Costurile pe care le suporta o companie pentru un angajat fumator

Marti, 04 Iunie 2013, ora 08:38
2798 citiri
Costurile pe care le suporta o companie pentru un angajat fumator
Foto: Realitatea Tv

Un fumator costa un angajator, in medie, cu 6.000 de dolari mai mult decat un angajat care nu fumeaza, arata un studiu realizat de Universitatea de stat din Ohio, Statele Unite.

Costurile variaza intre 2.885 de dolari (2.200 de euro) si 10.125 de dolari (7.730 de euro) in functie de sectorul de activitate si pozitia ocupata de fumator.

Potrivit studiului realizat pe angajati care lucreaza in sectorul privat in diverse domenii de activitate, citat de AFP, cele mai costisitoare sunt pauzele de tigara, care reprezinta o pierdere medie anuala de 3.077 dolari (2.350 euro) per angajat fumator, in timp ce absenteismul este evaluat la 517 dolari (395 euro) per angajat, iar prezenta de forma a angajatului - a carui productivitate este mai scazuta din cauza dependentei sale de nicotina - la 462 dolari (353 euro).

"Angajatii care fumeaza impun costuri semnificative angajatorilor privati", releva cercetatorii care sustin ca raportul lor este util "pentru a ajuta companiile sa decida ce politica adopta in legatura cu fumatul".

Unele societati americane au luat deja masuri, cum ar fi obligatia pentru fumatori ca sa contribuie mai mult la asigurarile pentru santate. Altele refuza pur si simplu sa ii angajeze sau ii concediaza pe angajatii care nu s-au lasat de fumat dupa o perioada data.

Chiar daca angajatorul castiga de pe urma fumatorilor in privinta pensiei, pentru ca fumatorii mor mai repede, suma se ridica in final la 5.816 dolari (4.445 euro) pe an pentru fiecare dependent de nicotina.

Studiul a fost publicat de revista Tobacco Control, care face parte din grupul British Medical Journal (BMJ).

Fumatorii reprezinta in prezent aproape o cincime din populatia adulta americana, in timp ce consumul de tutun este responsabil de moartea a 443.000 de persoane, in fiecare an, in SUA.

Situatia in Romania si in lume

La fiecare 16 minute un roman moare din cauza cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cei care au dobandit teribila maladie, au fumat o viata intreaga, arata Statistica Societatii Romane de Pneumologie.

La nivel global, consumul de tutun provoaca anul moartea a sase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumatori, fiind expusi fumatului pasiv. In Romania, din cauza bolilor provocate de tutun, mor anual 33.000 de persoane si sunt descoperite 10.000 de cazuri noi.

In plus, din ce in ce mai multi copii incep sa fumeze de la varste tot mai fragede. La 13 ani multi dintre acestia sunt deja pe cale de a deveni dependenti.

In schimb, peste jumatate dintre romanii fumatori (56,3%) sustin ca si-au propus sa renunte la acest obicei anul viitor, iar 42% din ei declara ca ar fi mandri si tot atatia ca s-ar simti mai sanatosi daca ar reusi, potrivit unui studiu paneuropean, publicat pe 31 mai de Comisia Europeana.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#costuri angajati fumatori, #costuri fumatori, #angajati fumatori , #angajatori