbolia - judetul Timis, sunt orasele cu cea mai scazuta pondere a somerilor din populatia stabila, fiecare cu 0,75%.

Mai precis, in Otopeni erau inregistrati in luna august a acestui an 61 de someri, dintr-o populatie stabila de 8.144 locuitori, iar in Jimbolia 59 de someri din 7.838 de locuitori, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) la solicitarea Ziare.com.

Ponderea somerilor este sub 1% si in Cajvana - judetul Suceava (0,80%), municipiul Satu Mare (0,83%), in municipiul Sighetu Marmatiei - judetul Maramures (0,85%), in Voluntari - judetul Ilfov (0,87%), in Techirghiol - judetul Constanta (0,95%), in Chitila - judetul Ilfov (0,98%).

La polul opus, in urmatoarele trei orase ponderea somerilor depaseste 10% din populatia stabila: Pogoanele - judetul Buzau (11,41%), unde in luna august erau inregistrati 494 de someri din cele 4.330 de persoane care reprezentau populatia stabila, Budesti - judetul Calarasi (10,80%) si Ulmeni - judetul Maramures (10,08%).

ANOFM calculeaza rata somajului inregistrat, pentru fiecare luna calendaristica, la nivel de tara si judet, iar la nivel de localitate calculeaza ponderea somerilor.

Ponderea somerilor reprezinta procentul somerilor din populatia stabila cu varsta intre 18-62 ani din localitatea respectiva. Populatia stabila reprezinta populatia alcatuita din persoanele care locuiesc in acea localitate la momentul respectiv.

Rata somajului inregistrat se determina ca raport intre numarul somerilor inregistrati la ANOFM (indemnizati si neindemnizati) si populatia activa civila. Populatia activa civila cuprinde persoanele de peste 16 ani, apte de munca.

La nivel national, la sfarsitul lunii august 2013, rata somajului a fost de 5,03%, iar numarul total de someri a fost de 443.610 persoane. Din acestia, 136.546 au fost someri indemnizati si 330.386 neindemnizati.

In functie de mediul de rezidenta, 173.663 de someri provin din mediul urban si 269.947 din mediul rural.

Diferente intre somajul calculat de ANOFM si cel calculat de INS

In datele furnizate lunar de catre ANOFM nu sunt cuprinse persoanele care nu sunt inregistrate la agentiile de ocupare, nici cele care au terminat perioada in care au primit o forma de protectie sociala si ulterior au iesit din evidentele agentiilor respective.

De aceea, rata somajului calculata de ANOFM este mai mica decat cea stabilita dupa metoda de calcul a Biroului International al Muncii - BIM (care este folosita in toate statele membre ale Uniunii Europene). Metoda BIM este utilizata de Institutul National de Statistica, care calculeaza somajul pe baza datelor culese din anchetele facute in gospodarii.

Astfel, potrivit INS, rata somajului a fost de 7,5% in trimestrul al doilea al acestui an. In aceasta perioada, populatia activa a Romaniei era de 10.103 milioane persoane, din care 9.345 milioane persoane erau ocupate si 758.000 persoane erau someri. Totodata, 8 milioane de romani cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani sunt populatie inactiva (casnici, elevi, studenti, pensionari).

Cheltuielile pentru ajutorul de somaj majorate, indemnizatia medie ramane 487 lei

Mii de absolventi de liceu vor indemnizatie de somaj

Ministrul Muncii: Sunt locuri de munca, dar multi prefera sa stea in somaj decat sa le accepte

Pe harta de mai jos pot fi consultate datele ANOFM privind somajul in orasele din Romania, valabile la sfarsitul lunii august 2013:

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#someri orase Romania, #someri ANOFM, #numar someri, #indemnizatie somaj , #angajari