17 semne ca esti un sef bun

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 08:08
17778 citiri
17 semne ca esti un sef bun

Tuturor ne place sa credem ca atunci cand ajungem intr-o functie de conducere vom fi sefi buni, insa intrebarea este daca, atunci cand ocupam o astfel de pozitie, chiar reusim sa fim?

Poate ca in ultima vreme problemele economice i-a facut pe cei mai multi sefi sa devina mai aspri, insa uneori a fi sef este o adevarata arta. Daca vrei sa afli daca te incadrezi la categoria "cel mai bun sef" in ochii angajatilor tai, incearca sa vezi cum stai vizavi de urmatoarele capitole, prezentate de Open Forum.

1. Nu micromanageriezi. Exista si lucruri mai frustrante decat un sef care nu este multumit de munca ta. Printre ele se numara cei care iti spun in amanunt ce trebuie sa faci. Sefii adevarati cred ca oamenii pe care ii angajeaza sunt destul de destepti sa isi faca munca, desi poate ca o fac diferit decat ar fi gandit-o ei.

2. Stii cum sa te distrezi. Oameni muncesc pentru tot felul de motive, iar salariul este doar unul. Muncim pentru a invata lucruri noi, a cunoste noi oameni, a ne modela aptitudinile, dar si pentru a socializa. Cei mai buni sefi au un mod de lucru distractiv, stiind cand si cum sa insereze mici momente vesele in seriozitatea muncii pe care angajatii o au de facut.

3. Stii sa dai si inapoi. Trebuie sa stii cand sa iti impingi angajatii de la spate sa faca ceva, dar si sa dai inapoi daca acestia iti sugereaza ca nu este bine ceva.

4. Ai maniere. Unele dintre punctele de pe aceasta lista sunt intuitive, altele mai putin. A spune "te rog" si "multumesc" poate parea un lucru mic, dar in realitate nu este asa. Un sef care nu spune aceste cuvinte face ca oamenii sa se simta inferiori. Avand bune maniere meriti respect, iar respectul te face sa castigi.

5. Iti tratezi angajatii ca pe niste adulti. Sefii buni stiu, de exemplu, ca in cazul in care un angajat iti spune trebuie sa vina intr-o zi ceva mai tarziu la munca are, probabil, un motiv intemeiat sa iti ceara asta si nu este un moft.

6. Esti corect. Semnul distinctiv al sefului rau este nedreptatea. Acesta are favoriti, are prioritati ciudate si face dificila viata la birou a celorlati anagajati. Opusul este, de asemenea, adevarat. Seful bun trateaza oamenii egal si ii asigura ca munca lor are un sens.

7. Stii sa faci exceptii. Da, corectitudinea este importanta, dar nu toata lumea este intotdeauna egala. De exemplu, intr-o luna, un angajat ar putea fi nevoit sa faca ore suplimentare din cauza situatiei sale financiare. Sa faci exceptii, atunci cand este cazul, este un lucru uman.

8. Rasplatesti munca grea. Recompensele pot veni in tot felul de forme, iar cea in bani este desigur cea mai buna. Totusi, si recunoastinta verbala pentru o munca bine facuta poate fi uneori la fel de eficienta.

9. Ai creat o echipa. Daca esti un sef care isi poate motiva echipa, atunci esti un castigator.

10. Stii sa conduci. Nu esti implicat in afaceri pentru a fi cel mai bun prieten al angajatului, ci pentru a face un profit. Asta presupune ca ai o viziune pentru afacerea in cauza, si ca stii sa-ti conduci oamenii conform acesteia.

11. Dai lectii altor, dar stii sa si inveti. Marii sefi isi ajuta angajatii sa ajungi la urmatorul nivel in dezvoltarea lor, dar, in acelasi fel, un sef foarte bun stie la ce nu se pricepe si este dispus sa invete cateva lucruri noi.

12. Stii sa asculti. Sefii rai rar asculta ce au angajatii de spus, sefii rai intotdeauna. Poate ca nu poti fi de acord cu ceea ce auzi, dar trebuie totusi sa fii dispus sa auzi si un alt punct de vedere.

13. Nu te cobori sa faci lucruri marunte. Sefii buni nu barfesc si nu sapa groapa altor persoane si nici nu se aliaza sa faca lucruri ce l-ar denigra.

14. Ii faci pe oameni sa se simta apreciati. Un sef rau ii face pe subalterni sa se simta deconectati vizavi de munca pe care o presteaza. Un sef bun ii face pe angajatii sai sa se simta respectati si apreciati.

15. Ai stabilit obiective realiste, realizabile. Oamenii care lucreaza pentru tine sunt constienti de mediul in care lucreaza si de ce pot sa face si ce nu, dar si la ce ar trebui se te asteapta de la ei.

16. Critici, dar si complimentezi. Un sef stie foarte bine ca atat complimentele cat si criticile sunt necesare pentru a mentine afacerea si angajatii pe linia de plutire si ca prea mult din oricare acestea doua ar putea dauna.

17. Inspiri. Cel mai bun sefi ai ajuta pe oameni sa se ajute singuri.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#semne sef bun, #sef bun, #caracteristici sef bun , #angajatori
Comentarii
Poza LOGlCA
LOGlCA
rank 5
Cel mai bun sefi ii ajuta pe oameni sa se ajute singuri. Traisca George Bondoc :)))