Siesta de trei ore si sauna in timpul programului - cele mai interesante obiceiuri la locul de munca

Duminica, 19 Iulie 2015, ora 13:48
5713 citiri
Siesta de trei ore si sauna in timpul programului - cele mai interesante obiceiuri la locul de munca

Pauza de somn la birou, intalniri de afaceri la sauna sau siesta de trei ore in mijlocul zilei nu sunt simple deziderate ale multor angajati, ci practici obisnuite in diverse parti alte lumii.

In contextul globalizarii, diferentele culturale se oglindesc in modul in care lucreaza oamenii din diferite tari. Acestea sunt cateva dintre cele mai interesante obiceiuri intalnite la locul de munca, specifice anumitor grupuri.

Japonezii dorm in medie aproximativ sase ore pe noapte in timpul saptamanii, mai putin decat orice alta natiune, conform unui studiu recent citat de The Guardian.

Au insa posibilitatea de a recupera in timpul zilei. Tot mai multe companii japoneze isi indeamna angajatii sa doarma la serviciu, considerand ca astfel vor avea rezultate profesionale mai bune.

De exemplu, angajatii Okuta, o companie de langa Tokyo care se ocupa cu renovarea locuintelor, pot lua pauze de somn de 20 de minute in timpul zilei de lucru, la biroul lor sau intr-o camera dedicata personalului. Masura a fost introdusa in urma cu doi ani si s-a dovedit un mare succes.

Este dusa, astfel, mai departe practica japoneza numita "inemuri", care inseamna "a fi prezent in timp ce dormi", vazuta ca o dovada a angajamentului fata de munca istovitoare, si nu ca un semn de indolenta. Totusi, cei care practica "inemuri" trebuie sa ramana in pozitie verticala, pentru a nu induce ideea de neglijenta.

Si angajatii din fabricile chineze sunt incurajati sa doarma in timpul pauzei de pranz. Desi China mai are mult de recuperat in ceea ce priveste conditiile de munca din fabrici, acesta este un inceput bun, noteaza NBC.

In Finlanda, saunele reprezinta o parte importanta din viata de zi cu zi pentru multi locuitori. Cu o populatie de 5,3 milioane de oameni, tara are 3,3 milioane de saune. Acestea pot fi gasite atat in locuinte, cat si in birouri, potrivit Bustle.

Daca partenerii finlandezi te invita sa continui o intalnire de afaceri la sauna, acesta este un semn ca tranzactia merge in directia buna. Mutand relatia de afaceri la 100 de grade Celsius, finlandezii vor sa le arate clientilor sau partenerilor lor ca vor sa ii cunoasca intr-un mediu mai putin formal.

Sauna este, de asemenea, secretul succesului diplomatic al tarii, iar guvernul finlandez isi incheie intalnirile saptamanale la sauna, scrie CS Monitor.

Desi celebra siesta incepe sa cunoasca un declin, in special in orase, prelungita pauza din mijlocul zilei face parte din programul cotidian al multor angajati din Spania.

In timp ce in Catalonia se doreste interzicerea siestei, care ar afecta competitivitatea si productivitatea economiei, si adoptarea modelului anglo-saxon, conform CNBC, in oraselul Ador din Valencia va fi dificil sa gasesti pe cineva disponibil intre orele 14:00 si 17:00, dupa ce primarul localitatii le-a cerut cetatenilor sa respecte o pauza de odihna de trei ore, scrie TheLocal.es.

Desi nu respecta canonul de la 9:00 la 17:00, spaniolii lucreaza totusi 40 de ore pe saptamana, in total.

Cum se munceste intr-unul dintre cele mai fericite locuri de pe pamant

In Olanda, considerata una dintre cele mai fericite tari de pe pamant, mai mult de jumatate dintre angajati lucreaza cu jumatate de norma - 26,8% dintre barbati si 76,6% dintre femei muncesc mai putin de 36 de ore pe saptamana.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#obiceiuri locuri munca, #obiceiuri angajati , #angajatori
Comentarii