Unde poti sa gasesti de lucru daca nu ai luat bacalaureatul

Duminica, 09 Iulie 2017, ora 13:50
16647 citiri
Unde poti sa gasesti de lucru daca nu ai luat bacalaureatul
Foto: Hepta.ro - arhiva

Tinerii care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot angaja in domenii precum vanzari, logistica sau productie, sau pot urma cursuri de calificare de scurta durata si pot lucra in saloane de infrumusetare, a declarat, pentru MEDIAFAX, Raluca Penes, coordonator de resurse umane al Smartree.

Rezultate Bacalaureat 2017: 71% dintre candidatii prezenti au luat examenul. Sunt 97 de medii de 10

"Chiar daca nu au diploma de bac, se pot angaja in vanzari, in primul rand. Cand spun vanzari, ma refer la casiere si vanzatori pe raion. Se mai pot angaja in logistica, tot ce inseamna partea de manipulare marfa, gestiune, chiar agent de paza. Partea de productie este o industrie care are nevoie de forta de munca, nu neaparat calificata si nu neaparat cu bac", a explicat Raluca Penes, reprezentant al Smartree - companie care activeaza pe piata de externalizare a serviciilor de salarizare si administrare de personal.

De asemenea, exista call center-uri care accepta angajati care nu au trecut de examenele de la finalul clasei a douasprezecea. "Sunt companii, cateva call-center-uri, care angajeaza fara bac. Nu sunt foarte multe companii, depinde de profilul angajatului", spune Penes.

In urma unor cursuri de calificare de scurta durata, tinerii care au picat examenul de bacalaureat se pot angaja in saloane de infrumusetare sau de cosmetica.

Un alt tip de formare se remarca in domeniul automotive. "In productie sunt anumite procese operationale, mai ales in domeniul automotive. Spre exemplu, acei operatori pe banda. Sunt anumite procese care sunt etapizate si nu cauta neaparat bacul. Angajatii sunt formati la locul de munca", precizeaza Penes.

Cat sunt salariile

In ceea ce priveste salariile, reprezentanta Smartree sustine ca meseriile unde nu este necesara diploma de bacalaurent nu sunt platite la un nivel satisfacator pentru angajati, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ei emigreaza. "Din pacate, meseriile unde nu este necesar bacalaureatul nu sunt platite bine, de asta multi prefera sa plece in afara, Italia, Spania, tot la munca necalificata, dar care e mult mai bine platita raportat la nivelul de trai de acolo", sustine Penes.

Cel mai bine platit post este cel de sofer de TIR, acesta putand castiga chiar si 1.000 de euro. La curse din afara, un sofer de TIR castiga peste 1.000 de euro, mentioneaza Penes.

Luk Grup Trans SRL angajeaza un sofer cu experienta de minimum trei ani in profesia de conducator auto - categoriile cu atestat de marfa - pentru a transporta materiale de constructii. Salariul net oferit este de 3.500 de lei, potirvit unui anunt publicat de site-ul bestjobs.eu.

O alta meserie bine platita este cea de macaragiu, putand ajunge la peste 1.000 de euro. Pentru un post de macaragiu portuar se cere profilul mecanic sau tehnic, potrivit unui anunt publicat online.

In productie, in domeniul automotive au inceput sa fie mai bine platiti, pe fondul lipsei fortei de munca. Companiile care vin la noi investesc si deschid fabrici, au inceput sa si formeze angajatii, chiar profesional, sa ia tineri fara bac, sa colaboreze direct cu scolile profesionale, sa ii ajute, sa ii finanteze, cu conditia ca o perioada dupa ce termina acele scoli sa fie angajatii lor si atunci ei sunt mult mai motivati", explica Raluca Penes.

Cerinta minima pentru un operator de linie productie - montator subansamble - este sa fie absolvent de scoala profesionala sau invatamant obligatoriu de 10 clase. Absolvirea liceului cu bacalaurent reprezinta avantaj, se arata intr-un anunt postat pe un site de joburi.

Nici in vanzari, pe partea de retail sau in saloanele de infrumusetare nu sunt salarii mari, mai spune reprezentanta Smartree.

Sanse mari de angajare

Sansele de angajare ale celor care nu au trecut de examenul de bacalaureat sunt mari, in contextul in care cererea este ridicata. "Din punctul meu de vedere, sansele lor sunt mari, pentru ca cererea este foarte mare, in toate domeniile. In momentul actual nu e problema in oferirea locurilor de munca, ci in acceptarea lor - aici e problema majora. Poate sunt anumite zone defavorizate unde nu sunt industriile foarte dezvoltate, precum Moldova, dar se pot reloca, ar putea sa gaseasca anumite joburi si anumite avantaje, cu prime de relocare", spune Penes.

Pe de alta parte, diploma de bacalaureat aduce tinerilor mai multe optiuni de angajare. "Daca are dilpoma de bac, isi poate diversifica domeniile in care sa lucreze. Cineva care nu are bacul nu se poate angaja ca secretara. Cineva care are bacul, a terminat un liceu si cunoaste si putina engleza, are sanse mult mai mari sa se angajeze pe domeniul administrativ, pe partea de call-center, in vanzari, la un nivel mai inalt, unde se poate si promova", conchide Raluca Penes.

Dar cel mai cunoscut domeniu in care angajarile se pot obtine si fara diploma de bacalaureat este agricultura. Aici, dezavantajul este ca angajarea se face, de cele mai multe ori, doar pe perioade scurte (sezonier), iar avantajul consta in castigurile salariale, care - pe fondul crizei de forta de munca - cresc de la an la an. In 2016, spre exemplu, in campaniile de toamna plata cu ziua a trecut de 50-60 de lei si, chiar si asa, oamenii au fost destul de greu de gasit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#posturi fara bac, #sanse angajare fara bac , #angajatori