Cum sa legi prietenii la locul de munca si care sunt limitele

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 09:14
5217 citiri
Cum sa legi prietenii la locul de munca si care sunt limitele
Foto: ThinkStock

Cei mai multi dintre angajati stiu ca discutiile despre salarii nu sunt potrivite la locul de munca, insa exista o sumedenie de alte subiecte pe care le putem aborda alaturi de colegii serviciu cu care ne dorim sa legam o prietenie, sustin specialistii.

Efortul de a lega prietenii cu partenerii de munca este necesar, pentru ca acest lucru ne ajuta sa facem fata unui mediu tensionat de lucru, potrivit expertilor in resurse umane, arata CNN.

A avea prieteni la serviciu ne imbunatateste "nu numai starea psihica si perspectiva asupra activitatilor profesionale, ci si performanta", mentioneaza Deanna Geddes, seful Departamentului de Management al Resurselor Umane din cadrul Universitatii Temple din Philadelphia.

Cum sa te porti la locul de munca

In birourile de tip open-space, tot mai intalnite in vremurile noastre, este mult mai complicat sa legi relatii de prietenie decat atunci cand birourile cu pereti despartitori sau cele individuale ofereau mai multa intimitate.

Specialistii recomanda ca angajatii sa evite sa transforme prietenii la locul de munca in relatii cu adevarat personale. Daca totusi se intampla acest lucru, trebuie sa stabilim limite clare pentru a nu complica relatia profesionala.

Porecle, imbratisari si umor

Ne petrecem o mare parte din timpul in care suntem treji la serviciu, asa ca este inevitabil ca anumite persoane sa ne devina prieteni si in afara programului de lucru. In acest caz, este foarte important sa tinem cont de "decor", subliniaza Dana Ardi, autoarea cartii "Un nou mod de a stabili conexiuni, a colabora, a influenta".

De exemplu, anumiti colegi s-ar putea simti stajeniti daca ii imbratisezi sau le pui porecle la locul de munca, chiar daca faci aceste lucruri in timpul liber cu aceeasi persoana.

In plus, modul in care se desfasoara relatiile de prietenie de la serviciu variaza in functie de zona geografica in care ne aflam. De exemplu, in anumite parti din Asia si Europa de Est, inclusiv Japonia, Rusia si India, se asteapta ca angajatii sa isi petreaca timpul liber cu superiorii lor intr-o maniera relaxata, in timp ce profesionalismul de la birou este pastrat. "Este chiar un fel de obligatie", a precizat Geddes.

Nu ai locul de munca visat? Ce poti avea de castigat dintr-un job monoton

Insa exista si situatii in care subordonatii care isi permit sa faca glume cu sefii lor sunt considerati aroganti. Chiar daca nu avem o relatie de prietenie cu partenerii de munca in afara programului de lucru, este important sa stabilim clar cat de mult trebuie impartasim.

Unii nu povestesc nici macar cat de bine s-au distrat in vacanta, in timp ce altii ofera prea multe detalii intime. Cea mai buna varianta este sa impartasim suficient cat sa dam cateva indicii despre personalitatea noastra, dar nu mai mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#prieteni loc munca, #prietenie serviciu, #prietenie birou, #prieteni job , #angajatori