Weekendul ar trebui sa dureze trei zile - a fost demonstrat stiintific

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 14:44
7768 citiri
Weekendul ar trebui sa dureze trei zile - a fost demonstrat stiintific
Foto: Ziare.com

Este bine cunoscut faptul ca luni, la revenirea la serviciu, moralul salariatilor este la pamant. Acest lucru se explica prin faptul, dovedit stiintific acum, ca weekendul este prea scurt. Multi patroni au inteles deja ca aici este poate cheia productivitatii.

Cine simte ca zilele libere de la sfarsitul saptamanii sunt prea putine si nu vine luni la serviciu cu bateriile complet incarcate percepe in mod intuitiv un fapt demonstrat de oameni de stiinta, care au aratat prin cercetari medicale, ale somnului, cognitive si psihologice validitatea acestui lucru, relateaza NY Mag, preluat de 7sur7.be.

S-a demonstrat ca o saptamana de lucru mai scurta ar trebui sa fie obicei si nu exceptie (ca in cazul prelungirii la zile de sarbatoare sau de concediu).

De cand starea buna a salariatilor constituie o preocupare pentru opinia publica, se incearca cuantificarea cat mai precisa a efectului saptamanilor de lucru asupra sanatatii fizice si mentale.

Rezultatul - ca saptamana de lucru de cinci zile nu este benefica pentru nicio parte (angajator si angajat) - este atat de general incat multe firme americane (aproape 43%) propun program de lucru redus unor salariati ai lor. Sunt vizati indeosebi cei care stau aproape fara intrerupere cu mainile pe tastatura si cu ochii pe monitor.

Se pare ca toti au de castigat, existand numeroase argumente in favoarea unui weekend de trei zile, toate fiind amplu studiate si demonstrate. Primul este cel al sanatatii. Prima victima a multelor ore de lucru este inima. Nu este o descoperire recenta, ci medicii au semnalat-o de cateva decenii.

Luna trecuta, insa, revista The Lancet a publicat o ampla meta-analiza care prezenta legatura dintre bolile cardiace si munca in exces la 600.000 de persoane (barbati si femei) din America, Europa si Australia. Rezultatul a fost ca cei care munceau cele mai multe ore (55 de ore pe saptamana si mai mult) prezentau un risc cu 33% mai mare sa sufere un accident vascular cerebral (AVC) decat cei care lucrau sub 40 de ore saptamanal. Salariatii cu cel mai incarcat program prezentau un risc si cu 13% mai mare sa sufere de o boala cardiaca.

O alta constatare a fost ca riscurile unei boli de inima sunt mai mari in randul persoanelor cu venituri mai mici. La inceputul acestui an s-a demonstrat ca diabetul de tip 2 afecteaza cu 30% mai mult muncitorii si lucratorii manuali care au un program lung de lucru decat pe cei care efectueaza aceeasi munca, dar lucreaza mai putin de 40 de ore pe saptamana.

Un alt punct important este somnul

Pe scurt, cine munceste mai putin doarme mai mult. In plus, persoanele care lucreaza pana in 40 de ore saptamanal adorm mai repede decat cele care depasesc 55 de ore de lucru pe saptamana, lucru dovedit de un studiu efectuat in 2009 pe 10.000 de salariati.

Pe langa faptul ca adorm mai repede si dorm mai mult, se trezesc mai usor si cu mintea mai limpede. Explicatia este simpla, potrivit cercetatorilor: un program de lucru prea lung lasa prea putin timp pentru destindere. "Relaxarea este recunoscuta ca un un lucru esential in prevenirea insomniei. Orele de lucru mai numeroase necesita o recuperare mai indelungata dupa munca", explica ei.

Un alt lucru stabilit stiintific este ca, datorita weekendurilor de trei zile (sau de doua zile cu o zi in cursul saptamanii), salariatii rezolva sarcinile de serviciu mai eficient. Cei care petrec prea mult timp la serviciu sunt epuizati, dorm pe jumatate cat ceilalti si ajung sa fie adevarate bombe cu efect intarziat.

Lipsiti de energie, oamenilor le este mai greu sa interpreteze emotiile anturajului lor, asa incat nu mai stiu sa discearna daca un coleg este "multumit" sau "suparat", cu toate necazurile care decurg din aceste confuzii.

Oboseala poate provoca si mai multe certuri cu apropiatii, situatii neplacute atat in familie, cat si in mediul profesional.

La Oxford s-a descoperit ora ideala la care ar trebui sa incepem munca, altfel jobul te omoara cu zile

Ultimul argument - care a convins pana si angajatorii - este ca oamenii sunt mai eficienti la serviciu daca lucreaza mai putin. Este paradoxul unei saptamani mai scurte sau al unui weekend mai lung. Nici in acest caz descoperirea nu este noua, arata Sarah Green Carmichael intr-un articol aparut in Harvard Business Review.

"In secolul al XIX-lea, cand sindicatele au cerut ca salariatii sa nu lucreze mai mult de zece ore pe zi (si apoi opt), conducerile uzinelor au fost surprinse sa constate ca productia a crescut si ca numarul accidentelor de munca a scazut", spune ea.

Acest studiu a fost refacut in 2009 de cercetatori de la Harvard Business School, care l-au aplicat secolului al XXI-lea.

Exemplul unei intreprinderi din Boston este semnificativ in acest sens. Conducerea i-a obligat pe unii din consultantii sai sa isi ia o adevarata zi de concediu - fara contact cu serviciul, e-mail etc. - la mijlocul saptamanii. Dupa cinci luni cu acest program, clientii firmei au observat imbunatatirea serviciilor oferite de echipele participante la experiment fata de ale celor care continuau sa lucreze intreaga saptamana in ritm intens.

Prin urmare, ar fi suficient sa se insufle salariatului aceeasi energie pe care o simte la revenirea la serviciu dupa un concediu odihnitor, energie si motivatie in beneficiul tuturor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#weekend trei zile studiu, #weekend trei zile, #weekend trei zile cercetatori , #angajatori
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
daca vreti , eu demonstrez stiintific ca munca trebuie interzisa !
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Si normal : Vineri pt. Musulmani, Sambata e Sabbatul Judaic, iar...