Ziare.com

1.200 de lei, salariul minim brut pentru angajatii cu facultate

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 14:52

   

1.200 de lei, salariul minim brut pentru angajatii cu facultate
Salariul minim brut lunar al angajatilor cu studii superioare a crescut de la 1 ianuarie cu 11%, pana la 1.200 de lei (298 de euro), ca urmare a majorarii de la aceasta data a salariului minim pe economie la 600 de lei (150 de euro).

Anterior majorarii, salariatii cu studii superioare aveau un salariu minim de 1.080 de lei (268 de euro), in conditiile in care salariul minim brut pe economie era de 540 de lei, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit unei hotarari de guvern, pentru calculul salariului minim al fiecarei categorii profesionale se aplica un coeficient la salariul minim brut pe economie corelat cu nivelul de pregatire al angajatului.

Coeficientul minim de salarizare pentru angajatii cu studii superioare este 2, ceea ce inseamna ca salariul minim al unui absolvent de facultate va fi dublu fata de cel minim brut pe economie.

Muncitorii necalificati vor avea incepand cu aceasta luna un salariu minim brut lunar de 600 de lei, muncitorii calificati si angajatii cu studii liceale vor castiga minimum 720 de lei, absolventii studiilor postliceale - 750 de lei, absolventii scoliilor de maistri - 780 de lei, in timp ce absolventii de studii superioare de scurta durata vor avea un salariu minim brut de 900 de lei.

Salariul minim este garantat pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6687 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pardon...

in primul rand se face vorbire de salariul de baza, nu brutul, cu fel de fel de sporuri; in al doilea rand, exista o exceptie: functionarii publici, care au salarii mult mai mici; de ex.: consilier juridic in administratia publica, salariul de baza pe decembrie - 699 de lei

 

discriminare

in conditiile in care o tiganca ia 600 lei per puradel fara sa plateasca o taxa la stat, un intelectual merita 1.200 lei adica cat doi puradei... vom fi tara tiganilor sau a intelectualilor???

 

Excelenta masura!

Potrivit aceluiasi principiu va sugerez introducerea si a pensiei minime (de ex 2500 RON) pentru absolventii de facultate cu vechime completa in munca si functie(25 su 30 ani) dar nu si pentru cei ce au facut facultatea la apusul carierei luand examenele pe baza de sarsana!

 

............

Inca odata traiasca prostia...In loc sa-l platim pe om ptr meritele sale,am ales sa-l platim ptr o foaie de hartie luata "CONTRACOST"...In loc sa-i platim pe oamenii competenti care au invatat si au luat o diploma pe drept preferam in locul lor sa platim incontinuare pe cei incompetenti...Domnilor in ziua de azi,pana si catelul meu REX "daca vrea,muschii lui"poate sa obtina o diploma de studii superioare contra cost...El fiind platit la randul lui ptr studiile superioare nu ptr competenta lui.

 

Impozit

Salariul minim se majoreaza pentru a forta marirea contributiilor la bugetul de stat. Nu are nici o legatura cu salarizarea reala si competenta angajatului.

ptr 1

Adevarat... Dar prin marirea salariului si impozitarea acestui nu acopera gaurile negre din bugetul de stat...

lege de distrugere si discreditare a intelectualului in Romania dusa din Parlamentul Romaniei

E ste oporcarie intreaga! In conditiile cand un muncitor cu 1,7 puncte pensie primeste 1100 ron are si gratuitate la sanatate, gratuitate la transport si alte beneficii si casa si masina si program rabla etc.tu angajezi un intelectual cu 1200 ron (298 euro.) deci practic ii razi nenorocitului de intelectual orice sansa de supravietuire. ca doar nu e Monica Ritzi. O gazda costa 3-400 euro! La bugetarii de nelux ne 20 de ani salariile zac intre 300-400 euro cand ajung la pensie. Tara asta este cu fundul in susdata de latifundiarii din Guvern si Parlament.Lege clara de distrugere a intelectualului roman practicata cu furie de 20 de ani de cei care trebuie sa apere si se declara aparatori ai valorilor romanesti! ( cel care citeste contorul la gaz si electrica are 2499 ron)!!!e productiv !!!!!!!

 

asa e

sunt profesor, am 6 ani vechime studii de lunga durata, si am un salariu de 1000 de ron
cel de incadrare e de 1100 ron. cu ce ma ajuta aceasta hotarare, cand si un muncitor necalificat castiga mult mai mult?sau un angajat din alt domeniu, ce are 10 clase ia !5 milioane? rusine, d-lor guvernanti! probabil din salarii de oameni cu studii superioare v-ati facut abverile absolut fabuloase la 31 de ani...

stii ce vrei?

Cat ai vrea sa castigi la o norma didactica de 16-18 ore pe saptamana si peste 4 luni de vacante? In majoritatea tarilor europene norma este dubla. Poti fi usor muncitor necalificat daca vrei dar tine cont ca lucrezi si sambata duminica

Numiti voi Romania stata de drept!!

Staul este un patron comunist. valaorea Romaniei o aveti prin manelisti camatarii, parlamentari si politicieni de la firul ierbii! Cu cat face baza de salrizare mai mica cu atat patronii de carton ai coruptiei angajeaza intelectualii cu salrii modice. Corect ar trebuii sa privatizam invatamatul! gratuit doar clasele 1-4. Restul factura pentru scolarizare. corect.Dupa care fara pomeni in sanatate. Privatizat totul cu facturi si taxe la zi. Corect corect. Nu mai mintim poporul cu mascarade de asigurari si mascarade de spagi.Asigurari de sanatate clare. Nu poti iti vinzi casa ca la americani. Esti viu dar omul strazii. vrei scolarizare si sanatate platesti asa cum platim toti facuta la electrica ,platim gazul, telefonul mobil ,platim corect politia. Care e problema!!

@tit

nu vorbi prostii daca nu cunosti situatia.iti adaug la cele 18 ore norma didactica,adica lucrul la catedra:pregatirea lectiilor pt. a 2-a zi,crezi cva mergem la clasa fara a studia ,de exemplu pt. o problema noua de trigonometrie,algebra sau geometrie de nivel mediu riguros pregatita , explicatii pe nivelul clasei,elevului imi trebuie macar 30 de minute.sa fiu bineinteles .eu trebuie sas-l fac PE ELEV sa inteleaga intr-un mod cat mai simplu.pt. asta trebuie sa ma pregatesc.o problema doar,dar gandeste-te ca am n probleme si exercitii si diferentiat pe clase,nivel de clase,nivel de elevi.ce sa mai zic la colegii de chimie ,fizica, biologie ,etc.cum credeti ca se pot prezenta profesorii fara sa fie pregatiti in fata elevilor ?noi lucram si SAMBATA SI DUMINICA,NU-TI FACE GRIJI.in plus avem o multime de alte activitati extra:olimpiade,diverse alte concursuri,examene,trebuie sa citim literatura de specialitate constant fiindca mereu apar noutati ;daca mai suntem si diriginti...asa ca te rog,nu mai vorbi daca esti in necunostinta de cauza.auzi domnule,noi nu lucram sambata si duminica...ce gandire joasa.

Ajutor

S-a publicat undeva aceasta lege?Exista undeva unde pot stii concret de aceasta hotarare?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor