Romania are cei mai putini angajati part-time din UE

Marti, 31 August 2010, ora 19:48
1588 citiri
Romania are cei mai putini angajati part-time din UE
Foto: www.paydayloanaffiliate.com

Romania ocupa ultimul loc in UE in ce priveste ponderea angajatilor cu contracte pe perioada determinata.

Doar 1% din romani sunt angajati part-time, comparativ cu media europeana, de 15%, potrivit unui raport prezentat, marti, de Blocului National Sindical (BNS) si preluat de Romania Libera .

Initiatorii raportului sustin ca rata mica de angajati part-time este cauzata de anvelopa fiscala, inasprita in perioada crizei. "Contributiile de asigurari de sanatate au crescut in 2009, iar din iulie 2010 s-a largit considerabil si baza de impozitare pentru acestea", precizeaza raportul BNS.

Din raport mai rezulta ca, desi somajul a crescut in 2009, productivitatea muncii a scazut, atat pe angajat cat si pe ora.

"Scaderea productivitatii muncii in 2009, in pofida cresterii puternice a somajului, arata ca restructurarea economiei s-a realizat, in sectorul privat, acolo unde a fost mai facil - resursele umane, dar ca ea nu a fost si suficienta. Ramanerea economiei romanesti pe un trend negativ in 2010 este si consecinta unei abordari strategice defensive. Chiar daca in unele sectoare reducerea de personalului era necesara, aceasta masura nu este si suficienta", explica raportul.

Ocuparea part-time si angajarea pe perioada determinata pot reprezenta alternative viabile la ocuparea traditionala, mai ales in perioada de criza, cand conditiile pietei cer mai multa flexibilitate.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#angajat part time, #stufiu BNS perioada determinata contract , #angajatori
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Atata timp cit prin angajarile part-time nu se pot plati posturile Romania va ramane o vesnica codasa