TV Ziare.com - Guvernul vrea sa modifice Codul Muncii in favoarea patronilor

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 19:55
2792 citiri
TV Ziare.com - Guvernul vrea sa modifice Codul Muncii in favoarea patronilor

Modificarea Codului Muncii, intentie anuntata de Guvern in scrisoarea de intentie catre FMI, care ar introduce concendierea neconditionata ar avantaja patronii, iar angajatii ar avea de pierdut, a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, la televiziunea Ziare.com.

"Patronii si Guvernul vor sa introduca in Codul Muncii ceea ce in SUA se numeste procedura libera de angajare si concediere, adica patronul te angajeaza si te da afara fara sa fie tras la raspundere pe acest motiv.

Din pacate, patronii care sprijina punctul de vedere al introducerii a concedierii neconditionate nu se diferentiaza foarte mult de cei care erau numiti in secolul XIX promotorii capitalismului salbatic", a declarat joi liderul sindical.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Petru Dandea sustine ca desi presedintele Traian Basescu spune ca in Romania Codul Muncii trebuie modificat, sindicatele se vor lupta ca acesta sa nu fie modificat.

"Ne vom lupta ca sa nu fie modificat, desi Guvernul doreste asta si a spus-o in ultima scrisoare de intentie catre FMI. Multi dintre cei care ne conduc la randul lor sunt mari patroni de aia isi doresc sa modifice Codul muncii in favoarea lor.

De exemplu fostul ministru Adriean Videanu are cateva companii si evident are si un interes direct pentru introducerea procedurii libera de angajare si concediere", a mai spus liderul sindical.

Liderul sindical atrage atentia ca nici in contextul actual nu este foarte greu sa concediezi un angajat din cauza ca inspectorii teritoriali de munca si Justitia nu isi fac treaba foarte bine, drept urmare modificarea Codului Muncii ar agrava si mai mult lucrurile.

"Sindicatele pot incerca si vor incerca sa opreasca modificarea Codului Muncii. Din fericire nu ne bazam doar pe o reactie a salariatilor din Romania, care nu se implica tocmai datorita temerii sa fie dati afara.

Noi speram sa primim sprijinul celor de la Organizatia Internationala a Muncii, care nu vor fi de acord ca Guvernul sa faca asta. Am mai avut situatia asta in 2005, cand era ministru Barbu, iar cei de la Organizatia Internationala a Muncii, au venit cu o asistenta tehnica si am rezolvat", a mai precizat liderul sindical.

Avem nevoie de un alt Cod fiscal

Petru Dandea reitereaza ideea ca Romania are nevoie si de un alt Cod fiscal, dar si de o modificare care sa prevada ca bucata de PIB sa creasca mai mult la pensii si salarii.

"Necazul mare e ca pe sistemele de tip offshore profitul este scos afara din Romania. BNR stie, dar nu are ce masuri sa ia. Daca bucata de PIB pentru pensii si salarii ar creste va fi mai bine pentru economia Romaniei, deoarece asa vom reusi sa tinem mai multi bani in tara.

De asemenea avem nevoie de un alt cod fiscal pentru ca atata vreme cat impozitam cu cota unica principalele venituri din Romania, ii favorizam pe baietii de apar in topul Forbes.

De exemplu, cei care castiga peste 200.000 de dolari pe an sa nu fie impozitati cu cota unica. Daca ii lasam si neimpozitati in conditiile in care si-au facut imperii financiare furand nu e bine. Va fi mai bine in Romania daca vom inaspri si pedepsele pentru un judecator corupt justitia, iar inspectorii de la Fisc ar ajunge sa fie cei mai temuti", a conchis liderul sindical.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Petru Dandea Cartel Alfa, #modificare codul muncii, #introducere concendiere neconditionata , #angajatori