Ziare.com

Iohannis a retrimis in Parlament legea care introduce amenda de pana la 3.000 de lei pentru munca suplimentara

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 11:26

   

Iohannis a retrimis in Parlament legea care introduce amenda de pana la 3.000 de lei pentru munca suplimentara
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului spre reexaminare o lege care aduce modificari Codului Muncii. Articolul contestat introduce amenda de 1.500 - 3.000 de lei pentru munca suplimentara, fara a clarifica numarul de ore la care se refera.

Potrivit sefului statului, legea vizeaza sanctionarea contraventionala, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, in situatia nerespectarii dispozitiilor privind munca suplimentara "pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara".

"In expunerea de motive a legii mentionate, initiatorii subliniaza ca modificarea este necesara pentru generarea unui efect disuasiv, de natura sa determine o descurajare a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala, in conditiile in care norma in vigoare nu stabileste o corelare a cuantumului amenzilor si numarului de ore suplimentare efectuate cu numarul de salariati care au facut ore suplimentare. Mentionam ca, potrivit reglementarii actuale, art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul Muncii prevede: 'Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte: (...) i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei'", a transmis presedintele.

Acesta considera ca, avand in vedere faptul ca scopul reglementarii este acela de a inaspri regimul sanctionator doar pentru situatia prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 alin. (1) din Codul Muncii - respectiv de 48 de ore pe saptamana, "pentru un plus de claritate a legii, ar fi necesara circumstantierea acestei sanctiuni, prin indicarea in mod expres a situatiilor privind munca suplimentara de natura sa atraga aplicarea unei amenzi contraventionale".

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"In acest sens, semnalam ca, potrivit dispozitiilor art. 120 - 124 din Codul Muncii, exista si alte posibile incalcari ale regimului muncii suplimentare cum ar fi: efectuarea de ore suplimentare fara acordul salariatilor; neplata orelor suplimentare sau neinregistrarea corespunzatoare a acestora; plata sporului prevazut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensarii cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare; precum si orice alte situatii de incalcare a regimului juridic privind munca suplimentara, ce se pot ivi in practica.

Deloitte: Riscurile pentru angajator in cazul orelor suplimentare efectuate de angajat

Fata de cele aratate, apreciem ca Parlamentul ar trebui sa clarifice daca inasprirea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara vizeaza doar situatia urmarita de initiatori - cea a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul Muncii - sau se refera/se aplica si altor situatii ce pot reprezenta incalcari ale Codului Muncii", a mai transmis presedintele.

Seful statului considera ca, pentru claritate si predictibilitate, ar fi necesar ca sintagma "pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara", din cuprinsul legii transmise la promulgare, sa fie circumstantiata la persoanele pentru care nu s-au respectat dispozitiile privind munca suplimentara, in caz contrar putandu-se intelege ca amenda ar fi aplicata tuturor persoanelor care presteaza munca suplimentara intr-o companie, desi dispozitiile legii se aplica numai in cazul unor angajati.

"Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul Muncii, in celelalte cazuri de raspundere contraventionala in care incalcarile sunt raportate la 'fiecare persoana identificata', amenda contraventionala este limitata la o valoare cumulata de cel mult 10 ori maximul amenzii, exemple in acest sens fiind dispozitiile art. 260 alin. (1) literele e), e1), e2), e3) si o).

Din aceasta perspectiva, apreciem ca ar fi utila reanalizarea legii transmise la promulgare si sub aspectul stabilirii, si in acest caz, a unei valori maxime cumulate, solutie legislativa care ar fi in acord cu viziunea de ansamblu a legiuitorului in ceea ce priveste regimul sanctionator din cadrul Codului muncii", a mai transmis seful statului.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre reexaminare lege codul muncii
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3607 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sasul , cum nu stie bine romaneste s-a apucat sa dea legi ....si a

iesit ... El a vrut sa spuna "amenda de pana la 3.000 de lei pentru munca suplimentara" adica munca VOLUNTARA ... ha haha isi aduce el aminte de pe vremea lui raposatu ! sau munca la negru sau etc ...
Dar trebuia sa dea legea in limba germana poate o gandea mai bine, he eh ahaha
...dar Jorkanis nu e departe de Vrica Dincili
Acum controlorii vor "interpreta" legea si cine va da spaga mai mare va continua sa exploateze !
Totul merge spre BINE in Romania ...Un Presedinte neamt si un P.M. ungur ...vai, s-amar ! romanii au emigrat ... hahah a haha!!!

 

pentru nejuristul iohanis

contractul de munca este legea partilor. daca ai depasit si cu un minut prgramul stabilit prin contract, se cheama ca a inceput prestarea de munca suplimentara. dar pentru el este foarte greu sa inteleaga acest lucru. de acea nu merita sa mai ia un nou mandat. o alta lege votata de parlament si retrimisa fara o justificare legala. incompetenta.

 

Nu stiu din capul cui s-a nascut legea care amendeaza pe cei

care muncesc?!?! Sunteti intregi la cap, tovarasi kamarazi?!?!?
Aceeasi discutie idioata a fost in Franta, pe vremea socialistilor. Discutie care a dus la 36 de ore de munca saptamanal si care a castrat economia franceza pentru cateva zeci de ani. De abia acum, incep francezii sa inteleaga ca nu poti avea un nivel financiar similar tarilor occidentale care muncesc minim 42 de ore pe luna. Si orele suplimentare platite dublu + zile de vacanta compensatorie!

 

in contractul colectiv

sau individual de munca poti sa prevezi si ore suplimentare. este legal. cu conditia de a tine seama de normele de securitate si protectie a muncii si specificul meseriei. legea se refera la munca prestata suplimentar in afara contractului si neplatita, asa cum se intampla in prezenta, ca sa fim bine intelesi.

 

...

Vad ca multi inteleg ca angajatii vor fi sanctionati daca presteaza ore suplimentare... Chiar sunt singurul care vede ca e vorba de angajatori care vor fi sanctionati?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor