Minciuni ridicole din CV-uri. Cum au vrut sa pacaleasca angajatorii

Duminica, 10 August 2014, ora 08:40
7323 citiri
Minciuni ridicole din CV-uri. Cum au vrut sa pacaleasca angajatorii

Avand in vedere cat de dura este in prezent competitia pe piata muncii, cei care isi cauta un job sunt dispusi sa faca aproape orice pentru a se remarca din multimea de candidati.

Potrivit unui nou sondaj realizat de site-ul american de recrutare CareerBuilder in randul a peste 2.000 de profesionisti din domeniul resurselor umane, numarul celor care mint in CV-uri este din ce in ce mai mare, scrie Business Insider.

Astfel, peste jumatate dintre cei chestionati au descoperit informatii false in CV-urile primite.

Adevarul despre "infloriturile" din CV - e ok sa fentam angajatorul?

Intr-adevar, astfel de tertipuri ii ajuta pe cei care recurg la ele sa iasa in evidenta, insa nu asa cum si-ar dori.

Jumatate dintre angajatorii chestionati au precizat ca un candidat necinstit este respins automat. Pe de alta parte, destul de multi dintre ei (40%) sunt dispusi sa analizeze situatia in functie de cat de grave sunt inexactitatile inserate in CV. Doar 7% dintre angajatori sunt dispusi sa treaca cu vederea astfel de derapaje etice daca le place candidatul.

"Am fost surprinsa sa vad ca aproape jumatate dintre angajatori au spus ca descoperirea unei minciuni in CV nu-l va scoate automat pe canditat din cursa.

Partial, acest lucru se explica prin faptul ca ii acorda prezumtia de nevinovatie, in ideea ca inconsistenta din CV este mai degraba o greseala decat o minciuna. Insa, din experienta mea, angajatorii au tendinta de a adopta o pozitie mai dura", a spus Rosemary Haefner, vicepresedinte al departamentului de resurse umane din cadrul CareerBuilder.

La ce se uita angajatorul roman in CV si cum te poate "verifica"

Lipsa onestitatii atunci cand vine vorba de prezentarea calificarilor si reusitelor profesionale poate duce nu doar la un esec in ceea ce priveste perspectivele de angajare, dar si la o rusinoasa mentiune pe lista celor mai ridicole si neobisnuite minciuni inserate in CV-uri. Acestea sunt cateva dintre cele depistate de angajatori:

- candidatul a inclus in CV si experienta de munca a tatalui sau, cei doi avand acelasi nume;

- candidatul a pretins ca a fost asistentul prim-ministrului intr-o tara care nu are prim-ministru;

- candidatul a mentionat ca a fost campion la aruncari libere la baschet in liceu, dar a recunoscut la interviu ca nu este adevarat;

- candidatul a scris in CV ca este medaliat olimpic;

- candidatul a informat ca a lucrat in constructii ca supraveghetor; angajatorul a aflat ca experienta sa pe un astfel de post a vizat realizarea unei custi pentru caine cu un an in urma;

- la varsta de 32 de ani, candidatul s-a laudat cu o experienta in munca de 25 de ani;

- candidatul a sustinut ca a lucrat timp de 20 de ani ca bona pentru celebritati ca Tom Cruise, Madonna etc.;

- candidatul a pretins ca a avut trei joburi in ultimii ani; angajatorul a aflat ulterior ca a lucrat pentru una dintre companiile in cauza doua zile, pentru alta o zi si pentru cea de-a treia deloc;

- candidatul si-a depus CV-ul pentru un post oferit de o companie de unde tocmai fusese concediat; a mentionat compania respectiva la experienta anteriora, precizand ca si-a dat demisia;

- candidatul si-a depus doua CV-uri pentru acelasi post, trecand la experienta lucruri diferite in fiecare dintre ele.

Unele minciuni din CV-uri nu sunt insa chiar atat de ridicole. Peste 50% dintre cei chestionati in cadrul sondajului CareerBuilder au spus ca au identificat "inflorituri" in ceea ce priveste calificarile candidatilor, inadvertente legate de responsabilitati, de denumirea jobului, de studii, de fostii angajatori sau de premiile obtinute.

"Daca simti nevoia ca trebui sa iti "infloresti" CV-ul pentru a fi calificat pentru job, este foarte posibil ca acesta sa nu fie postul potrivit pentru tine si probabil ca nu vei fi angajat. Fii atent la ceea ce este cel mai important pentru compania respectiva si confrunta acest lucru cu propria experienta. Asta te va ajuta sa te faci remarcat", a incheiat Haefner.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#minciuni CV, #sfaturi CV, #angajatori , #angajatori