Compania fara sefi, visul angajatilor. Exista si in Romania

Vineri, 08 August 2014, ora 07:31
24970 citiri
Compania fara sefi, visul angajatilor. Exista si in Romania
Foto: SmartDreamers

Majoritatea angajatilor ar vrea sa lucreze intr-o companie fara sefi, una in care sa nu existe invechitele sisteme de management cu penalizari pentru cinci minute de intarziere la birou sau mult mai des intalnita obligatie de a sta opt ore in aceeasi incapere, conform specialistilor de la platforma de recrutare online SmartDreamers.

Dar in ce masura ar ajuta, din punct de vedere al productivitatii, o astfel de strategie? Cat de implicati am fi, ca angajati, fara privirile taioase din capatul coridorului? Cate din sarcini ni le-am indeplini cu succes, la timp, fara presiunea e-mail-urilor primite si, lucrand de acasa, cat am lucra, de fapt, propriu zis?

Avand la indemana doua exemple puternice si concludente, in randurile de mai jos ne vom aventura in taramul aparent utopic al libertatii la locul de munca.

Atunci cand am realizat interviul cu cei de la [e spres oh], companie de dezvoltare web, am simtit inca de la bun inceput ca exista in cadrul acesteia ceva diferit fata de o firma obisnuita.

Nestiind pana in acel moment prea multe detalii despre cultura organizationala pe care o au, initial voiam sa discutam cu un manager de recrutare sau cineva din conducere, cum te astepti, de regula, sa fie intr-o companie.

Insa am fost placut surprinsi sa aflam ca la intrebari ne va raspunde intreaga echipa si nu doar un manager. Asta pentru ca nu exista vreun manager. Dezvoltand in cadrul interviului acest punct, ni s-a spus ca la [e spres oh] ideea de a avea sefi este necunoscuta de doi ani de cand a fost infiintata compania si probabil asa va fi mereu.

Exista, intr-adevar, team leaderi pe grupuri de dezvoltare, insa acestia nu au niciun fel de atributii manageriale administrative, ci doar tehnice.

In plus, faptul ca nu exista sefi se reflecta si in atmosfera de la birou. Asta daca vrei sa vii la birou, caci ai posibilitatea de a lucra si de acasa, dintr-un local sau de oriunde altundeva consideri ca esti mai productiv.

Dar sunt sanse mici sa nu-ti doresti la sediu; poate doar daca nu iti place Xbox-ul in general si sa joci FIFA in mod special, nu ai cunostinte de table ori daca pentru tine relaxarea nu include savurarea unui espresso intr-o mansarda cocheta transformata in cafenea.

Compania de prestigiu care incearca sa se comporte ca o mica intreprindere

Poate ca exemplul cel mai bun al unei organizatii care adopta o astfel de strategie cu succes este Gore Associates, o firma privata din SUA care creeaza tehnologie de varf, avand profituri de milioane de dolari.

Pana aici nimic neobisnuit. Dar daca ii veti intalni vreodata pe oamenii care lucreaza acolo si va veti uita ce scrie pe ecusoanele lor, veti vedea ca este trecut doar numele, iar dedesubt cuvantul "asociat", indiferent de cati bani castiga, de cate responsabilitati are sau de cata vreme lucreaza acolo.

La Gore nu exista functii, oamenii de acolo nu au sefi. Orice modificare importanta, precum salariile sau demiterile, este stabilita in cadrul unei discutii colective.

Pe scurt, Gore este o companie mare, de prestigiu, care incearca sa se comporte ca o mica intreprindere, aflata la inceput.

Si cu toate acestea, de mai bine de 30 de ani consecutiv, compania are profit, ruland miliarde de dolari si avand zeci de mii de angajati. Nu intamplator se afla constant in topurile realizate de expertii in materie de afaceri, unde sunt mentionate cele mai bune companii din America pentru care e ideal sa lucrezi.

Sigur, succesul lor tine si de multe alte aspecte, cum ar fi obsesia pentru Regula lui 150 sau, altfel spus, Punctul Critic. Conform mai multor cercetari in domeniu, se pare ca intr-o unitate tot ce trece ca si numar de persoane de 150 devine problematic, dat fiind faptul ca relatiile dintre oameni nu mai pot fi gesionate cu atat de multa usurinta.

Practic, trecand de Punctul Critic de 150 de membri, in cadrul grupului incep sa apara impedimente structurale si se va ajunge mai greu la un consens, deci grupul va actiona unitar mult mai rar. Asa ca de fiecare data cand o fabrica de-a lor atinge 150 de insi, se mai deschide una.

Conexiunea dintre acest tip de structura organizationala si stilul managerial relaxat de la Gore este evidenta si forta ei consta in presiunea anturajului, care e mult mai puternica decat faptul de a avea un sef. Mult, mult mai puternica, mai ales atunci cand echipele sunt mici si oamenii vor sa se ridice la nivelul asteptarilor.

In astfel de cazuri, cei de la vanzari, spre exemplu, care vor ca solicitarea unui client sa fie indeplinita, pot ajunge usor la cei de la productie, de pilda, sa vorbeasca cu cineva cunoscut de acolo si sa ii spuna sa se ocupe de solicitarea respectiva. In asta consta presiunea anturajului.

In concluzie, poate exista productivitate si fara sefi; in unele cazuri chiar mai multa. Totul depinde de tine si de grupul din care faci parte.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#companii fara sefi, #angajati sefi, #productivitate angajati , #angajatori