Ziare.com

De ce este bine sa le acorzi libertate angajatilor?

de Alina Bardas
Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 12:16

   

De ce este bine sa le acorzi libertate angajatilor?
In calitate de angajator, esti tentant sa doresti sa controlezi fiecare aspect al muncii echipei pe care o conduci. Trebuie insa sa stii ca a oferi un grad de libertate la locul de munca, oricat de redus, poate avea rezultate benefice pentru afacerea pe care o ai, precum si pentru pastrarea ridicata a moralului angajatilor.

Google este unul dintre cele mai cunoscute nume care dau un exemplu privind autonomia angajatilor sai. Compania ofera acestora ceea ce a ajuns sa fie cunoscut sub numele de "20 de procente".

Practic, 20 la suta din timpul de la locul de munca, angajatii Google il petrec lucrand la proiecte care ii intereseaza in mod direct. Rezultatele? Acest lucru a dus la nasterea Gmail, Google News si AdSense.

De ce ar fi bine sa lasati angajatilor o anumita libertate, urmand astfel exemplul Google? Pentru ca:

1. Angajatilor nu le place sa faca acelasi lucru zi de zi, pentru tot restul vietii lor

Aceasta este una dintre problemele care contribuie la situatia in care multi angajati au sentimentul ca trebuie sa caute noi oportunitati de angajare. Oferirea timpului de lucru pentru unele proiecte personale contracareaza aceasta tendinta si aduce beneficii afacerii tale, scrie Open Forum.

Mai mult, uneori orarul de lucru nu le permite multor angajati sa-si rezolve problemele personale. De exemplu, multi dintre acestia nu se pot incadra in orarul cu clientii a multor institutii si nu au cand sa-si plateasca facturile, ratele sau sa-si rezolve altfel de probleme. Insa, daca le pemiteti, sa zicem, 2 ore pe luna, in timpul programului, sa-si rezolve problemele, cu siguranta aceasta ingaduinta va fi rasplatita prin mai multa productivitate din partea lor.

De asemenea, ca si la Google, puteti sa-i antrenati in proiecte tangentiale cu ceea ce fac la job, din care se pot naste idei marete, care, intr-un final, va vor aduce beneficii materiale.

2. Angajatilor le place sa-si canalizeze energia si ideile in scopuri comune

Nu doar timpul liber pentru a-si rezolva problemele personale inseamna autonomie, ci si punerea in comun a unor idei. De exemplu, puteti acorda un anumit timp saptamanal unor brainstorming-uri pe diverse teme.

Angajatii se pot gandi impreuna cum pot atrage mai multi clienti sau cum pot sa atraga un anume client. Daca vor gasi o solutie in acest sens, ii puteti recompensa cu un procent din incasarile de pe urma clientului in cauza.

3. Autonomia angajatilor iti creste afacerea.

Pentru majoritatea proprietarilor de firme mici, gasirea celei mai bune modalitati de a folosi timpul angajatilor este o problema importanta. Atribuind chiar si cateva ore intr-o zi a lunii in curs, in care sa va consultati echipa cu privire la oportunitatile pe care le vad pentru afacerea ta, poate fi un lucru de nepretuit. Nu se stie niciodata ce idee geniala ii poate veni unuia dintre angajati.

De multe ori, persoanele care lucreaza intr-un anumit mediu vad mult mai bine ce merge rau. Ca proprietar al afacerii veti avea probabil o imagine de ansamblu buna asupra modului in care functioneaza ea, dar cineva din interior poate vedea micile schimbari sau oportunitati ce pot sa apara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1838 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asta este stiut.

nu exista creatie fara libertate si nonconformism.
depinde de calitatea morala a angajatilor ce anume creaza cand sunt lasati liberi si de intelepciunea si flerul sau perfectiunea detectorului de minciuni ce angajati are angajatorul :)))))
poate trebuia sa specificati si asta in articol. ca libertatea duce si la creatia unor metode furt invincibile precum si la alte acte infractionale.

 

femeile

stiu sa controleze mai bine astfel incat sa dea impresia de libertate angajatilor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor