Drepturile angajatilor se modifica radical. Vezi proiectul noului Cod al Muncii

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 18:06
7675 citiri
Drepturile angajatilor se modifica radical. Vezi proiectul noului Cod al Muncii
Foto: Arhiva

Proiectul noului Cod al Muncii, care se afla in dezbatere publica pana pe 20 decembrie, schimba radical prevederile vechiului cod, daca va fi aprobat in forma in care a fost transmis de ministerul Muncii.

Principalele modificari aduse Codului Muncii se refera la extinderea perioadei de proba, concedierea angajatilor care fac greva si plata unor daune materiale, cand angajatii nu au grija de bunurile firmei.

De asemena, perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile.

"In cazul in care, din motive obiective, este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluari ei, angajatorul, poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa informarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii", se arata in proiectul inaintat de ministerul Muncii.

O alta modificare spune ca angajatorii vor avea dreptul sa oblige salariatii sa plateasca pagubele materiale inregistrate din vina acestora.

"In cazul in care angajatul refuza restituirea in termenul stabilit, angajatorul va putea recupera contravaloarea pagubei din salariul angajatului in cauza, cu respectarea prevederilor legale din Codul muncii cu privire la retinerile din salariu", potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii.

Dupa noul Cod al Muncii, in perioada de proba, contractul individual de munca poate inceta printr-o notificare scrisa, dar fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti. De asemenea, salariatii vor avea un preaviz de 20 de zile.

"Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere", mai arata proiectul.

Totodata, va creste si perioada de proba. "Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere", potrivit documentului.

Proiectul mai stabileste si ca un contract individual de munca este suspendat de drept si pentru participarea la greva, dar fara ca suspendarea sa fie efectuata din initiativa salariatului.

In acelasi timp, prevederea conform careia contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului ca sanctiune disciplinara va fi abrogata.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#noul Cod al Muncii, #Codul Muncii modificari, #proiectul Codului Muncii , #angajatori