Ce poti face pentru a evita ca angajatorul sa-si bage nasul in conversatiile tale

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 12:20
7295 citiri
Ce poti face pentru a evita ca angajatorul sa-si bage nasul in conversatiile tale
Foto: Arhiva Ziare.com

O decizie data recent de CEDO a aratat ca angajatorul isi poate baga nasul in conversatiile angajatului atata vreme cat acestea au loc pe dispozitivele si serviciile care au legatura cu munca.

The Independent arata ca nu e necesar nici macar ca angajatorul sa aiba acordul angajatului.

Insa exista cateva modalitati prin care poti sa fentezi "ochii" curiosi ai angajatorului.

In primul rand, ca sa nu risti sa fii dat afara sau sa ai probleme la locul de munca din cauza conversatiilor private, trebuie sa te asiguri ca nu ai nimic personal pe laptopul companiei.

De asemenea, poti fi interceptat de angajator chiar daca accesezi mailul de munca de pe smartphone-ul tau, asa ca cel mai bine este sa delimitezi foarte bine viata personala de job.

Unele aplicatii - precum Telegram, iMessage sau WhatsApp - cripteaza mesajele, ceea ce inseamna ca pot fi citite doar de expeditor si de destinatar, adica blocheaza interceptarea lor de catre programele de spionaj.

Cat de sigura a devenit aplicatia WhatsApp pentru Android

Folosirea echipamentului pus la dispozitie de angajator in scopuri personale e interzisa, asa ca ar fi bine sa eviti sa utilizezi reteaua Wi-Fi de la munca in timp ce organizezi pe Facebook o iesire cu prietenii, de exemplu.

In cazul in care vrei sa obtii informatii suplimentare, cel mai bine este sa-ti intrebi angajatorul despre ce poti face si ce nu poti face de pe dispozitivele de la munca si daca poti folosi mailul de serviciu pentru a discuta cu amicii.

In plus, ar fi util si sa te interesezi daca exista programe de monitorizare instalate.

Ce a decis CEDO

Eugen Barbulescu a fost angajat de o companie privata in perioada 1 august 2004-6 august 2007, fiind insarcinat cu vanzarile. La cererea angajatorului sau, el a creat un cont de Yahoo Messenger pentru a raspunde la solicitarile clientilor.

In data de 13 iulie 2007, Barbulescu a fost informat de angajator ca intreaga comunicare pe contul respectiv a fost monitorizata in perioada 5-13 iulie 2007, iar inregistrarile au scos la iveala faptul ca el a folosit contul de Internet in scopuri personale.

Eugen Barbulescu a negat in scris, sustinand ca a folosit comunicarea doar in scopuri profesionale. Ulterior, i-a fost prezentat transcriptul conversatiilor purtate prin intermediul contului respectiv, inclusiv transcrieri ale mesajelor schimbate cu fratele sau logodnica sa pe teme personale, cum ar fi starea sanatatii sau viata sexuala.

Un roman a fost concediat dupa ce i s-a citit corespondenta de la birou: CEDO i-a respins plangerea (Video)

La data de 1 august 2007, contractul de munca semnat de Eugen Barbulescu s-a incheiat pe motiv ca acesta a incalcat regulamentul intern, care interzicea utilizarea resurselor companiei in scopuri personale.

Barbatul s-a adresat instantei, cerand anularea concedierii sale si reclamand violarea corespondentei personale. Justitia din Romania i-a respins actiunea, motivand ca el cunostea regulamentul intern al institutiei la care lucra si prevederile Codului Muncii.

In replica, Eugen Barbulescu a contestat la CEDO, insa si contestatia aceasta a fost respinsa in prima instanta.

Cei sase judecatori ai forului au apreciat, printre altele, ca decizia angajatorului de a citi corespondenta purtata pe contul oficial in timpul orelor de lucru nu a fost una "nerezonabila", acest lucru fiind facut cu convingerea ca dialogurile purtate erau intre angajator si clientii sai.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#angajator conversatii laptop, #angajator conversatii mail, #companie monitorizare conversatii, #monitorizare conversatii munca, #monitorizare conversatii , #angajatori