Cum afla noul angajator ce ai facut in trecut si ce nu are voie sa spuna fostul sef

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 07:33
40033 citiri
Cum afla noul angajator ce ai facut in trecut si ce nu are voie sa spuna fostul sef

Viitorul angajator dispune de mai multe mijloace pentru a verifica trecutul profesional al candidatului. Printre acestea, el poate obtine informatii direct de la fostul sef sau chiar de la fostii colegi ai persoanei pe care intentioneaza sa o angajeze.

Ce anume poate fi dezvaluit si in ce conditii, potrivit legii, ne spune Ioana Popa, consultant legislatia muncii si consilier in cariera.

In unele tari din Europa, dar nu numai, exista firme care au ca profil de activitate verificarea experientei candidatului, declarata in CV. Altele cer documente autentificate la notar, mai ales in situatia in care este vorba de o recomandare oferita de un fost coleg. Totodata, aceste firme specializate verifica si profilurile candidatilor de pe site-urile sociale.

La ce se uita angajatorul roman in CV si cum te poate "verifica"

In Romania inca nu sunt foarte prezente aceste metode, spre exemplu, exista o singura firma al carei profil de activitate il reprezinta verificarea datelor din CV, comportamentul angajatului la vechiul loc de munca (daca a avut abateri sau comportament inadecvat).

Doua metode

Sunt doua cai principale pe care angajatorii din Romania le folosesc in acest moment pentru a afla ce activitati a desfasurat efectiv candidatul la jobul anterior: interviul de angajare si recomandarile primite de la manager, fostii colegi sau chiar de la clientii cu care viitorul salariat a lucrat in mod direct.

In interviul de angajare, candidatul isi prezinta povestea lui profesionala, in detaliu si cu motivatiile existente in spatele alegerilor facute.

Iar recomandarile au doua valente. Pe de o parte de a confirma corectitudinea celor transmise de candidat in cadrul interviului de angajare, si pe de alta de a creiona profilul candidatului, prin ochii celor care le ofera.

A nu se intelege insa ca se cer informatii despre pasiunile candidatului, trasaturi fizice sau daca fumeaza, ci despre modul in care isi desfasoara activitatea si daca acesta a cauzat pagube semnificative angajatorului anterior sau daca au existat abateri disciplinare constatate si sanctionate, daca este deschis spre invatare sau nu, informatii despre abilitatile lui existente deja si cele dobandite in timpul derularii contractului.

Limitarea continutului recomandarilor la informatii legate despre activitate este prevazuta chiar in Codul muncii republicat - Legea 53/2003, la art. 29 (4). Acelasi alineat prevede si faptul ca aceste informatii se solicita numai dupa ce candidatul a fost in prealabil informat in privinta solicitarii lor.

  • Din pacate, piata muncii se confrunta inca cu munca la negru, numarul celor care lucreaza si sunt platiti fara sa fi semnat un contract de munca inainte fiind destul de mare. Iar acest lucru face ca dovedirea celor specificate de astfel de candidati intr-un interviu de angajare sa fie considerata minciuna daca angajatorul nu va recunoaste ca persoana respectiva chiar a lucrat pentru el. Multi dintre ei se tem de sanctiunile drastice aplicate pentru munca la negru si atunci prefera sa musamalizeze astfel de situatii.

Cum sunt perceputi angajatii "curajosi", cei care si-au dat in judecata angajatorul pentru incalcarea unui drept, de exemplu?

Depinde foarte mult de fiecare angajator. Unii vad in asta initiativa si cunoasterea propriilor drepturi, iar pentru angajatorii care nu vor un simplu executant poate avea un impact pozitiv. Sigur ca niciun angajator nu isi doreste sa fie supus controalelor regulate si sanctionat de inspectorii ITM.

  • Totusi, desi nu toti angajatorii respecta drepturile salariatilor lor, acestia din urma se tem sa anunte autoritatile pentru ca vad in asta o posibila pierdere a locului de munca. Teama lor este cumva justificata, pentru ca uneori, in firmele unde sunt probleme cu privire la respectarea drepturilor legale sau chiar a contractului de munca, angajatorii recurg la amenintari fata de salariat.

Cum afla viitorul angajator astfel de informatii?

In mod normal, acest tip de informatie poate ajunge la noul angajator doar daca este comunicata de candidat sau poate de fostul angajator, dar asta ar insemna o incalcare a legii. Pentru ca, asa cum am spus, informatiile cerute de la locul de munca anterior trebuie sa fie strict legate de activitatea desfasurata de salariat.

Iar autoritatile nu pot transmite o astfel de informatie pentru ca ar intra sub incidenta legii 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Ei nu au voie sa transmita aceste date catre un alt angajator, fara acordul persoanei in cauza.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#interviu angajare, #recomandari angajare, #fost angajator, #informatii salariat , #angajatori