Joburile care nu garanteaza munca sau plata. Fenomenul controversat din Marea Britanie

Duminica, 01 Martie 2015, ora 14:03
6308 citiri
Joburile care nu garanteaza munca sau plata. Fenomenul controversat din Marea Britanie

In ultimii doi ani a luat amploare in Marea Britanie utilizarea unui tip de contract de munca ce le permite companiilor sa isi cheme angajatii la serviciu atunci cand au nevoie si sa ii trimita acasa, fara niciun fel de remuneratie, daca afacerile merg mai prost.

Desi criticate de-a lungul timpului de cei preocupati de respectarea drepturilor angajatilor, numarul asa-numitelor "contracte cu zero ore de munca" este mai mare ca niciodata, conform celor mai recente date oficiale, noteaza Quartz.

Astfel, in perioada octombrie-decembrie 2014, 697.000 de persoane, respectiv 2,3% din numarul total al angajatilor din Marea Britanie, aveau in derulare astfel de contracte, conform unui sondaj al Biroului National de Statistica. Numarul era sub 600.000 de persoane in 2013 si putin peste 200.000 cu un an in urma.

Cresterea se explica, potrivit reprezentantilor institutiei, prin faptul ca, in urma expunerii pe larg in presa a contractelor care nu garanteaza munca, mai multi dintre cei care au participat la sondaj au devenit constienti de situatia lor contractuala. Acest lucru inseamna insa ca estimarile anterioare cu privire la numarul angajatilor cu astfel de contracte s-au situat mult sub situatia reala de pe piata muncii.

Factorul sezonier are un impact puternic asupra numarului de contracte cu zero ore de munca incheiate. In august 2014, 1,8 milioane de persoane aveau in derulare asemenea contracte. Pe domenii de activitate, acestea sunt mai des intalnite in industria alimentara si hoteliera.

De asemenea, sunt mai frecvente in randul femeilor (2,7% din forta de munca) decat al barbatilor (1,9%). Alte categorii vizate sunt tinerii si pensionarii.

Printre companiile care isi cheama angajatii la nevoie se numara JD Wetherspoon, Burger King, Domino's Pizza, Sports Direct si McDonald's.

Intre flexibilitate si exploatare

Sustinatorii contractelor care nu asigura un numar minim de ore de lucru, printre care si ministrul britanic al Afacerilor, Vince Cable, sustin ca acestea ofera flexibilitate atat angajatilor, care pot desfasura si alte activitati in paralel (studentii reprezinta 17% dintre cei care detin astfel de contracte), cat si companiilor, care pot gestiona mai bine fluctuatia cererii pentru serviciile lor.

In schimb, criticii acestei practici argumenteaza ca se permite astfel exploatarea categoriilor prost platite, existand o serie de dezavantaje fata de contractele traditionale.

Pe langa instabilitatea legata de timpul de lucru si plata, contestatul contract nu garanteaza concediu medical sau plati compensatorii, desi prevede concediu de odihna. Angajatii pot fi instiintati cu foarte putin timp inainte ca trebuie sa vina la serviciu si pot fi concediati fara preaviz.

In plus, incertitudinea veniturilor ii impiedica sa obtina credite bancare.

Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca acest tip de contract a protejat Marea Britanie de ratele ridicate de somaj din alte tari europene.

Pe de alta parte, sindicatele arata ca datele oficiale sunt discutabile, in conditiile in care o parte dintre cei care figureaza ca angajati nu primesc suficiente ore de munca.

Reprezentantii guvernului Marii Britanii declarau in iunie anul trecut ca vor inaspri legislatia cu privire la contractele cu zero ore de munca, iar intre timp au fost luate masuri pentru eliminarea clauzei de exclusivitate.

Subiectul este unul important in contextul alegerilor generale care vor avea loc in acest an in Marea Britanie, liderul laburist Ed Miliband pronuntandu-se impotriva controversatelor contracte de munca, potrivit The Telegraph.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#contracte munca zero ore, #contracte munca Marea Britanie , #angajatori