Lucruri care fac o companie locul perfect in care sa lucrezi. Jobul tau cum e?

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 13:06
12458 citiri
Lucruri care fac o companie locul perfect in care sa lucrezi. Jobul tau cum e?

An de an diverse institute fac topuri ale celor mai bune companii. Insa criteriile nu sunt profitul, cifra de afaceri sau planul de vanzari, ci satisfactia angajatilor la locul de munca.

Poate asa se explica si de ce an de an articolele care prezinta aceste topuri fac numeroase accesari. Cu totii suntem curiosi cum se prezinta compania la care lucram in functie de cele mai bune.

Daca nu ne place unde lucram, vrem sa ne justificam acest sentiment - "compania unde lucrez nu e asa, nu-i de mirare ca abia ma trezesc dimineata sa ma duc la munca". Daca ne place unde lucram, atunci vrem sa ne validam afectiunea - "compania la care lucrez este exact asa. De aia imi place sa lucrez acolo".

Totodata, putem folosi astfel de articole pentru a ne seta un model de ce vrem sa cream pentru noi si unde vrem sa ajungem. Asadar, cu cat intelegem mai mult elementele care fac o companie un loc ideal de munca, putem fie sa contribuim mai mult pentru a o face pe cea la care lucram asa, fie, daca vedem ca acest lucru nu este posibil, cautam una unde e posibil.

Erika Andersen de la Forbes a identificat elementele care fac o companie un loc grozav in care sa lucrezi, analizand studiul Glassdoor al celor mai bune locuri de munca din 2013.

O cultura organizationala puternica, cu un scop precis si insemnat

Cultura organizationala a inceput tot mai mult sa se confunde cu beneficiile adiacente salariului. Dar chiar daca sa ai o masa de ping pong in camera de recreere sau cupoane pentru masa de pranz sunt binevenite, ele nu repreazinta cultura organizationala.

Ceea ce cauta oamenii este un mediu care sustine si recompenseaza excelenta, onestitatea, corectitudinea, un loc unde oamenii obtin rezultate bune si sunt tratati bine si niciuna dintre aceste doua conditii nu e optionala.

De exemplu, Twitter s-a clasat pe locul doi in topul Glassdoor. Pe site-ul companiei, in descriere, sta scris - "La Twitter, munca ta va fi imediat simtita de multe milioane de oameni din intreaga lume". Asta inseamna sa ai un scop.

Sanse reale de crestere profesionala

Chiar daca marile companii incearca sa ofere oportunitati substantiale de crestere pentru angajatii lor, asta nu inseamna ca toate fac acest lucru. Managerii buni cauta moduri prin care sa exploateze abilitatile si pasiunile angajatilor in interesul companiei.

Iar acest lucru se face prin metoda simpla si de cand lumea - conversatie si observatie, nu rapoarte, sisteme de pontaj sau de monitorizare.

Oportunitatea de a lucra cu oameni pe care ii placi si ii respecti

Aceasta calitate are atat o latura universala, cat si una personala. Latura universala ar fi ca marile companii au un cod prin care nu angajeaza oameni mincinosi, narcisisti, lingusitori, lenesi.

Pe de alta parte, tine de fiecare om in parte pe cine respecta si pe cine nu si de aici latura personala. Unele companii tind sa angajeze mai mult oameni neconventionali, pusi pe distractie, alte oameni mai rezervati, seriosi, intelectuali. Trebuie sa iti cunosti preferintele tale inainte de a face o alegere si sa vezi cu ce fel de oameni rezonezi.

O activitate care sa iti foloseasca abilitatile si creierul la maximum

Oamenii sunt fiinte facute sa treaca peste obstacole de toate felurile. Este un mecanism de supravietuire adanc implantat in fiecare dintre noi, astfel am si reusit sa ne adaptam schimbarilor milenii intregi. Astfel ca este normal ca si de la locul de munca sa avem aceleasi asteptari - sa ne testam limitele, sa descoperim noi abilitati si pasiuni, folosind la maximum tot ce avem.

Ne place sa fim cei mai buni, sa descoperim lucruri noi, sa facem lucruri ce nu erau posibile pana atunci, sa devenim tot mai buni si sa rezolvam tot mai multe probleme. Marile companii nici nu concep ca angajatii ar fi doar niste salariati care vor sa se implice cat mai putin si sa stea cu ochii pe ceas sa plece la terminarea programului.

Un angajat de la Bain&Co., situata pe primul loc in topul Glassdoor, a spus despre jobul sau ca "rareori exista o zi plictisitoare si mult mai rar un proiect plictisitor" - asta este ceea ce aproape toti dorim de la locul de munca.

In concluzie, pare simplu cand spui "o mare companie e un loc unde poti sa faci lucruri marete in timp ce te distrezi cu oameni care vor aceleasi lucruri ca si tine". In realitate, insa, este foarte greu sa creezi un lucru atat de simplu, da puternic. In primul rand conducerea companiei trebuie sa construiasca structurile necesare, sa angajeze oamenii cu atitudinea si aptitudinile potrivite si sa ii pastreze pe acestia oferindu-le zilnic un nou tel la care sa aspire.

Pare o investitie mare? Se va intoarce inzecit. Companiile din top, deloc intamplator, sunt si in topurile ce tin de cifre. Pe langa asta, compania va deveni una care atrage talente, creeaza servicii si produse extraordinare si la finalul zilei este cea care stie cum sa faca, de maine, lucrurile mai bine, mai repede si mai inteligent decat concurenta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#loc ideal munca, #companii conditii munca, #cele mai bune companii, #cei mai fericiti angajati , #angajatori