Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum sa-ti scapi angajatii de stresul de la locul de munca

Sambata, 04 Mai 2013, ora 18:21
3937 citiri
Cum sa-ti scapi angajatii de stresul de la locul de munca

Sefii sunt stresati mai tot timpul, fie ca sunt ingrijorati pentru o intalnire legata de salarii, fie pentru una cu un client important. Ceea ce nu realizeaza, insa, sefii este nivelul de stres din randul propriilor angajati.

Un studiu recent, realizat de APA (American Psychological Association) si citat de Open forum, indica faptul ca 36% dintre angajati sunt stresati, zilnic, la locul de munca.

Desi un minim nivel de stres la locul de munca poate fi benefic, prea multe batai de cap compromit productivitatea angajatilor si dau nastere unor zile intregi de concediu, in care angajatii isi reincarca bateriile, scapa de depresii si ... isi ling ranile.

Mai mult, unii angajati fac si o vizita la medic, pentru a-si trata bolile de inima, insomnia sau durerile musculare. Cum multi angajati cheltuie o parte semnificativa din salariu pe medicamente, iata cateva motive pentru care acestia sunt cu adevarat stresati si cateva sfaturi pentru evitarea unor asemenea situatii.

Salariile

Cei mai multi angajati traiesc de la un salariu la altul si nu au o plasa de salvare, in ipoteza unei concedieri. In plus, multi dintre ei se tem ca nu vor fi platiti la timp.

Sfat: Plateste salariile la timp si ofera-le angajatilor sfaturi legate de stabilitatea financiara. Ca sa nu fie stresati, salariatii nu ar trebui sa aiba surprize neplacute in ziua de salariu.

Evolutie, evolutie...

Au un viitor in compania ta, vor fi promovati vreodata? Vor primi o marire de salariu ori vor fi concediati la primul val? Angajatilor mai in varsta le va fi greu sa isi gaseasca alt loc de munca, mai ales acum, cand somajul atinge cote alarmante in toata lumea.

Sfat: Revizuieste in mod constant evolutia angajatului si vorbeste cu el despre asteptari, planuri si viitorul lui in companie.

Parerea sefului conteaza

Seful ajunge, intr-o zi, nervos la birou si fiecare angajat se intreaba daca nu cumva el a fost sursa supararii. Aceasta ingrijorare poate fi constanta, mai ales in situatia in care managerul favorizeaza anumiti angajati.

Sfat: In calitate de manager, trebuie sa te asiguri ca tratezi pe toata lumea in mod egal. La munca nu ai prieteni, ci doar colegi.

Indeplinirea unor obiective nerealizabile

Multi angajati vor sa munceasca din greu, insa se tem ca nu vor avea control asupra propriilor proiecte. Astfel, ei sunt stresati, mai ales de obiectivele fantasmagorice.

Sfat: Un manager trebuie sa stabileasca obiective realizabile pentru angajat si sa-i permita sa isi controleze singur "destinul profesional" (altfel spus, renunta la micromanaging).

Vietile personale

Angajatii sunt ingrijorati pentru familiile lor, despre ceea ce cred si ce spun altii despre ei, despre comentariile de pe Facebook.

Sfat: Cat timp angajatii isi face treaba, nu are rost sa ii monitorizezi ca intr-un experiment Big Brother. Angajatii vor gasi oricum cai prin care sa evite aceasta supraveghere.

Dramele colegilor

Nu toti angajatii se inteleg intre ei, iar unii cred ca vecinii de calculator "ii compromit munca".

Sfat: Fii atent la modul in care este compusa fiecare echipa, nu doar la cum lucreaza fiecare individ in parte. Identifica liderii de echipa si pune-i la munca.

Nu le place mediul in care lucreaza

Angajatii nu au niciun fel de intimitate. Acest lucru este adesea intalnit in birourile amenajate in spatii deschise.

Sfat: Desi nu poti oferi fiecarui angajat un birou, ar trebui sa aiba macar un dulap cu cheie, in care sa isi depoziteze bunurile personale.

Navetele lungi si dese

Navetele lungi si dese nu reprezinta cheia marilor succese. Unii angajati vin la munca deja stresati de trafic sau alte probleme intalnite pe drum.

Sfat: Daca poti, angajeaza oameni care locuiesc in apropierea sediului companiei. Pentru cei care locuiesc departe, ajusteaza programul, astfel incat sa nu vina la munca in toiul zilei, cand este traficul mai aglomerat. Unii pot lucra de acasa, acest lucru nu ii face mai putin eficienti.

Asigurarea de sanatate

Angajatii sunt ingrijorati de costul ridicat al serviciilor medicale.

Sfat: Lasa-i pe angajati sa isi aleaga nivelul de asigurare medicala dorit, in functie de buzunar si nevoile lor.

Sedintele lungi

La fel ca navatele, sedintele lungi nu aduc nimic bun. Angajatii considera ca multe sedinte sunt prea lungi si de-a dreptul inutile.

Sfat: Stabileste o limita de timp pentru fiecare sedinta si o agenda pe care sa o respecti. Sedintele trebuie sa fie scurte si la obiect.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#angajati stresati job, #stres angajati loc munca , #angajatori