Ziare.com

Modificari importante in Codul Muncii: ITM poate sa sisteze activitatea unei firme, trebuie sa existe documente de evidenta a timpului lucrat

Vineri, 04 August 2017, ora 19:54

   

Modificari importante in Codul Muncii: ITM poate sa sisteze activitatea unei firme, trebuie sa existe documente de evidenta a timpului lucrat
Guvernul a emis vineri o OUG prin care se instituie obligatia angajatorului de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a orelor de lucru prestate zilnic de fiecare salariat, pentru a combate fenomenul muncii nedeclarate.

"Angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru", se prevede in Ordonanta de urgenta de modificare si completare a Codului muncii, adoptata de executiv in sedinta de astazi, anunta Guvernul.

Reglementarea creeaza posibilitatea verificarii in timp real a formei de angajare a persoanelor care desfasoara activitate la locul de munca controlat, prin confruntarea imediata a datelor existente in documente cu cele transmise in registrul general de evidenta a salariatilor.

Actul normativ reglementeaza situatiile care constituie munca nedeclarata, precum:

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

  • primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii
  • primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii
  • primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat
  • primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial


Se inaspreste si regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite pana in prezent, pentru incadrarea faptei ca si contraventie si cresterea cuantumului amenzii contraventionale aplicate.

Totodata, inspectorii de munca vor avea competenta de a sista activitatea locului de munca supus controlului in cazurile in care constata cazuri de munca nedeclarata.

In vederea incurajarii contravenientului la conformare si la plata benevola a amenzii contraventionale, s-a instituit posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului verbal de sanctionare.

Alta modificare stabileste ca primirea la munca a unei persoane aflata ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

In comunicatul dat de guvern, nu este precizata o data de intrare in vigoare a noilor prevederi, caz in care, cel mai probabil, acestea se vor aplica de la momentul publicarii OUG in Monitorul Oficial, saptamana viitoare.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6836 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce

nenorociti
in loc sa simplifice procedurile asta imi mai lipsea..
o sa le explodeze capul de atata prostie
este ca o baie in acid fiecare zi in romania. Seara traigi aier puternic in piept ca urmeaza o noua zi. Si iata fiecare zi vine cu o noua tampenie.
O sa ajungem in punctul critic in curand eu zic ca nu ii prinde iarna pe psd

 

Cand nu te pricepi sa conduci, vii cu reforme formale ! Cu hartii,

cu conditii aiurea, greu de urmarit si, desigur inutile scopului declarat al introducerii lor ... Acum, cand in mod normal, multi dintre angajati pot lucra de acasa de pe computer ! Incredibil cat sunt de incompetenti acesti guvernanti alde-psd ...
Indemn adresat romanilor: terminati drakkne cu ei la putere !

 

Nu e gluma

Dar in Europa as ae peste tot. In america daca vrei s a deschizi o firma costa $12 si dureaza 5-6 minute prin Internet, 15 minute , cu stat la coada , daca te duci la oficiu. Mai poate dura 5 minute daca ai de declarat si un nume comercial nou ( kuka nuca pt niez de nuca, exemplu ).
In Franta si germania , daca vrea s a deschida cineva o firma , sint peste 400 formulare sitoae au timp e asteptare pt aprobare . Romanii au depasit 500 formulare
daca este activitate industriala .
In franta dac vrei s a deschizi o brutarie, trebuie s a aduci hirtie de la cele doua brutarii existente , a nu pot face fata si mai trebuie o brutarie . Ori asta e aproape de imposibil .
Desigur c a aproape toate formularee auo taxa de procesare si un timbru ( tot taxa ).
Exemplu.... America nu a putut deschide pina acum nici un centru de vinzare de automobile in Europa in ultimii 30 ani. BMW , VW si alte afumatori, pot deschide in america in citeva ore ( forme si aprobari ). Europa taxeaza produsele facute in america cu 40 % si nu poate demonstra ca e criza de automobile in Iuropa . Deci fabricantii de automobile trebuie s a aprobe .
Daca s e face mai greu pt cei ce deschid companii, pe termen lung este rau. Ca nu mai vine nimeni daca regulile sint complicate .
In Europa cind angajezi e unu, e cum ai adopta un copil. Nu mai scapi de el.
In america te poate da afara si dupa 15 minute fara sa iti explice nimic.Trump l-a dat afara pe Scaramuccia in citeva zile .

 

Cand o gasca de incompetenti pun mana pe guvernare si ,mai ales,

risipeste pe pomeni electorale venitul national,se ajunge la vaporizarea resurselor financiare!
Rezultatul este cel pe care-l vedem acum:panica guvernantilor care orbecaiesc in disperare pentru a gasi noi surse de finantare a risipei populiste!
Cum nu sunt condusi ,nici de competenta,nici de cinste,dau din lac in put adancind deficitul!
Noul OUG va avea efecte devastatoare pentru sute de mii de amarati care mai gaseau de lucru cu ziua pentru a-si hrani copii,de care tara duce o lipsa acuta!
In plus vom fi martorii la mii de cazuri de coruptie,deoarece "inspectorii"muncii vor practica pe scara larga spertzul pentru a inchide ochii!
Masura,ca multe incercari disperate ale lui dragnea & Comp.de a stoarce banii romanilor pentru programele lui ruinatoare,va reduce veniturile statului in loc sa le mareasca!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor