Metoda de pacalit statul - spui ca ai angajati cu handicap

Luni, 07 Februarie 2011, ora 09:36
2932 citiri
Metoda de pacalit statul - spui ca ai angajati cu handicap
Foto: Arhiva

Ministerul Muncii ar fi trebuit ca in 2010 sa verifice cele 420 de firme in care 30% dintre angajati ar trebui sa fie persoane dizabilitati, insa nu au avut loc controale nici macar la o firma.

"In cazul unitatilor protejate autorizate in baza Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap nr. 60/2007 privind aprobarea Procedurii de autorizare a unitatilor protejate, nu s-a efectuat controlul acestora", sustin reprezentantii Ministerului Muncii, in urma unei solicitari facute de Evenimentul Zilei.

Oficialii Directiei pentru Persoanele cu Handicap din minister sustin ca "din analiza raportului de activitate a unitatilor protejate autorizate pe anul 2010, a rezultat faptul ca dintre cele 420 de unitati protejate autorizate, care aveau obligatia sa transmita pana la 31.01.2010 raportul de activitate pe anul 2009, pentru 21 unitati protejate a fost retrasa autorizatia pe motivul neprezentarii raportului de activitate".

Se mentioneaza ca pentru trei unitati a fost retrasa autorizatia, pe motivul nerespectarii prevederilor legale, insa fara sa se mentioneze ce prevederi s-au incalcat.

Important este faptul ca aceste unitati protejate beneficiaza de scutiri de la plata unor taxe fiscale care au reusit sa bage in faliment sute de mii de firme in acesti ani de criza.

Reprezentantii unor organizatii nonguvernamentale sustin ca multi dintre cei care detin astfel de unitati protejate "eludeaza elegant" legea, tocmai pentru ca nu sunt verificati de autoritatile statului.

"E simplu, pot fi verificate prin vizita efectiva, prin sondaj. Sigur ministerul, daca ar dori, ar gasi solutii pentru verificare, altele decat cele care presupun declaratii pe proprie raspundere pe care nu le mai cerceteaza nimeni", sustine Angela Achitei, reprezentanta Fundatiei iesene "Alaturi de voi", care are trei astfel de unitati protejate, sustinand ca aceasta neimplicare intareste ideea ca exista "o clientela si in aceasta privinta".

Aceasta a mentionat ca multi angajati ai unor astfel de unitati nu stiu ca lucreaza intr-o unitate protejata.

"Am fost socati ca la telefoanele multor unitati autorizate raspundeau angajati care habar nu aveau ca au un astfel de statut. Iar, in unele cazuri, unitatile erau de fapt cabinete medicale", a mai spus Angela Achitei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#firme persoane handicap, #firme taxe stat , #angajatori