Big Brother la locul de munca: De ce vor sefii sa monitorizeze activitatea angajatilor pe Internet

Marti, 26 Februarie 2013, ora 09:51
5241 citiri
Big Brother la locul de munca: De ce vor sefii sa monitorizeze activitatea angajatilor pe Internet
Foto: blog.cyclope-series.com

Tot mai multe companii romanesti isi evalueaza angajatii cu ajutorul solutiilor software de monitorizare a calculatoarelor.

Transformarile pe care le-a suferit in ultimii ani piata muncii din Romania, marcata de criza economica, dar si eforturile pe care companiile le-au facut pentru a se mentine pe linia de plutire, au determinat nu numai o redimensionare economica a acestora, ci si adoptarea unor noi solutii de management.

Pentru a deveni sustenabile pe piata, foarte multe firme au ridicat standardele profesionale impuse angajatilor, astfel a crescut interesul fata de procesele de lucru interne, punandu-se accent pe optimizare, reducere de costuri si cresterea productivitatii, se arata intr-un comunicat al firmei Amplusnet, care a realizat aplicatia Cyclope.

Potrivit acesteia, una din activitatile carora managerii le ofera o mai mare atentie este modul in care angajatii utilizeaza calculatoarele companiei in timpul programului de lucru. Contestata de unii, apreciata de altii, monitorizarea activitatii pe calculatoare la locul de munca pare sa isi castige un loc in randul companiilor din Romania.

De ce opteaza managerii pentru astfel de solutii software

Managerii sustin ca la originea acestei situatii ar fi faptul ca tot mai putini dintre angajati folosesc calculatorul exclusiv in scop profesional. La acest aspect se adauga intarzierile, prelungirea pauzei de masa sau a celor de tigara, care reduc timpul total alocat companiei.

Principalii adversari ai managerilor romani sunt site-urile de socializare, email-ul personal, chat, jocuri, filmuletele si cumparaturile online.

Dincolo de aspectele etice invocate de cei care pledeaza pentru implementarea programelor de monitorizare a calculatoarelor exista si ratiuni de natura economica, deoarece companiile pot inregistra pierderi importante din cauza acestor extra activitati.

Un calcul rapid pentru o companie cu 50 de angajati, raportat la o ora pe zi pierduta de angajat, reprezinta un total de 1.000 de ore lunar care sunt platite de catre angajator, dar sunt folosite in interes personal.

Dar cele mai grave abateri sunt ale angajatilor care pierd pana la 3-4 ore zi, care folosesc banda de Internet a companiei pentru a downloada filme, lucreaza la alte proiecte decat cele ale companiei sau sustrag din companie informatii confidentiale pe memory stick sau alte unitati mobile de stocare a informatiilor.

Argumente pro si contra

Pe de o parte, sunt angajatorii care invoca dreptul de a solicita ca echipamentele si dotarile platite de firma sa fie utilizate exclusiv in scop profesional. In plus, acestia sustin ca se confrunta cu probleme de securitate a datelor.

Stergerea sau furtul datelor reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri de securitate cu care se confrunta companiile, efectele economice negative fiind semnificative in acest caz.

In tabara opusa se afla angajatii, care sustin ca trebuie respectat dreptul la intimitate si la cateva clipe de relaxare. Ei nu sunt de acord sa le fie accesate de sefi conversatiile personale, email-urile si alte informatii cu caracter personal, chiar daca sunt utilizate echipamentele companiei.

Legislativ vorbind, angajatorii au dreptul isi monitorizeze angajatii, insa ei trebuie sa isi informeze subalternii privind instalarea unui astfel de soft si sa precizeze drepturile si obligatiile in ceea ce priveste utilizarea calculatorului la locul de munca printr-o anexa la contractul de angajare sau sa fie inclus in Regulamentul de ordine interioara.

SC Amplusnet SRL este o firma romaneasca care a lansat in 2003 o aplicatie de monitorizare numita Cyclope, utilizata acum la nivel national si in alte 20 de tari.

"Cresterea interesului asupra modului in care sunt utilizate calculatoarele in cadrul companiilor reprezinta de fapt o adaptare naturala la provocarile prezente ale managerilor romani. Aici ma refer la impactul crizei care cere o atentie sporita asupra costurilor si a performantei, dar in acelasi timp si la site-urile de socializare si alte activitati in mediul online care castiga tot mai mult timp din programul de lucru al angajatilor.

In general companiile nu sunt impotriva utilizarii Internetului in inters personal si inteleg necesitatea angajatilor de a avea anumite momente de relaxare dar cu conditia sa nu se depaseasca 'o limita de bun simt'. Cat reprezinta aceasta limita este decizia fiecarui manager", a declarat Dan Gurghian, Business Development Manager, Amplusnet.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#aplicatie monitorizare angajati, #monitorizare angajati, #serviciu montiorizare angajati , #angajatori